We kennen natuurlijk de meeste bijnamen van de clubs in de Premier League, maar kennen we de ook de verhalen die erachter schuilgaan? 

Arsenal – The Gunners:
De club werd in 1886 opgericht door arbeiders van het arsenaal (Arsenal) van het leger in Woolwich. Het kanon in het logo en de bijnaam zijn een logisch gevolg hiervan. Op het huidige logo is dit niet het geval, maar op enkele vorige versies stond ‘The Gunners‘.

Bournemouth – The Cherries:
Men is het niet eens over de oorsprong van deze bijnaam. De meeste aannemelijke is heel simpel: de kleur van het shirt, namelijk kersenrood. De andere verklaring is iets meer vergezocht. Dean Court, het stadion, werd naast het Cooper-Dean-landgoed gebouwd. Men vermoedt dat hier veel kersenboomgaarden aanwezig waren.

Brighton & Hove Albion – The Seagulls:
De zeemeeuwen (seagulls). Brighton ligt aan zee, de bijnaam is ook een antwoord op die van vijand Crystal Palace (zie later).

Burnley – The Clarets:
Dit is een vrij onbekend Engels woord, maar betekent gewoon bordeaux, de kleur van het ‘home shirt’.

Chelsea – The Blues, The Pensioners:
De eerste bijnaam spreekt voor zich, dit is natuurlijk de kleur van het thuisshirt. ‘De gepensioneerden’ heeft te maken met het leger. In het Koninklijke Chelsea-ziekenhuis worden al sinds 1692 oorlogsveteranen opgevangen. Tot 1952 kende het clublogo ook een verwijzing hiernaar.

Crystal Palace – The Eagles, The Glaziers:
De oorspronkelijke ‘nickname’ van de club was The Glaziers, omdat een groot deel van de spelers in de beginjaren werkte als glazenmaker (glazier). In de jaren ’70 werd Malcolm, een oud-speler van CPFC, trainer en hij voerde enkele belangrijke maatregelen door om de club beter te maken. Hij nam de clubkleuren over van het succesvolle Barcelona en de adelaar (Eagle) van Benfica, dat het ook goed deed. De roofvogel verscheen op het nieuwe logo en de nieuwe bijnaam was geboren. Net als in het stadion van Benfica is er bij thuiswedstrijden van Crystal Palace vaak een echte adelaar te zien.

Everton – The Toffees, The Blues, The School of Science, The People’s Club:
De club uit Liverpool heeft duidelijk een hele reeks bijnamen. The Blues heeft dezelfde simpele verklaring als bij Chelsea, de hoofdkleur van de club. The Toffees kent haar oorsprong in de jaren ’50. Toen liep een in de clubkleuren geklede vrouw rond door het stadion en ze gooide ‘toffees’ (Engelse snoepjes, karamel) naar het publiek. Voor The School of Science gaan we nog verder terug, naar het jaar 1928. Deze bijnaam is een verwijzing naar de aantrekkelijke speelstijl van Everton toendertijd. De vierde bijnaam mogen we vrij letterlijk opvatten, al kunnen we niet zeggen dat de grote rivaal van Everton, Liverpool, geen club van het volk is.

Huddersfield Town – The Terriers:
De fans mochten door middel van stemming een bijnaam kiezen en het werd een verwijzing naar het hondenras Yorkshire Terrier.

Leicester City – The Foxes:

In 1884 werd Leicester opgericht als Leicester Fosse, dit komt van de Romeinse weg waar Leicester aan ligt. Pas in 1919 werd het City (omdat de kerk van Leicester een kathedraal werd). Dan moest er ook een nieuwe nickname verzonnen worden, men koos voor The Foxes, omdat de vossenjacht ontstond in dit gebied en Foxes op Fosse lijkt. Toeval of niet: als je Leicestershire op de kaart bekijkt, zie je dat de vorm van dit graafschap sterk aan de kop van een vos doet denken.

Liverpool – The Reds:
Ook hier wordt verwezen naar kleur van het thuisshirt. Liverpool is internationaal gezien misschien wel de meest iconische ‘rode club’.

Manchester City – City, The Citizens, The Sky Blues, Manchester Money:
Al deze bijnamen spreken voor zich. City komt van Manchester City, The Citizens komt van CityThe Sky Blues, de hemelsblauwen, slaat op de hoofdkleur van de club en Manchester Money wordt door de fans van andere clubs gezegd omwille van de financiële uitgaven van de club. Tegenwordig zou je dit natuurlijk ook kunnen zeggen over de andere club in de stad.

Manchester United – The Red Devils:
Dit is overgenomen van een rugby-club in de buurt, Salford, en past natuurlijk uitstekend bij het thuistenue.

Newcastle United – The Magpies:
Bij deze traditieclub denk je meteen aan zwart en wit, en laat dit nu net de kleuren van een ekster (magpie) zijn.

Southampton – The Saints:
Klinkt religieus en is dat ook. De club werd opgericht door de leden van de ‘St. Mary’s Church Young Men’s Association’.

Stoke City – The Potters:
De Engelse stad Stoke-on-Trent staat bekend om de keramische industrie, de bijnaam is een verwijzing naar de pottenbakkers (potters).

Swansea City – The Swans, The Jacks, Clwb Pêl-droed, Dinas Abertawe:
De eerste naam verwijst naar Swansea en het clublogo met de zwaan (Swan). De zeelui van de kuststad werden ‘Swansea Jacks’ genoemd, vandaar The Jacks. De twee laatste bijnamen lijken zeer ingewikkeld, maar deze Welshe woorden betekenen respectievelijk gewoon ‘voetbalclub’ en ‘de stad Swansea’, Swansea City dus.

Tottenham Hotspur – Spurs:
In deel 1 van Henry IV van Shakespeare komt een zeker Harry Hotspur voor. Deze man heeft gevechtshanen, die sporen hebben op hun poten. Nu weet je meteen ook waarom er een haan staat op het logo van Tottenham.

Watford – The Hornets:
Deze naam betekent ‘De Horzels’, een insectensoort. Ook deze bijnaam is weer een link naar de clubkleuren (zwart, geel en rood).

West Bromwich Albion – The Baggies:
Een van de leukste verhalen op deze lijst. Vroeger had het stadion van WBA, The Hawthoms, slechts twee ingangen. Het entreegeld, vooral muntstukken, werd verzameld in grote zakken (bags). Deze zakken werden langs de tribunes weggedragen en het publiek begon “here come the Baggies!” te roepen.

West Ham United – The Hammers, The Academy of Football, The Irons:
De bijnamen The Hammers en The Irons verwijzen naar de oorsprong van de club. De oprichter was namelijk de eigenaar van het bedrijf Thames Ironworks. De eerste naam van de club was Thames Ironworks FC. De laatste bijnaam gaat over de succesvolle jeugdwerking van West Ham.

 

 

 

 

 

 

Advertentie