Voor menig voetballiefhebber zal bij het horen van de naam Modena een belletje gaan rinkelen. Het is de stad waar het ‘grote’ Panini, van de voetbalplaatjes, gevestigd is. Helaas voor Modena is de stad haar voetbalteam kwijt: Modena FC.

Opgericht op 5 april 1912, failliet verklaard op 5 november 2017. Een toonaangevende Italiaanse voetbalploeg met een rijke geschiedenis zal zich niet meer in het Italiaanse voetbal laten zien. Door financiële problemen kon de club de spelerssalarissen niet meer ophoesten, waardoor de spelers weigerden te trainen en wedstrijden te voetballen. De ploeg uit Emilia-Romagna moest daardoor al drie competitiewedstrijden laten schieten in de Serie C – B, het derde niveau in Italië. Afgelopen weekend weigerden ze een vierde wedstrijd te spelen, waardoor, volgens de reglementen van de Lega Pro, Modena FC uit de competitie zou worden genomen. Al deze wedstrijden werden omgezet in een 0-3-nederlaag voor Modena.

De laatste officiële wedstrijd voor de Italianen was een uitwedstrijd tegen FC Südtirol op 4 oktober 2017, dat de Canarini met 3-1 verloren. Modena laat een schat aan Italiaanse voetbalhistorie achter, waaronder haar stadion: Stadio Alberto Braglia met een capaciteit van 21.092 plaatsen.

Modena won in haar 105-jarige geschiedenis 2x de Anglo-Italian Cup (een verdwenen competitie tussen Engelse en Italiaanse clubs van 1970 t/m 1996), 2x Serie B kampioen en 3x Lega Pro Serie C kampioen. De club speelde in totaal 13x in de Serie A. Haar laatste seizoen op het hoogste niveau dateert van 2003/2004. Bekende oud-spelers van Modena zijn: Ignazio Abate, Asamoah Gyan, Stefano Okaka, Stefano Sturaro en Luca Toni.

Advertentie