Vorige week begon al de Nederlandse Eredivisie en vrijdag 18 augustus start ook de Jupiler League weer. Spanning, sensatie, strijd en periodetitels kunnen we weer verwachten in het nieuwe seizoen. Dit seizoen kent de Jupiler League één debutant: Jong AZ werd kampioen van de Tweede Divisie en is daarom gepromoveerd naar de Jupiler League. NEC, in de play-offs tegen NAC Breda, en Go Ahead Eagles, de nummer 18 van de Eredivisie, zijn de twee degradanten en kunnen gezien worden als titelkandidaten. 

NEC Nijmegen – Almere City FC
NEC begint haar campagne voor het kampioenschap thuis tegen Almere City. Zoals wel vaker bij een degradant zijn er veel mutaties in de selectie van de Nijmegenaren geweest. Onder andere Anass Achahbar, Ted van de Pavert en Mart Dijkstra kwamen NEC versterken. Almere, de nummer 8 van vorig seizoen, begint met het doel om weer de play-offs voor promotie/degradatie te halen. Vorig jaar verloren ze van Helmond Sport en het seizoen daarvoor was Willem II te sterk. Wellicht haalt de enige profclub van de provincie Flevoland voor de derde keer op rij het ‘toetje’.
Prognose: NEC wint.

RKC Waalwijk – FC Emmen
De Rooms-Katholieke Combinatie Waalwijk staat in speelronde 1 tegenover de Football Club Emmen. RKC is een ploeg die een rijk Eredivisie verleden heeft, maar moest twee seizoenen terug helemaal opnieuw beginnen. Vorig seizoen presteerde de Brabantse ploeg om zich weer te kwalificeren voor de play-offs, die ze verloren van de komende tegenstander Emmen. Emmen, de enige club uit de provincie Drenthe, is onder Dick Lukkien beter gaan spelen en de JenS Vesting werd afgelopen seizoen, zo nu en dan, vermaakt. RKC eindigde vorig seizoen 10de, Emmen werd 9de.
Prognose: FC Emmen wint.

FC Volendam – Helmond Sport
De Heen en Weer gaat niet meer zo vaak heen en weer als ‘gewend’. De laatste keer dat Het andere Oranje in de Eredivisie speelde, was in het seizoen 2008/2009. Volendam haalde afgelopen seizoen wel weer de play-offs, maar ze verloren in de tweede ronde van NAC Breda. Helmond Sport pakte afgelopen seizoen de tweede periodetitel, maar ze eindigde op een 13de plaats. Het hele seizoen was niet top, behalve dan de tweede periode, maar in de play-offs kwamen ze zowaar op stoom. Eerst werd Almere City verslagen, waarna een clash tegen Roda JC wachtte. Helmond had het betere spel, maar door een late goal van Van Velzen degradeerde Roda niet.
Prognose: een gelijkspel.

Fortuna Sittard – FC Dordrecht
Fortuna Sittard heeft met Sunday Oliseh een trainer in huis, die het spelletje zeer goed begrijpt. Niet voor niets wordt Fortuna Sittard gezien als een ‘darkhorse’ voor promotie naar de Eredivisie. De laatste keer dat Fortuna in de Eredivisie speelde, was in het seizoen 2001/2002. FC Dordrecht lijkt al eeuwen geen Eredivisie meer gespeeld te hebben, maar niets is minder waar. Haar laatste Eredivisie-wedstrijd, in 2015, werd er thuis van Ajax gewonnen. Daarna is het bergaf gegaan met Dordt en afgelopen seizoen waren ze lange tijd kanshebber voor degradatie naar de amateurs.
Prognose: Fortuna wint.

FC Den Bosch – Jong AZ
FC Den Bosch is de gastheer voor het eerste profduel van Jong AZ. Den Bosch, wat het pay-per-point systeem invoerde, werd afgelopen seizoen veertiende en had weinig in te brengen. Jong AZ werd fluitend kampioen van de Tweede Divisie en brengt het aantal ‘Jong’-teams op vier. Dragende spelers, als Thomas Ouwejan en Calvin Stengs, hebben de overstap naar AZ-1 gemaakt en een nieuwe lichting ‘toptalenten’ mag zich gaan laten zien in de Jupiler League.
Prognose: Jong AZ wint.

Cambuur Leeuwarden – Jong Ajax
Cambuur is een van de topfavorieten voor de titel. Afgelopen seizoen werd de ploeg uit Friesland derde in de Jupiler League, maar MVV Maastricht gooide in de play-offs roet in het eten. Het duo Hulshoff-Slot bracht weer voetbal in de ploeg, nadat Maas belabberd aan het seizoen 2016/2017 was begonnen. Jong Ajax eindigde afgelopen seizoen als tweede en kan weer zonder enig belang gaan ‘ballen’ in de Jupiler League. Spelers als Abdelhak Nouri en Frenkie De Jong hebben hun waarde bij Jong Ajax getoond, helaas voor Nouri zal hij niet meer kunnen voetballen. Aan Jong Ajax de taak om weer het frisse spel van vorig seizoen te laten zien.
Prognose: Cambuur wint.

FC Eindhoven – Telstar
‘Dan gaan we naar Milaan, Brussel, München of Madrid’. Zomaar een leus uit het clublied van FC Eindhoven, toen het nog de ‘topclub’ van de stad was. De laatste landskampioen voor de invoering van het betaald voetbal hunkert terug naar de Eredivisie-tijd en zal via de play-offs weer een poging ertoe wagen. Telstar wordt gezien als dé cultclub van de Jupiler League. Ze spelen nooit echt een rol, maar in Velsen-Zuid zijn ze immer goed gemutst. Afgelopen seizoen werd de club, die vernoemd is naar een satelliet, zestiende.
Prognose: FC Eindhoven wint.

Jong FC Utrecht – FC Oss
Jong FC Utrecht eindigde 17de en kon zich moeilijk wapenen in de fysieke strijd van de Jupiler League. FC Oss raakte haar topscorer Tom Boere kwijt aan FC Twente, hij maakte afgelopen seizoen 33 doelpunten in de competitie. Oss eindigde, ondanks de vele goals, slechts op een vijftiende plek.
Prognose: gelijkspel.

Jong PSV – De Graafschap
Qua statuur hoort De Graafschap misschien wel thuis in de Eredivisie, maar afgelopen seizoen, het seizoen na de degradatie, werd gezien als een deceptie. Jan Vreman kreeg de Superboeren niet op de rails en Henk De Jong nam het stokje over. Zijn missie was vrij duidelijk: proberen de schade te beperken en een periodetitel pakken. Helaas voor De Graafschap was dit net niet gebeurd, waardoor ze dit seizoen toch wel weer als ‘darkhorse’ opgeschreven staan.
Prognose: De Graafschap wint.

MVV Maastricht – Go Ahead Eagles
MVV was er bijzonder dichtbij… Bijna bereikten de Sterrendragers voor het eerst sinds 2000 weer de Eredivisie en liet het aartsrivaal Roda JC bijna degraderen. Het had zo mooi kunnen zijn voor Maastricht, wat zich toch weer gaat opmaken voor een volgend seizoen Jupiler League. Go Ahead Eagles vocht voor plek 17 of 16, maar Mimoun Mahi van FC Groningen bracht aan alle hoop een eind: Go Ahead degradeerde na een seizoen Eredivisie weer terug naar de JL. Ook Go Ahead zal voor de bovenste plaatsen gaan strijden en mag ook als titelkandidaat worden opgeschreven.
Prognose: gelijkspel.

Advertentie