‘Back-to-back relegation’ is een beruchte term in Engeland. Dit seizoen lijkt het weer een terugkomend fenomeen te gaan worden, aangezien Sunderland de laatste plaats in de Championship bekleedt. ‘Back-to-back relegation’ is het degraderen van de Premier League naar de Championship, om vervolgens direct uit de Championship te degraderen naar de League One. Ook Wolverhampton Wanderers, de huidige en trotse koploper van de Championship, moest er in het seizoen 2012/2013 aan geloven. Na een aantal middelmatige klasseringen lijken The Wolves weer terug van weggeweest te zijn.

3x Engels kampioen, 4x FA Cup-winnaar en 2x League Cup-winnaar, dat is de oogst voor de club die op 13 januari 1877 was opgericht als St. Luke’s Church School. Twee jaar later fuseerde het tot Wolverhampton Wanderers, nadat cricketclub Wanderers zich had aangesloten. Wolverhampton ligt in het midden van Engeland, in de West Midlands, boven het ‘grote’ Birmingham. Een stedelijke corridor waar Walsall, West Bromwich, Birmingham, Stourbridge, Solihull en Wolverhampton in elkaar overlopen.

Als ‘a founding member of the Football League’ in 1888 zijn The Wolves van groot belang geweest voor het Engelse voetbal. Voordat het ‘grote’ geld arriveerde was het oranje-zwart een toonaangevende kleur in het Engels voetballandschap, alsook in Europa. In 1972 speelden zij zelfs de UEFA Cup-finale tegen Tottenham Hotspur, die zij helaas verloren. Nadat het huidige Engelse voetbalmodel werd geïntroduceerd, in 2003/2004, was Wolverhampton niet meer zo succesvol geweest. In 2008/2009 wisten The Wolves, onder leiding van de legendarische trainer Mick McCarthy, de Championship te winnen. Drie seizoenen lang wist Wolverhampton zichzelf staande te houden tussen het grote geweld van de Premier League, alvorens een ‘back-to-back relegation’ naar de League One te bewerkstelligen.

Na slechts één seizoen League One, 2013/2014, wisten The Wolves zichzelf weer terug te knokken naar de Championship. Een zevende, veertiende en vijftiende plaats was de oogst van de afgelopen seizoenen, vrij middelmatig om eerlijk te zijn. Dit seizoen lijken ze vriend en vijand te verrassen met hun verzorgde en aanvallende stijl, na 18 wedstrijden zijn ze de trotse lijstaanvoerder met 41 punten.

Met een goede mix van ervaring, veelal bestaande uit onbekende Engelse spelers, en jeugdig talent heeft Wolverhampton gewoon een goed elftal. De Portugese coach, Nuno Espirito Santo, kan zo een weloverwogen selectie maken. In de goal staat oud-Norwich City-keeper John Ruddy, die één interland voor Engeland keepte. De Portugese invloed is ook op het veld te zien, zo huren The Wolves menig spelers van FC Porto, maar nam het ook spelers over van andere Portugese ploegen. Met name de komst van jeugdig talent Rúben Neves heeft de ploeg veel goeds gedaan. De centrale middenvelder is nog altijd de jongste aanvoerder van FC Porto ooit en kwam afgelopen zomer over naar Midden-Engeland. De 20-jarige Neves koos bewust voor Wolverhampton, zodat hij kan wennen aan het spel in Engeland, voordat hij de stap naar de ‘absolute’ top zal maken. Een andere Portugese revelatie is Diogo Jota, hij wordt gehuurd van het Spaanse Atlético Madrid. De 20-jarige linksbuiten is meermaals jeugdinternational van Portugal en heeft inmiddels 8 goals gescoord en 4 assists gegeven bij The Wolves. In de spits staat misschien wel de grootste onbekende van allemaal, maar dat maakt hem zeker niet minder. De 23-jarige Braziliaan Léo Bonatini, gehuurd van het Saudische Al-Hilal Riad, heeft in 18 wedstrijden al 10 goals gemaakt en 6 assists gegeven. In het verleden speelde hij even in de jeugdopleiding van Juventus en kwam hij uit voor het Braziliaanse Cruzeiro en, hoe kan het ook anders, het Portugese Estoril-Praia. Dit alles heeft misschien niet kunnen gebeuren zonder de financiële steun van de Chinese investeringsmaatschappij Fosun International, dat vooralsnog een schot in de roos blijkt te zijn.

Vandaag, 25 november 2017, neemt de lijstaanvoerder het op Molineux (30.852 plaatsen) op tegen nummer 23 Bolton Wanderers. Wolverhampton won haar laatste vier wedstrijden tegen Norwich City, Fulham, Reading en Leeds United. Ook tegen Bolton zullen zij de torenhoge favoriet zijn. Mochten zij deze vorm vasthouden, dan zou het zomaar kunnen dat zij als ‘winterkampioen’ het nieuwe jaar ingaan. Naaste belager Cardiff City staat immers op 4 punten achterstand uit evenveel wedstrijden.

Advertenties