Met slechts twee teams in Europa is de Belgische vertegenwoordiging dit jaar maar zeer pover te noemen. RSCA is het enige Belgische team dat al zeker tot de winterstop Champions League-voetbal zal spelen. Niet verwonderlijk, want met de relatief lage coëfficiënt van het kleine land kan gewoonlijk maar één team in de CL aantreden. Dat België daarnaast ook slechts één team in de Europa League heeft zitten is eerder zeldzaam. We nemen voor u de tegenstanders van Anderlecht en Essevee onder de loep.

We beginnen met Paarswit; de meest succesvolle club van België zal ook dit seizoen weer aantreden in Europa. Na de titel vorig seizoen was Champions League-voetbal opnieuw een garantie. Gisteren kreeg het team uit Brussel te horen in een loodzware groep terecht te zijn gekomen: het speelt tegen Bayern München, Paris Saint-Germain en Celtic FC.

Bayern München

Bayern München is, zeker op het Europese toneel, een van de meest succesvolle clubs ooit uit de wereldvoetbalgeschiedenis. Met 5 Europacup I/UEFA Champions League-titels, 1 UEFA Cup, Europacup II en UEFA Super Cup-titel is de Beierse grootmacht haast niet meer uit Europa weg te denken. Al 5 jaar op rij werd de club kampioen in de Bundesliga, waardoor voetballen in de CL een garantie geworden is. Ook een plaats in de kwartfinale of de halve finale is een must geworden voor de Duitsers, waardoor Anderlecht haar handen vol zal hebben met der Rekordmeister. Sterren als Robert Lewandowski en Arjen Robben zullen dir seizoen te bewonderen zijn in het Astridpark.

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain, beter bekend als PSG, is een van de beste voorbeelden van de financiële impact van het moderne voetbal. De club werd pas in 1970 opgericht en is daarmee respectievelijk 70, 62 en 82 jaar jonger dan haar tegenstanders in de groepsfase. Toch is de club uit Parijs niet meer weg te denken uit het hoogste Europese toneel. De afgelopen jaren wist het zelfs de kwartfinale van de Champions League te halen, maar echt grote resultaten werden er voor de rest op Europees niveau niet behaald. In 1996 won het voor de eerste, en de laatste, keer de Europacup II. De club kreeg de laatste tijd heel wat media-aandacht door de spraakmakende transfer van Neymar Jr.

Celtic FC

De laatste club die Anderlecht zal treffen in de Champions League-groepsfase is Celtic FC. De club uit Glasgow is sinds het begin van haar bestaan de grootste club uit Schotland en zal dat vermoedelijk altijd blijven. Hoewel het al 48 keer Schots landskampioen werd, is Champions League-voetbal niet elk jaar een garantie voor The Bhoys, aangezien het zich elk jaar opnieuw moet plaatsen wegens de bijzonder lage Europese coëfficiënt van Schotland. Noemenswaardige resultaten werden er nooit gehaald; de enige trofee die Celtic op Europees niveau wist te winnen is de Europacup I (1967).

 

Zulte Waregem speelde in haar geschiedenis al een aantal keer op Europees niveau. In het seizoen 2006/2007 kwamen de West-Vlamingen uit in de UEFA Cup, waar ze ervaring konden opdoen tegen ploegen als Ajax en Newcastle. In het seizoen 2013/2014 werd, net als dit seizoen, de Europa League bereikt. Dit jaar zal SVZW uitkomen tegen Lazio Roma, OGC Nice en Vitesse Arnhem.

SS Lazio

Società Sportiva Lazio, beter bekend als Lazio, zal altijd het kleine broertje zijn van AS Roma, de club van onder andere Nainggolan en Strootman. Toch is Lazio een vaste waarde in Europa te noemen en heeft het, ook in de Champions League, al vele jaren ervaring. Vorig jaar nam de Biancazzurri ook deel aan de UEFA Europa League, waar het terecht kwam na uitschakeling uit de CL. Lazio won in het verleden 1 keer de Europacup II, in 1999. Na dit seizoen werd deze beker opgenomen in de UEFA Cup. Ook de UEFA Supercup wist de club in hetzelfde jaar te winnen. De Europese ervaring van de club kan de Italianen zeker helpen in hun campagne.

OGC Nice

OGC Nice mag je gerust een onervaren club in Europa noemen. De Zuid-Franse club speelde in haar verleden nog maar 5 Europese campagnes en hoopte om dit seizoen voor het eerst in de Champions League aan te treden. Na uitschakeling tegen Napoli in de voorrondes bleek de Europa League het hoogst haalbare, waardoor Les Aiglons voor het eerst in deze competitie zullen aantreden. De Franse club is een geduchte tegenstander voor zowel Lazio, Vitesse als Essevee met sterren als Mario Balotelli en Wesley Sneijder in hun spelerskern.

SBV Vitesse

SBV Vitesse is een van de minst succesvolle clubs uit de Nederlandse Eredivisie. Sinds het begin van haar bestaan in 1892 wist Vites nog maar één titel te bemachtigen, namelijk de Nederlandse Beker vorig jaar. Door die titel zal Vitesse dit seizoen aan haar tiende Europese campagne ooit deelnemen, de eerste sinds het seizoen 2002/2003. De West-Vlamingen zullen het nochtans allesbehalve gemakkelijk hebben in de GelreDome. Ook Vitesse startte immers feilloos aan de competitie met 2 overwinningen uit 2 wedstrijden.