De ambities van KV Mechelen voor het seizoen waren simpel: Play-Off 1 proberen te bereiken onder de hoede van Yannick Ferrera. Die ambitie is ondertussen al gewijzigd in een harde doelstelling: degradatie vermijden onder Aleksandar Jankovic. Een trainerswissel en 15 wedstrijden later staat KV Mechelen zeker niet waar het wil staan. Malinwa staat op de voorlaatste plaats met één punt voor de rode lantaarn. Dit is een grondige analyse van wat we hebben gezien in Mechelen sinds eind augustus tot nu.

Eigenlijk hebben we niet veel gezien in Mechelen. De Maneblussers wonnen slechts twee keer van de 15 wedstrijden in de heenronde. Gelukkig voor de supporters werden die twee zeges thuis geboekt, maar het is toch veel te weinig. De sterke thuisreputatie dat we gewoon zijn van KV is dit seizoen helemaal afwezig. Achter de Kazerne moet altijd een moeilijke verplaatsing zijn voor elke club, maar deze heenronde is dat amper gebleken. En dat is heel jammer, want de supporters zijn nog steeds elke match met grote aantallen naar Mechelen afgezakt om hun ploeg toe te schreeuwen.

Maar 11 punten. Dat is toch wel schrikken, zelfs voor KV. Degradatiezorgen? Absoluut, maar ik denk niet dat het zo ver komt. Er zit te veel kwaliteit in de huidige kern om te zakken naar 1B. Maar je moet nederig blijven en hard werken (Ik klink net als Jankovic). En vooral de supporters mogen het niet opgeven. De Mechelse supporters zijn de basis van de club en zonder hen zal de ploeg zeker niet draaien. De kans dat de supporters er de brui aan geven is klein, ook al hebben ze de spelersgroep dit seizoen al serieus onder druk gezet. De Kakkers zijn loyaal en ze zullen blijven komen naar het stadion, meer dan 10000 man per wedstrijd. Zelfs in deze ellendige tijden is dit fenomeen niet uitzonderlijk bij een thuiswedstrijd van KV.

De trainerswissel in het midden van de heenronde kwam voor mij wel wat onverwacht. Ik had Yannick Ferrera krediet gegeven tot de thuismatch tegen Lokeren (de wedstrijd na zijn ontslag). Deze verloor KV ook. Het ergste van deze soap was vooral het lange wachten tot de aanstelling van een nieuwe trainer. En toen het Jankovic werd, was het toch weer heel even schrikken voor de KV-supporters. Maar na een dag het nieuws te relativeren waren de negatieve reacties in de minderheid. Toen wist iedereen dat het serieus was. In deze situatie telt maar één ding: niet degraderen. En daar is Jankovic wel de juiste man voor. Je mag dan wel voor- of tegenstander zijn, dat Ferrera twijfelachtige dingen heeft gedaan staat vast. Onder andere de transfer van Rob Schoofs. Het is opmerkelijk dat het bestuur 1 miljoen euro betaalt voor een speler die we eigenlijk niet nodig hadden. Met zijn komst werden Rits en Schoofs naast elkaar op het middenveld geposteerd en dat is toch een basisfout. Vorig seizoen bestond het middenveld uit El Messaoudi en Rits, dus een fysiek sterke en een voetballende middenvelder. Nu krijg je twee voetballende middenvelders en dat rendeert duidelijk minder. Daarnaast heeft Schoofs ook maar één voet en voor de volgende wedstrijd op Antwerp heeft hij een schorsing aan zijn been.

Ik steek niet alles op de kerfstok van Ferrera, de spelers zijn zelfs meer verantwoordelijk. Als het zo blijft doorgaan, dan zal KV Ganvoula eerder eigenhandig terug naar Anderlecht sturen in plaats van omgekeerd. De weinige punten die KV toch heeft gesprokkeld zijn te danken aan één man: Hassane Bandé. De topscorer van de Jupiler Pro League speelt bij de voorlaatste in de stand en dat is meer dan opmerkelijk. Daarnaast heeft Bandé bijna de helft van de Mechelse doelpunten gescoord dit seizoen (8 van de 17 in totaal). En dat voor een 19-jarige jongeman die vorig seizoen nog op de straten van Burkina Faso speelde. Een klein lichtpuntje in de ellendige heenronde van KV.

 

Advertenties