Op zaterdagavond 30 september 2017 trappen PEC Zwolle en FC Groningen om 19.45 uur af in het MAC3Park-Stadion. De nummers 6 en 10 van de Eredivisie nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd die bol staat van de kruisverbanden. 

PEC Zwolle en FC Groningen hebben meer gemeen dan je denkt. Beiden zijn een provincieclub uit de hoofdstad van hun provincie, maar bovenal hebben een aantal personen voor beide clubs furore gemaakt. Zoals men weet, is Hans Nijland de algemeen directeur van de Groningers en speelt zoon Stef in de spits van PEC. Vorig seizoen was Ron Jans nog de trainer van PEC Zwolle, maar dit seizoen is hij de technisch manager van FC Groningen. Afgelopen zomer nam De Trots van het Noorden linksback Django Warmerdam over van Ajax, maar hij speelde het afgelopen seizoen op huurbasis voor de Zwollenaren. Ook kwam de reservedoelman van de FC, Kevin Begois, over van PEC en Jesper Drost is een oud-speler van de Blauwvingers. Bovendien staan Etiënne Reijnen, geboren Zwollenaar, en Lars Veldwijk onder contract bij Groningen. Zij speelden allebei in het verleden voor de Zwollenaren.

De druk op FC Groningen-trainer Ernest Faber was de afgelopen weken enorm toegenomen. De resultaten vielen tegen (gelijkspel tegen VVV, verlies tegen NAC) en het spel was niet om over naar huis te schrijven. Ook leek het in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Hercules mis te gaan, maar de schade werd alsnog beperkt. PEC Zwolle draait redelijk prima onder de nieuwe trainer John van ’t Schip. De oud-speler van onder meer Ajax lijkt de ploeg uit Overijssel de juiste weg te wijzen. De Blauwvingers verloren slechts één wedstrijd tot nu toe, dat deden ze uit bij Ajax.

Vorig seizoen kwam FC Groningen in een soortgelijke vorm naar Zwolle toe, ook toen liep het niet zo lekker bij de Trots van het Noorden. Desalniettemin wisten de Groningers met 0-4 uit te halen in Zwolle, iets wat later in het seizoen dunnetjes werd overgedaan (5-1). De geprezen man aan de kant van de FC was aanvaller Mimoun Mahi, die een prachtig doelpunt wist te maken in die wedstrijd. De laatste keer dat PEC van Groningen won, was op 10 mei 2015 in de Euroborg (0-1).

Zaterdagavond kan PEC Zwolle niet beschikken over verdediger Philippe Sandler, hij is geblesseerd. Spits Piotr Parzyszek, afgelopen zomer overgenomen van De Graafschap, lijkt te worden gepasseerd. In zijn plaats mag oud-FC Groningen-speler Stef Nijland het gaan proberen in de aanval. Bij FC Groningen is ex-PEC Zwolle-speler Lars Veldwijk niet van de partij, hij raakte geblesseerd in het duel met FC Twente. Brabander Tom van Weert zal zijn plaats in de aanval overnemen. Ook Todd Kane is nog niet van de partij bij de Groningers, hij is nog steeds geblesseerd. Bij PEC Zwolle gaat Younes Namli zijn plek op het middenveld weer innemen, waardoor Wouter Marinus weer op de bank zal gaan plaatsnemen.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle:
Boer; Ehizibue, Marcellis, Freire, van Polen; Saymak, Bakker, Thomas; Namli, Nijland en Mokhtar.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
Padt; te Wierik, Reijnen, Memisevic, Warmerdam; Jenssen, Bacuna, Doan; Idrissi, van Weert en Mahi.

Advertenties