Rafael van der Vaart zit op een zijspoor in Herning. Het contract van de 34-jarige middenvelder bij het Deense FC Midtjylland loopt deze zomer af, waardoor hij transfervrij zou kunnen vertrekken. Zijn ‘oude’ en huidige (nieuwe) liefde kunnen in zijn keuze een belangrijke rol gaan spelen.

Na zijn Ajax-periode belandde van der Vaart in de Noord-Duitse havenstad Hamburg. Tijdens zijn drie seizoenen HSV groeide de aanvallende middenvelder uit tot aanvoerder én bovenal publiekslieveling van Die Rothosen. Met de Noord-Duitsers speelde van der Vaart meermaals in de Champions League en waren de competitieresultaten bevredigender dan de afgelopen seizoenen. Tegenover het Nederlandse tijdschrift Voetbal International heeft van der Vaart aangegeven nog altijd een ‘warm gevoel’ bij HSV te hebben. Bovendien komt hij graag in Hamburg, want het voelt als ‘thuiskomen’. Bij de Hamburgers wordt hij tot een van de meest populaire voetballers ooit gerekend, die voor de club gespeeld heeft.

Deze openlijke flirt kan een mogelijke actie zijn op hetgeen wat komen gaat, namelijk het aflopende contract van de 109-voudig international. Aankomende zomer kan van der Vaart gaan en staan waar hij wilt en deze winter kan er gestart worden met eventuele gesprekken met andere clubs. Ook een andere Deense voetbalclub, Esbjerg fB, lijkt veel genoemd te worden. Esbjerg heeft namelijk een flinke Nederlandse connectie; Ted van Leeuwen is er de technisch directeur (oud-Vitesse) en John Lammers (ex-Excelsior & -Eindhoven) is er de trainer. Zijn huidige liefde Estavana Polman is professioneel handbalster en speelt voor het vrouwenteam van Esbjerg.

Van der Vaart heeft momenteel 18 officiële wedstrijden voor FC Midtjylland gespeeld, daarin scoorde hij 2x en gaf hij 2 assists. Dit seizoen is van der Vaart nog niet betrokken geweest bij de Deense club, wel speelde hij 2 duels voor het reserveteam. Bij Esbjerg fB zeggen ze van niks te weten, tevens lijken ze niet geïnteresseerd, maar in het voetbal weet je het nooit. Waar rook is, is vuur.