Het WK komt steeds dichterbij, maar de afstand met Nederland lijkt steeds verder weg. Na de duels met Frankrijk (4-0-verlies) en Bulgarije (3-1-winst) lijkt het gat met nummer 2 Zweden nog te groot om te overbruggen, en zo lijkt Nederland weer niet aanwezig te gaan zijn op een internationaal toernooi. De reden achter de slechte resultaten is wat mij betreft logisch: het Nederlands elftal leeft niet meer.

Waar in voorgaande jaren de oranje slingers door de straten hingen, zijn de deuren tegenwoordig gewoon gesloten als op een normale dag. Waar we eerder met z’n allen voor de buis zaten, “kijken we tegenwoordig nog wel” of we de televisie nog aanzetten. De oranje spullen worden niet meer verkocht en dus geven winkels ze onderhand gratis weg, en zelfs dan neemt haast niemand de spullen nog mee. Het ooit zo mooie gevoel wanneer het Nederlands elftal speelde is niet meer; het is doodgebloed.

Op verjaardagen wordt er zelfs geen rekening meer met de wedstrijden gehouden, we kijken wel even op teletekst of een app. Het gevoel is weg, en daarmee is ook het vertrouwen ten onder gegaan. Dezelfde, met alle respect, eendagsvliegen die naar de Oranje dames keken, zijn nu ook de grootste supporters van het Nederlands elftal geworden. Voetballiefhebbers schakelen liever over naar een ander kanaal, waar het prachtige spel van Spanje, Frankrijk of België aanschouwd kan worden.

Spelers als Wijnaldum, De Vrij of Promes spelen bij hun clubs geweldig, maar laten bij het nationale elftal absoluut niks zien. Het wantrouwen van de supporters slaat over naar onkunde bij de spelers, waardoor het vertrouwen nog verder daalt, en zo ook de prestaties van de spelers weer. Een oneindige cirkel die maar op 2 manieren verbroken kan worden: de spelers moeten weer naar behoren gaan spelen óf het vertrouwen, dat gevoel, moet weer terugkomen bij de supporters.

Aangezien wij als supporters aan het eerste punt nog weinig kunnen veranderen, zal het dan maar het tweede punt moeten worden. Hang je slingers op, juich door je straten, trek je oranje shirtje aan, het maakt niet uit, maar wat je ook doet: geef de jongens vertrouwen. Geef de jongens weer hoop! Reïncarneer het doodgebloede Nederlands elftal!

Advertenties