Dinsdag- en woensdagavond stond in het teken van de Champions League, donderdagavond is het de beurt aan de Europa League! De eer van de Lage Landen ligt in de voeten van Vitesse en Zulte Waregem. Beide teams zijn aan elkaar gekoppeld in Groep K en zullen over een aantal weken tegen elkaar gaan strijden. De topaffiches van deze avond zijn: Arsenal – 1.FC Köln en Atalanta Bergamo – Everton.

Uitgelichte wedstrijden:
Vitesse – Lazio Roma (Groep K)
Het is voor het eerst dat Vitesse de groepsfase van de Europa League gaat spelen. Daarvoor kwamen de Arnhemmers alleen uit in de UEFA Cup-wedstrijden waarvoor een knock-outsysteem was. Vitesse moet het tegen Lazio stellen zonder de middenvelder Thulani Serero, de oud-Ajacied is geblesseerd. De GelreDome zal nagenoeg uitverkocht zijn voor het treffen met de Italiaanse grootmacht. Met name de spits Ciro Immobile is aardig op schot, afgelopen weekend scoorde hij een hattrick tegen AC Milan. Beide ploegen speelde nog nooit eerder tegen elkaar.

SV Zulte Waregem – OGC Nice (Groep K)
De andere wedstrijd in groep K vindt zo’n 255 kilometer zuidelijker plaats in Waregem. Essevee dient af te rekenen met Nice, de ploeg die eerder al Ajax uitschakelde voor de Champions League, maar zelf in de play-offs het onderspit delfde tegen Napoli. Bij Nice spelen onder andere Plea, Balotelli en nieuweling Wesley Sneijder. In 2013/2014 speelde Zulte voor het laatst groepsfase Europa League, toen zaten ze in een poule met NK Maribor, Rubin Kazan en Wigan Athletic. Als bekerwinnaar van België was Essevee direct geplaatst voor de groepsfase.

Arsenal – 1.FC Köln (Groep H)
Het is tamelijk een deceptie dat Arsenal géén Champions League speelt. De Londense club eindigde de afgelopen jaren eigenlijk altijd steevast vierde in de Premier League, maar kende vorig seizoen een minder seizoen. Het team van Arsène Wenger is daardoor gedoemd om te spelen in de Europa League, maar behoort daartoe zeker tot de kanshebbers voor de titel. In het Emirates Stadium zal Arsenal de Duitse club 1.FC Köln uit Keulen treffen. De Duitsers draaiden vorig seizoen een uitstekend seizoen en spelen voor het eerst sinds 1997 weer Europees voetbal, toen kwamen ze uit in de Intertoto Cup.

Atalanta Bergamo – Everton (Groep E)
Een Engels-Italiaanse clash in Bergamo. Atalanta, de ploeg waar ex-FC Groningen-speler Hans Hateboer, ex-Genkie Timothy Castagne en Marten de Roon spelen, eindigde vorig seizoen vijfde in Italië en speelt voor het eerst sinds 1990/1991 weer Europees voetbal! Het treft Everton, wat getraind wordt door de gebroeders Koeman, en is daarmee gewaarschuwd. De ploeg uit Liverpool kocht voor een godsvermogen Sigurdsson en Klaassen en gaat op volle oorlogssterkte naar Noord-Italië. Het zal de eerste keer worden, dat Atalanta Europees gezien tegen een ploeg uit Engeland zal spelen.

Hertha BSC – Athletic de Bilbao (Groep J)
In Berlijn wordt er donderdagavond ook een aardige pot voetbal gespeeld. Hertha neemt het op tegen het Baskische Athletic Bilbao en treft daarmee een zeer serieuze tegenstander. Vorig seizoen speelde Athletic nog in een poule met KRC Genk, maar vloog Hertha er in de kwalificatie al uit, zij verloren van Brondby IF. Tevens zorgde Athletic-spits Artur Aduriz voor een record in de Europa League, hij scoorde vijf doelpunten in het treffen met KRC Genk (5-3 voor Athletic). De laatste keer Europees voor Hertha was in 2009/2010, toen troffen ze onder andere sc Heerenveen in hun Europa League-poule.

Overige wedstrijden:
Villarreal – Astana (Groep A)
Slavia Praag – Maccabi Tel Aviv (Groep A)
Dynamo Kiev – Skënderbeu Körçe (Groep B)
Young Boys Bern – Partizan Belgrado (Groep B)
1899 Hoffenheim – Sporting Braga (Groep C)
Istanbul Basaksehir – Ludogorets Razgrad (Groep C)
Austria Wien – AC Milan (Groep D)
HNK Rijeka – AEK Athene (Groep D)
Apollon Limassol – Olympique Lyonnais (Groep E)
FC Zlin – FC Sheriff Tiraspol (Groep F)
FC Kopenhagen – Lokomotiv Moskou (Groep F)
Hapoel Be’er Sheva – FC Lugano (Groep G)
FCSB – Viktoria Plzen (Groep G)
Rode Ster Belgrado – BATE Borisov (Groep H)
Olympique Marseille – Konyaspor (Groep I)
Vitoria Guimaraes – RB Salzburg (Groep I)
Zorya Luhansk – FK Östersunds (Groep J)
FK Vardar – Zenit Sint-Petersburg (Groep L)
Real Sociedad – Rosenborg BK (Groep L)

 

Advertentie