Aankomend weekend staan er een paar mooie voetbalwedstrijden in de Nederlandse Eredivisie op het programma. De vrijdagavond begint al met het mooie affiche FC Twente – Heracles Almelo, de Twentse Derby. Op zaterdagavond komt onder andere koploper PSV in actie, zij spelen in Eindhoven tegen provinciegenoot Willem II. Op zondag ontvangt AZ landskampioen Feyenoord en gaat Ajax de lastige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen tegemoet.

Vrijdag 29 september 2017
FC Twente – Heracles Almelo (20.00 uur)
Het Eredivisieweekend wordt afgetrapt met de Twentse Derby. De Heraclieden maken de korte trip naar de Grolsch Veste, dat maar op 23 minuten rijden van het Polman Stadion ligt. Twente moet zich wederom revancheren van een nederlaag, vorige week werd er met 1-0 bij FC Groningen verloren. Heracles wist daarentegen in de 90ste minuut de overwinning veilig te stellen. Vincent Vermeij was de gevierde man, hij scoorde de 2-1 tegen ‘vriend’ Hidde Jurjus van Roda JC. Twente staat momenteel 16de met maar 3 punten, terwijl Heracles op een tiende plek te vinden is.

Zaterdag 30 september 2017
NAC Breda – ADO Den Haag (18.30 uur)
NAC beleefde vorige week een bijzondere week. Allereerst werd er in de KNVB Beker verloren van amateurploeg Achilles’29, maar een paar dagen later wisten de Brabanders met 0-2 in de Kuip te winnen. Op zaterdagavond ontvangen ze ADO Den Haag, dat vorige week met 1-0 van Sparta won door een ‘leip’ doelpuntje van El Khayati. De laatste wedstrijd in Breda dateert van 18 oktober 2014, toen eindigde dit affiche in een 1-1.

PEC Zwolle – FC Groningen (19.45 uur)
Voor FC Groningen is dit een van de dichtstbijzijnde uitwedstrijden en daarom is het uitvak ook compleet uitverkocht, 500 man. PEC Zwolle draait onder de nieuwe trainer John van ’t Schip bijzonder goed. De Blauwvingers staan op een zesde plaats en hebben al 11 punten verzameld. Vorige week wist tegenstander FC Groningen weer te winnen, met 1-0 van FC Twente. Het spel was weer beter dan eerst, dus het rumoer rondom trainer Ernest Faber verstomde weer. Vorig seizoen haalde De Trots van het Noorden uit, onder leiding van Mimoun Mahi wist de FC met 0-4 in Zwolle te winnen. Van de laatste vijf onderlinge edities won Groningen er 4, PEC wist maar één keer te zegevieren.

PSV – Willem II (19.45 uur)
In Eindhoven vindt het Brabants onderonsje PSV – Willem II plaats. Net als vorig seizoen betalen sponsoren van Willem II het grootste gedeelte van het kaartje voor de uitfans, waardoor de Tilburgers met een kleine 300 man zullen afreizen naar het Philips Stadion. PSV verbaasde vorige week vriend en vijand door met 1-7 uit te halen bij FC Utrecht. Willem II wist wederom niet thuis te winnen, sc Heerenveen was met 1-2 te sterk. De Tilburgers hebben slechts drie punten gehaald en staan op de 17de plek. Doordat Feyenoord, Ajax en AZ vorig weekeinde verloren, vinden we PSV op de eerste plek van ranglijst terug.

Excelsior – VVV-Venlo (20.45 uur)
De laatste wedstrijd op de zaterdagavond is een onderonsje dat wordt getypeerd als ‘degradatieduel’. Niets is minder waar, VVV-Venlo is uitstekend aan het seizoen begonnen en staat keurig in de middenmoot. Excelsior speelt, net als de afgelopen seizoenen, tamelijk vrij voetbal en weet de nodige resultaten te boeken. De laatste keer dat deze wedstrijd op Eredivisieniveau plaatsvond, was in het seizoen 2011/2012. In februari van 2012 wist Excelsior met 3-1 te winnen van de Noord-Limburgers.

Zondag 1 oktober 2017 Super Sunday in de Eredivisie
AZ – Feyenoord (12.30 uur)
“Zonder Jørgensen is Feyenoord niks!”, een van de meest gehoorde quotes van de afgelopen week. Feyenoord blameerde vorige week door met 0-2 van NAC Breda te verliezen. De nodige blessures en schorsingen lijken de landskampioen de das om te doen. Toornstra, Jørgensen en Berghuis keken al vanaf de tribune toe, daar is deze week ook nog Eric Botteghin bij gekomen. De Rotterdammers hebben ook nog eens het verloren Champions Leagueduel van afgelopen dinsdag in de benen, 3-1 verlies bij Napoli. AZ hoopt natuurlijk te profiteren van de slechte vorm bij Feyenoord. AZ is daarentegen zelf ook niet geheel betrouwbaar. Onder leiding van Wout Weghorst wisten de Alkmaarders met 0-2 bij Sparta te winnen, maar afgelopen zondag speelden ze een verliespartij thuis tegen Excelsior (eveneens 0-2). Vorig seizoen werd het 0-4 in Alkmaar en overtuigde Feyenoord bijzonder goed. Beide clubs hebben 12 punten uit 6 wedstrijden, dus spektakel gegarandeerd.

sc Heerenveen – Ajax (14.30 uur)
Ajax wacht weer een zeer moeilijke uitwedstrijd in Friesland. Vorig weekeinde verloren de Amsterdammers ‘met poep in de broek’ van een uitstekend Vitesse en Heerenveen is nog altijd ongeslagen. De Friezen draaien op volle toeren en vorige week zaterdagavond waren ze zelfs even koploper van de Eredivisie. Met het goede spel, de degelijke organisatie, het flamboyante en het talent in de ploeg lijken de Superfriezen met het volle vertrouwen naar deze ‘topper’ toe te werken. Mocht Ajax wederom verliezen, dan kan de kop van Marcel Keizer wellicht definitief gaan rollen…

Vitesse – FC Utrecht (14.30 uur)
Vitesse speelt alweer haar volgende wedstrijd in deze drukke weken voor de Arnhemmers. Donderdagavond eindigde in een deceptie, ondanks dat Vitesse het eerste kwartier goed meekon, het werd 3-0 voor OGC Nice. Met dat resultaat staat De nr. 1 van Gelderland gedeeld laatste met Zulte Waregem in groep K van de Europa League. In de Eredivisie gaan de Arnhemmers vooralsnog voortvarend, iets wat bij FC Utrecht de afgelopen weken ontbrak. Eerst verloren de Domstedelingen met 4-0 bij Twente, waarna het debacle tegen PSV volgde, 1-7 voor de Eindhovenaren. Erik ten Hag heeft de ploeg flink onderhanden genomen en ze hopen deze negatieve reeks te beëindigen.

Sparta Rotterdam – Roda JC Kerkrade (16.45 uur)
In de afsluiter van de zevende speelronde komt hekkensluiter Roda JC in actie. De Zuid-Limburgers leken op weg te zijn naar haar eerste punt in zes wedstrijden, maar Vincent Vermeij bezorgde de Koempels alsnog een nederlaag. Ditmaal volgt wederom een uitwedstrijd op kunstgras voor Roda, iets wat geen excuus mag zijn. Sparta verloor vorige week in Den Haag en is uit op eerherstel. Vorig seizoen werd het 2-2, nadat Roda JC een 0-2 voorsprong had weggegeven.

De top-5 in de Eredivisie na 6 wedstrijden:

Positie Club Gespeelde wedstrijden Doelsaldo Punten
1. PSV Eindhoven 6 + 11 15
2. sc Heerenveen 6 + 5 14
3. Vitesse 6 + 8 13
4. Feyenoord 6 + 6 12
5. AZ Alkmaar 6 + 3 12