Ben je een voetbalfan en maak je een trip naar Berlijn, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Olympiastadion waar voetbalploeg Hertha BSC en het Duitse nationale elftal haar thuiswedstrijden spelen. Een gigantisch stadion dat tot de verbeelding doet spreken. Dit is dan ook deel 4 van deze rubriek: Hertha BSC & Duitste nationale elftal

Een beetje geschiedenis…

Het Olympiastadion is gelegen in het westen van Berlijn, buiten het centrum en zelfs een beetje afgelegen. Je mag het gerust een heel complex noemen met heel wat oefenvelden en andere sportgelegenheden vlakbij.

Een eerste versie van dit stadion werd in 1913 gebouwd ter gelegenheid van de Olympische spelen die in 1916 moesten plaatsvinden in Duitsland, maar die omwille van de Eerste Wereldoorlog niet doorgingen. Het stadion werd nadien tussen de periode van 1934 – 1936 opnieuw vernieuwd voor de Olympische spelen van 1936 die ditmaal wél zouden plaatsvinden in Duitsland. De naam van het stadion ontleend zich hier ook aan: het Olympiastadion. In de loop der jaren werd het stadion nog meerde malen gerenoveerd, een laatste keer in 2004 voor het WK voetbal dat in 2006 in Duitsland plaatsvond.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Hetha BSC & Duitse nationale elftal

Het stadion wordt sinds 1963 gebruikt door de inmiddels 125 jaar oude voetbalploeg Hertha BSC. Het vroegere stadion Die Plumpe voldeed niet meer aan de nodige eisen en werd vervolgens omwille van financiële problemen verkocht. Ook het Duitse nationale elftal speelt hier haar thuiswedstrijden en ook de finales van de DFB-Pokal (Duitse beker) vinden hier plaats.

Daarnaast staat het stadion eveneens ter beschikking om atletiekevenementen te laten doorgaan. Zo is o.a. de blauwe looppiste duidelijk zichtbaar. Ook rugbywedstrijden vinden hier regelmatig plaats. Het stadion biedt aan 74 475 fans kijkgenot.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Het stadion

Wanneer je het domein via de ingangspoorten binnenstroomt, kom je voor 2 reusachtige pilaren te staan met in het midden het symbool van de vijf Olympische ringen. De buitenkant van het stadion geeft de oude structuur weer van de tijd waarin het stadion werd gebouwd, met een relatief grote omtrek. Zeer indrukwekkend.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Eénmaal in het stadion, op de tribunes, begeef je je als het ware in een voetbalkom. Waarom een voetbalkom? Omdat het veld, en een deel van de tribune, in de diepte is gebouwd, ingegraven. Duizende zitjes vormen een indrukwekkende voetbalarena.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Betreed je het stadion langs de voorkant, die met de poort en de Olympische ringen, dan heb je een fraai uitzicht op de marathoningang en de Glockenturm die in de verte tussen de tribunes uitsteekt.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Ook de binnenkant, met de kleedkamers, perszaal en gangen, zijn net zoals het stadion groot, breed en met de nodige authentieke accenten.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Een aanrader

Laat het duidelijk zijn dat dit een stadion is dat je zeker moet gezien hebben. Vanaf het centrum is het een poos rijden met de trein/metro, maar éénmaal daar loont het de moeite waard en zal je verbluft worden door de immensiteit dat het stadion uitstraalt.

Nog even wat raad als je dit wil inplannen: doet het niet op het einde van de dag (voorzie de nodige tijd) en doe best beroep op een (tour)gids om alles gezien te hebben.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

 

Advertentie