Met een 3 op 15 is KV Mechelen weer teleurstellend gestart. De laatste jaren is dat geen verrassing meer, maar de supporters hoopten al meteen punten te pakken. Na de interlandbreak staat er al een cruciale wedstrijd op het programma thuis tegen het puntenloze KV Oostende. Dan is het toch wel tijd voor een korte analyse van de eerste vijf wedstrijden van het seizoen van de Maneblussers. 

Het is al bij al geen verrassing dat KV zo traag start. De laatste 5 seizoenen is dit al het geval geweest. Frustrerend voor de supporters en voor de spelers, maar zeker voor Yannick Ferrera. Hij had graag al resultaten willen neerzetten. Maar eigenlijk is het nog niet zo slecht om trager te starten dan de rest. In theorie is het beter voor de ploeg om later op het seizoen te pieken op vlak van resultaten. Zo kan je dat gemakkelijker doortrekken tot aan het einde van het seizoen. Of dat bewust gedaan is door Ferrera, valt te betwijfelen. Daarbovenop zal de ploeg zeker beginnen draaien, want de stabiliteit is teruggekeerd met het sluiten van de transfermarkt.

Wat er fout ging

We moeten ook wel toegeven dat KV geen gemakkelijke start had. Drie topploegen in vijf wedstrijden, dat is moeilijk om te verteren. Maar je kan al duidelijk werkpunten zien. Bijvoorbeeld de aanval. KV Mechelen scoorde maar 5 doelpunten, waarvan 2 van de voet van een spits. Daar zien we het KV van vorig jaar terugkomen. De spitsen die het een beetje laten afweten, maar een ploeg die wel blijft scoren en het gevaar dus van alle kanten kan komen. Toch had iedereen wel wat meer verwacht van Drazic, die er eentje maakte tegen Standard. Maar we mogen het niet volledig op hem steken. Hij krijgt weinig steun door het centrum en staat dus op een eiland. Dat proberen ze vaak op te lossen met lange ballen, maar Drazic heeft nog geen enkel kopduel gewonnen met zijn gestalte. Een tweede spits kan de oplossing betekenen en daar werd al mee geëxperimenteerd. Ganvoula werd een paar dagen geleden gehuurd van Anderlecht en maakte meteen zijn debuut in een vriendschappelijke match tegen AZ Alkmaar. Je zag meteen dat de bal beter bijgehouden werd vooraan door een sterke Ganvoula. Hier kan mee gestart worden tegen KVO.

Op het middenveld zit Malinwa met een luxeprobleem. Schoofs en Rits naast mekaar, het heeft nog niet veel goeds opgebracht. Door deze twee met elkaar te laten spelen, lijkt het dat elkaars kwaliteiten worden weggehaald. Schoofs is wel sterk in het onderscheppen van de bal, maar Rits is een beetje onzichtbaar tegenover vorig seizoen. Je wil geen van beide op de bank zetten natuurlijk. Schoofs als dure transfer enerzijds, en Rits met zijn pure klasse anderzijds. Yannick Ferrera heeft duidelijk nog wat tijd nodig om deze twee in één systeem te gieten.

Op corners schiet het ook niet echt op. Pas op, dat is een probleem van minstens de laatste twee jaar. Ook al heeft KVM genoeg koppende krachten rond de penaltystip staan, is de voorzet altijd net de kort of net te lang, of veel te kort of veel te lang. Op andere stilstaande fases is er natuurlijk helemaal geen probleem. Vitas scoorde trouwens weer een geweldige vrije trap tegen AZ.

In de verdediging zijn er nog een aantal werkpunten. Faycal Rherras bijvoorbeeld. Ferrera kende hem van zijn tijd bij STVV, maar heeft zeker nog niet aan de verwachtingen voldaan. Ferrera speelt graag met het principe dat de vleugelverdedigers mee aanvallen en een voorzet kunnen forceren. Rherras heeft het verdedigende aspect wel onder de knie, maar aanvallend brengt hij nog veel te weinig en verliest hij vaak de bal. Maar ook deze kritiek moeten we nuanceren, want Rherras is eigenlijk een linksachter en speelde meestal op rechtsachter. Toch ook een hele aanpassing voor zo’n spelers. Met de komst van de Kroaat Ivan Tomecak zou er dus meer steun moeten komen van de vleugelverdediging.

Ook kapitein Seth De Witte werd vaak bekritiseerd tussen de supporters. Tegen Standard lag hij natuurlijk aan de basis van de tegengoal en tegen Gent liet hij ook al een serieuze steek vallen. Hij had zijn terugkeer van lang blessureleed ook wel anders voorgesteld. Toch zijn zijn leiderscapaciteiten en sterkte belangrijk voor de ploeg. Tegen Gent heeft hij negentig minuten lang Coulibaly uit de match gehouden, behalve bij het tegendoelpunt. De Buffalo’s speelden vooral op lange ballen en met succesvolle duels wist De Witte het goed aan te pakken. Een weekje daarna kreeg hij net dezelfde taak tegen Antwerp om Oulare te controleren, maar die druipte al snel van het veld met een blessure.

Wat er goed ging

Ook met een 3 op 15 hebben we goede dingen gezien. KV Mechelen werd op geen enkel moment weggespeeld. De organisatie is dus wel degelijk aanwezig. Dat is geruststellend om verder op te bouwen. Ook zitten sommige spelers al in een redelijke vorm. Tim Matthys heeft het nog steeds in zich en zorgde regelmatig voor gevaar als hij mocht invallen. Cocalic is een blok achteraan (Ongelooflijk dat hij nog niet bij een topclub is beland). En Cobbaut laat als jongste speler in de basis toch ook zeer mooie dingen zien.

In de interlandbreak zijn de spelers op teambuilding geweest en is het fanweekend afgewerkt. De sfeer in de groep is wat verbeterd en met een week voor de wedstrijd tegen Oostende kan er nog hard gewerkt worden voor de eerste zege van het seizoen.

Advertenties