Een weekend zonder clubvoetbal, vanwege de WK-kwalificatie, is een mooie gelegenheid om de start van de Eredivisie onder de loep te nemen. In de Eredivisie zijn er al 7 speelronden gespeeld, wat neerkomt op ongeveer 1/5de van de competitie. Daarom is het tijd om de verdiensten van de Eredivisieclubs te ‘becijferen’, want er zijn al de nodige verrassingen en teleurstellingen gepasseerd. 

‘De beste leerling van de klas’: PSV
Het seizoen van PSV begon, net als dat van Ajax, in mineur. De Eindhovenaren werden door het Kroatische NK Osijek uitgeschakeld, maar herpakten zich in de Eredivisie. Heel even sprak men in Brabant over een ‘crisis’, maar momenteel staan ze ‘gewoon’ eerste in de Eredivisie. Van de zeven wedstrijden wisten de Eindhovenaren er zes te winnen, alleen in Friesland liepen ze averij op. Angstgegner NAC werd al in Breda verslagen en PSV verbaasde vriend en vijand met de zevenklapper in Utrecht (1-7). Lichtpuntje is nieuweling Hirving Lozano. De kleine Mexicaan gaf in 6 wedstrijden 4 assists en wist 6x te scoren. Het spel was niet altijd goed, maar de resultaten zijn wel daar. Dat maakt PSV het meest constant van alle Eredivisieploegen, vandaar dat zij op het moment ‘de beste leerling van de klas’ zijn. Daarom krijgt PSV een 8.

‘De jaloerse leerlingen’: Feyenoord, Vitesse en Ajax
Landskampioen Feyenoord begon eigenlijk als topfavoriet aan het nieuwe seizoen. De Rotterdammers wonnen haar eerste vier wedstrijden van het seizoen, maar verloren op speeldag vijf van concurrent PSV. Na die topper kreeg Feyenoord wel veel lof, aangezien ze met 10 man het betere spel hadden in Eindhoven. Een week later verloren ze in de Kuip van een andere Brabantse tegenstander, NAC Breda. Voor het eerst in de geschiedenis wisten de Bredanaars een overwinning uit de Kuip mee te nemen. Door het dubbelprogramma van Feyenoord kregen verschillende spelers last van de nodige blessures. Het gemis van Nicolai Jørgensen lijkt het cruciaalst te zijn, aangezien Michiel Kramer hem niet kan vervangen.

Vitesse begon zeer goed aan het seizoen, even leken ze, samen met FC Utrecht, dé verrassing van de Eredivisie te worden. De bekerwinnaar stond zelfs even eerste, maar de afgelopen weken strookte het succes. De huidige nummer drie speelde haar laatste twee thuiswedstrijden gelijk tegen VVV-Venlo en FC Utrecht, maar wist daarentegen wel bij Ajax te winnen. Het Europese programma lijkt parten te spelen, want de selectie lijkt wat vermoeider te raken. Desalniettemin doen de Arnhemmers het heel goed, maar ik denk dat er een algemene overtuiging heerst van lichte spijt. Europees voetbal is mooi, maar zonder het Europese voetbal hadden ze wellicht hoger op de ranglijst kunnen staan.

Ajax begon zeer slecht aan het nieuwe seizoen. Géén Champions League en géén Europa League-voetbal in Amsterdam, waardoor de Europa League-finalist van vorig seizoen zichzelf echt te kort heeft gedaan. Daarnaast verloor Ajax haar eerste wedstrijd van het seizoen, uit bij Heracles. Toen was duidelijk dat het gemis van Klaassen en Sánchez de selectie parten kan spelen. Zeker op de flanken lijken ze tekort te schieten. Younes is te voorspelbaar, Neres is zijn prijskaartje (nog) niet waard en Kluivert kan het ‘grote’ geweld nog niet helemaal aan. Ook in de verdediging staat het nog niet helemaal goed. De Amsterdammers staan momenteel zesde, net boven verrassing VVV-Venlo, waardoor ze alleen maar ‘jaloers’ naar boven moeten kijken.

Feyenoord heeft alsnog het beste rapport, kijkend naar de beperkingen en het dubbelprogramma. Met name Ajax komt tekort, maar aangezien het een ‘topploeg’ is, vallen ze onder de ‘jaloerse jongens van de klas’. Daarom geven wij alle drie de ploegen een 7,5.

‘De verrassingen van de klas’: sc Heerenveen, VVV-Venlo en PEC Zwolle
Tot eenieders verbazing speelt VVV-Venlo heel aardig voetbal. De kampioen van de Jupiler League nam het merendeel van de kampioensploeg van vorig jaar mee naar de Eredivisie en daarin lijken ze moeiteloos in te passen. Onder aanvoering van Clint Leemans, Vito van Crooy, Ralf Seuntjens en Jerold Promes houden de Noord-Limburgers knap stand. In haar eerste wedstrijd wonnen de Venloënaren met 3-0 van Sparta Rotterdam. Bovendien speelde VVV met 1-1 gelijk in Groningen en Arnhem. Momenteel staan ze op een zevende plek met 12 punten, iets waar ze aan het begin van het seizoen voor getekend zouden hebben.

sc Heerenveen heeft misschien wel het beste spel van iedereen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Jurgen Streppel is bijzonder goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Afgelopen speelronde verloren de Friezen pas haar eerste wedstrijd, waardoor we ze ook terugvinden op een vijfde plek met 14 punten. Ook wanneer het even niet draait, nemen ervaren krachten als Stijn Schaars en Reza Ghoochannejhad de ploeg bij de hand. Samen met de creativiteit van Arber Zeneli, Martin Ødegaard en Morten Thorsby zijn de Friezen ook voor de rest van het seizoen een ‘outsider’ voor een hoge klassering.

PEC Zwolle doet het onder de nieuwe trainer John van ’t Schip zeer verdienstelijk. De Blauwvingers vinden we terug op een vierde plaats, waarmee het een van de beste seizoensstarts ooit is voor de Zwollenaren. Dit seizoen verloren ze alleen maar bij Ajax en speelden ze gelijk tegen VVV en Sparta. Verder pakten de blauw-witten de 3 punten tegen FC Twente, Roda JC, FC Groningen en Heracles. Voorafgaand het seizoen hadden veel voetbalkenners de nodige twijfel bij het ‘vernieuwde’ PEC, maar deze twijfel zal inmiddels wel afgenomen zijn.

Met de verdiensten van de ploegen, kijkend naar de plek op de ranglijst en de nodige selectiesterkte kunnen we wel stellen, dat de drie bovengenoemde toch wel als ‘verrassing’ aangevinkt mogen worden. Daarom hebben PEC, Heerenveen en VVV-Venlo een dikke 7,5 verdiend.

‘Steady as always’: Heracles Almelo, NAC Breda, ADO Den Haag en Excelsior
Kijkend naar het budget, de selectiebreedte, de kwaliteit en de ‘natuurlijke’ ranglijst is het logisch dat we Heracles, NAC, ADO en Excelsior terugvinden op de 12de, 14de, 9de en 13de plaats.

Heracles promoveerde in 2005 naar de Eredivisie en is er daarna nooit meer uit verdwenen. De Heraclieden hebben hun stadion prachtig verbouwd en ze speelden vorig seizoen voor het eerst Europees voetbal in haar geschiedenis. Verder dan twee wedstrijden tegen het Portugese FC Arouca zijn ze helaas niet gekomen. Heracles heeft natuurlijk wat dragende spelers verloren (Bruns, Armenteros en te Wierik), maar heeft met de nodige middelen wel degelijke spelers daarvoor teruggekregen (Duarte, Gladon en Monteiro).

Promovendus NAC treedt dit Eredivisieseizoen aan met het huurleger van Manchester City. Aangevuld met Nederlanders en wat lokale jongens heeft het wel een Eredivisie-waardig team binnen de lijnen staan. Pablo Mari, Angelino, Thierry Ambrose en Rai Vloet steken er bijna wekelijks met kop-en-schouder boven uit. Aangevuld met de ervaring van Thomas Enevoldsen, Mark Birighitti en Karol Mets kan het zeker nog een mooi seizoen worden. Het begin, met de nodige verliespartijen, was nogal stroef, maar daarna herpakten de Bredanaars zich met overwinningen tegen FC Groningen en Feyenoord.

ADO Den Haag had ook niet de seizoensstart waar men op gehoopt had. Er werd verloren van Utrecht, AZ en Heerenveen, alvorens de eerste overwinning op Willem II te pakken. Daarna werd de stijgende lijn ingezet. Er werd gelijk gespeeld tegen Ajax, verloren in de Kuip, maar de laatste twee duels wisten de Hagenezen te winnen (Sparta en NAC). Het gevolg is dat we ADO terugvinden als sluiter van het linkerrijtje, iets wat ze eind augustus niet gedacht hadden.

Excelsior is in alles de kleinste club van de Eredivisie. Ze hebben de minste supporters, de minste spelers, het minste budget en het kleinste stadion, maar ‘klein duimpje’ weet zich altijd te handhaven. Opmerkelijk is het feit, dat Excelsior in haar thuiswedstrijden nog geen enkel punt gepakt heeft. Al haar zeven punten pakten ze in uitduels. Bij Willem II en AZ werd er gewonnen, in Almelo werden de punten gedeeld.

Concluderend kan je stellen, dat deze ploegen het gewoon prima doen. Natuurlijk dienen ze altijd alert te blijven voor mindere tijden, maar als ze aan het eind van de rit op dezelfde plek staan, dan zullen de supporters zeer tevreden zijn. Daarom geven wij deze ploegen een ‘steady’ 6,5.

‘De zesjescultuur’: FC Groningen, AZ Alkmaar, FC Utrecht en FC Twente
Het is niet goed en het is niet slecht, maar het kan én moet altijd beter. Dat is de eerste opvatting kijkende naar deze vier ploegen. De ene week winnen ze met fantastisch spel en de week erop zijn ze een hoopje ellende zonder enig voetballend vermogen. Daarom kan je deze ploegen aanvinken als de ‘zesjescultuur’ van de klas, want een onvoldoende zijn ze nog net niet waard.

FC Groningen lijkt weer op een zeer moeizaam seizoen af te stevenen. De immer kritische Groninger houdt van haar club, maar schuwt haar als het even tegenzit. Dit gevoel is letterlijk terug te zien in de dalende verkoopcijfers van de seizoenkaarten en de losse kaartjes: de Euroborg wordt steeds leger. FC Groningen is thuis nog ongeslagen (2x gelijk en 2x gewonnen), maar heeft uit nog geen enkel punt gepakt. Reden genoeg voor verbetering, al is het niet om het verdedigende spel om te toveren in een aanvallend geheel.

AZ staat momenteel achtste, met vier winst- en drie verliespartijen. Een prima positionering zou je zeggen? Niet als je kijkt naar de eindranglijsten van de afgelopen jaren. AZ eindigde altijd rond de vierde plek en lijkt daar ook elk jaar op te mikken. De wisselvalligheid vindt wellicht te veel plaats in haar thuiswedstrijden. Zo werd er thuis al met 0-2 van Excelsior verloren en konden de Alkmaarders geen enkele vuist maken tegen Feyenoord. Reden genoeg voor verbetering.

FC Utrecht leek even dé revelatie van het seizoen te gaan worden. Het grote Zenit St.-Petersburg werd bijna in de Europa League verslagen en het sprankelende spel van de begin weken was hoopgevend. Voetbalkenners durfden zelfs te zeggen dat Utrecht wel eens top-drie zou kunnen gaan eindigen. Momenteel zijn de Domstedelingen teruggevallen naar plek 10 en kent het evenveel winst- als verliespartijen. Zeker de 1-7-nederlaag in eigen huis tegen PSV hakte er in, waardoor Utrecht eigenlijk weer bij af moet beginnen.

FC Twente kent natuurlijk de nodige problemen en heeft de afgelopen jaren alleen maar haar sterkhouders zien vertrekken. De versterkingen kwamen dan ook niet van grote clubs, maar vanuit onbekende oorden en de Jupiler League. FC Twente stond heel lang puntloos onderaan, maar lijkt vooralsnog het winnen niet verleerd te zijn. Er werd namelijk overtuigend van FC Utrecht en Heracles Almelo gewonnen, waardoor we de Tukkers op een 15de plaats terugvinden.

‘Een dikke onvoldoende!’: Sparta Rotterdam, Willem II en Roda JC
Er is bijzonder veel werk aan de winkel voor de trainers van Sparta, Willem II en Roda JC. Keer op keer dienen de spelers van deze drie clubs zich na een nederlaag wéér te herpakken. Wellicht is het tijd om het eens over een andere boeg te gooien?

Trainer Alex Pastoor is een man van principes, met af en toe een humoristische grap tussendoor. Pastoor wijkt nauwelijks van zijn idealen af, iets wat de Spartaan soms wel in de weg kan zitten. Afgelopen weekend werd er verloren van Roda JC, waardoor Sparta terug te vinden is op een degradatievoetbalplek. Sparta heeft slechts 5 doelpunten voor en al 11 tegen, ook werd er uit nog niet gewonnen. Enig lichtpuntje is misschien nog wel keeper Roy Kortsmit, hij heeft Sparta al meermaals op de been gehouden.

Erwin van de Looi blijft al helemaal teren op zijn 5-4-1-systeem. Tijdens de warming-up voor elke wedstrijd plaatst een van de veldtrainers van de Tilburgers 4 gele trainingsdummies voor het zestienmetergebied. Om eerlijk te zijn, is er weinig verschil tussen deze dummies en de 5 verdedigers tijdens de wedstrijd. Willem II krijgt teveel goals tegen en creëert zelf nauwelijks kansen. Reden genoeg voor de succesvolste trainer in de FC Groningen-geschiedenis om het eens over een andere boeg te gooien.

Roda JC blijft een hoofdpijndossier. Afgelopen weekeinde pakten de Zuid-Limburgers haar eerste punten van het seizoen. De overwinning op Sparta kwam net op tijd, aangezien het er niet rooskleuriger van werd in Kerkrade. Intern rommelt het enorm, het aankoopbeleid is al jaren matig en trainer Robert Molenaar lijkt met de week vermoeider te raken. Hopelijk voor Roda keert het lot voor hun. Zij zijn op dit moment, samen met Willem II, degradatiekandidaat nummer 1.

Eredivisieranglijst na 7 speelronden, 1/5de van de competitie:

Plek Club Gespeelde wedstrijden Doelsaldo Punten
1. PSV Eindhoven 7 + 15 18
2. Feyenoord 7 + 10 15
3. Vitesse 7 + 8 14
4. PEC Zwolle 7 + 3 14
5. sc Heerenveen 7 + 1 14
6. Ajax 7 + 9 13
7. VVV-Venlo 7 + 4 12
8. AZ Alkmaar 7 – 1 12
9. ADO Den Haag 7 – 3 10
10. FC Utrecht 7 – 4 10
11. FC Groningen 7 – 2 8
12. Heracles Almelo 7 – 2 8
13. Excelsior 7 – 4 7
14. NAC Breda 7 – 5 7
15. FC Twente 7 – 1 6
16. Sparta Rotterdam 7 – 6 5
17. Roda JC Kerkrade 7 – 10 3
18. Willem II 7 – 12 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie