In de stromende regen van Reykjavik heeft IJsland zich voor het eerst in haar geschiedenis geplaatst voor het WK! In het Laugardalsvöllur versloegen de IJslanders Kosovo met 2-0.

In de eerste helft besliste IJsland al haar eigen lot. Na 39 minuten en 21 seconden schoot de IJslandse superster Gylfi Sigurdsson de 1-0 tegen de touwen, dat zorgde voor een volksfeest in het kleine stadion van het eiland. De 10.000 toeschouwers werden in de tweede helft nog getrakteerd op de 2-0. In de 67ste minuut schoot oud-AZ’er Johann Berg Gudmundsson de 2-0 achter doelman Samir Ujkani binnen.

Na het laatste fluitsignaal werd er buiten het stadion een groot aantal vuurwerk afgestoken. De IJslanders plaatsen zich voor het eerst voor een WK, nadat vorig jaar al voor het eerst het EK behaald werd. Toen ontpopte IJsland zich tot dé publiekslieveling van EURO 2016 en wist het de kwartfinale te bereiken. IJsland schakelde toen onder meer Engeland uit, dat al als een sensatie beschouwd kon worden.

IJsland is de groepswinnaar van groep I en laat Kroatië, Oekraïne, Turkije, Finland en Kosovo achter zich. De Kroaten mogen als nummer 2 van de poule alsnog proberen om via de play-offs Rusland te halen. IJsland wordt met deze prestatie het kleinste land, qua inwonersaantal, dat naar een WK-eindronde gaat. Het Scandinavische eiland (ongeveer 335.000 inwoners) verslaat daarmee Trinidad & Tobago (ongeveer 1.220.000 inwoners), dat actief was op het WK 2006 in Duitsland met Leo Beenhakker als bondscoach.

Voor altijd zullen de volgende elf namen in de harten van alle IJslanders zitten:
Halldorsson; Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Magnusson; Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason, G. Sigurdsson en Bodvarsson.

Advertenties