Na 16 speeldagen in de Championship staat er een verrassende club op de laatste plaats: AFC Sunderland. Vorig nog gedegradeerd uit de Premier League en nu klaar om een nieuwe degradatiestrijd aan te gaan. Sunderland verloor op de 16de speeldag met 1-0 van Middlesbrough, ook zo’n club dat uit de hoogste klasse komt, maar zij staan wel bovenaan.

Dinsdag ontsloeg Sunderland hun trainer Simon Grayson, dus werd de wedstrijd tegen Middlesbrough gestuurd door interim-coach Robbie Stockdale. Hij kon ook geen broodnodige punten bijeen sprokkelen om de Black Cats te laten stijgen in het klassement. Op de 15de speeldag kwam Sunderland niet verder dan een 3-3 tegen Bolton, waardoor ze een Engels record verbraken. Het is wel geen record om naar huis te schrijven, want Sunderland heeft al 19 thuiswedstrijden op rij niet meer gewonnen. De ellende is dus ook in de statistieken te zien.

Waarschijnlijk stelt Sunderland in de loop van komende week haar nieuwe trainer voor.  De ex-coach van Tottenham, Harry Redknapp, ligt in de polepositie. Kan hij Sunderland uit dit diepe dal halen? Het zal voor niemand makkelijk worden, want Sunderland staat al drie punten achter op de veilige plekken in het klassement. De Championship duurt nog heel lang, maar dit is een heel uitzonderlijke situatie. Back-to-back relegation? Zelfs voor Sunderland een ramp.