Daags na de uitschakeling in de KNVB Beker door FC Twente heeft het technisch hart van Ajax hard ingegrepen. Het zet in één klap Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp op straat. De maatregel is genomen vanwege de tegenvallende resultaten dit seizoen. Michael Reiziger en  Winston Bogarde worden voorlopig naar voren geschoven als (tijdelijke) vervangers.

Marcel Keizer volgde afgelopen zomer Peter Bosz op. Nadat Bosz, na een verschil van inzicht met onder meer Dennis Bergkamp opstapte en verkaste naar Borussia Dortmund, schoof de club Keizer, trainer van Jong Ajax, naar voren als diens vervanger. Van meet af aan werden er vraagtekens gesteld bij de benoeming van de toch redelijk onervaren Keizer.

De kersverse coach kende een heftige start. De noodlottige gebeurtenissen met Abdelhak Nouri, vorig seizoen nog wekelijks onder leiding van Keizer uitblinker bij Jong Ajax, trokken een zware wissel op de prestaties van het team.

In de competitie liep Ajax een forse achterstand op ten opzichte van koploper PSV. Enkele weken geleden bedroeg de achterstand maar liefst tien punten. Door een puike overwinning in de rechtstreekse confrontatie met PSV (3-0) en de daaropvolgende puntendeling van PSV met Groningen, werd de achterstand gehalveerd tot de huidige vijf punten. Hiermee leek Keizer, wiens positie al een tijdje onder druk stond, zichzelf weer wat lucht te hebben verschaft . Het beker-echec in Enschede van woensdagavond bleek dan toch de welbekende druppel te zijn.

Ook op Europees niveau bleven de prestaties ondermaats. Terwijl vorig seizoen onder Peter Bosz nog de finale werd behaald van de Europa League, werd Ajax nu in Europees verband al vroeg uitgeschakeld door OGC Nice in de voorronden van de Champions League en in de Europa League sneuvelden de Amsterdammers tegen het Noorse Rosenborg BK.

Het is het snelste ontslag voor een Ajax-trainer sinds Kurt Linder in 1988. Hij was 82 dagen in dienst. Keizer was 174 dagen trainer van Ajax. Marcel Keizer is de derde Eredivisie-trainer die de kerst niet heeft gehaald, na René Hake (FC Twente) en Alex Pastoor (Sparta Rotterdam). Afgelopen seizoen haalde elke Eredivisie-trainer nog de kerst.

Advertenties