Deze column schrijf ik als reactie op een beslissing die KV Mechelen heeft genomen. Er mogen vier spelers niet mee vertrekken op stage naar Spanje, met name Rherras, Drazic, Ganvoula en Filipovic. Opvallend is dat de eerste drie spelers afgelopen zomer naar Mechelen zijn gehaald en nu alweer mogen vertrekken. Dat roept vragen op over het transferbeleid van de club.

Om de titel even te verklaren: het transferbeleid van KV Mechelen was op een gegeven moment in de geschiedenis veel beter dan nu en dat is nog niet zo lang geleden. Herinnert u nog de namen à la Kosanovic, Obradovic en Hanni? Respectievelijk allemaal onbekende spelers die uit een onbekende competitie hebben geschitterd in het Mechelse shirt. Daarna zijn ze alle drie verkast naar een Belgische topclub. Zij speelden voor het logo op hun borst, ze waren trots om zich te tonen in West-Europa. Het brein achter dit geweldige scoutwerk was Olivier Renard, momenteel sportief directeur bij Standard. Voor hij naar Standard vertrok en veel Mechelaars hem volgden, leverde hij uitstekend werk voor de club. Hij was zeer nauw betrokken, omdat hij zijn functie bekleedde meteen nadat hij stopte als doelman van KV Mechelen. Als opvolger werd Rik Vande Velde aangesteld, ook een verleden bij de club. Hij is nog niet lang bij de club, maar je kan nu al merken dat het niet meer hetzelfde is, integendeel.

KV Mechelen heeft heel wat inkomende transfers gedaan afgelopen zomer. De verwachtingen waren hoog, maar de resultaten kwamen niet. De nieuwe spelers vielen tegen en de enige speler die niet teleurstelde, is de 18-jarige Burkinees Bandé. Een speler die bestemd was om nog een paar jaar mee te draaien en dan pas te ontploffen. Maar hij moet voor alle doelpunten zorgen, terwijl je drie andere spitsen voor in de basis gaat halen. Hoe hard valt het dan tegen? Zoveel te beter dat Bandé een diamantje van 10 miljoen is, anders zat Mechelen nog in slechtere papieren dan vandaag. Om dit te linken aan de situatie vandaag de dag: KV heeft al een nieuwe Burkineese middenvelder aangetrokken en is geïnteresseerd in een uitleenbeurt van Senegalees Diatta van Club Brugge. Allebei 18 jaar, allebei Afrikaanse talenten. Het lijkt erop dat KV het geld van Ajax heeft geroken, maar dit is niet de juiste aanpak om het behoud te verzekeren. Niet elk goudklompje is 10 miljoen waard, er zitten ook valse tussen van de Turkse zwarte markt.

Nu over die vier spelers die niet mee mogen op stage naar Spanje en dus de club mogen verlaten. Twee spelers, Schoofs en Rherras, zijn rechtstreeks gekocht door het lijstje van ex-coach Yannick Ferrera. Het is vreemd dat je zomaar de wil van de trainer volgt, zeker als je een paar maand daarna de trainer ontslaat. Dan valt het ook op dat Rob Schoofs niet mag vertrekken, want hij heeft ook nog geen al te hoge toppen bereikt dit seizoen. Maar hij zal waarschijnlijk te duur zijn geweest, 1 miljoen en nu al weg moeten, dat zou een schande zijn, hè.

Drazic was ook een diepe spits waar veel van verwacht werd, maar achteraf gezien was dat misschien onterecht. We weten dat hij gescout is geweest via het internetmedium YouTube. Dit is geen grap, dit heeft Vande Velde zelf verteld in een interview. Eerst en vooral is het absurd om een volledige scouting via YouTube uit te voeren, al is het geen slecht medium om een scouting te starten. Toen Drazic werd aangesteld door Rik Vande Velde circuleerde er een YouTube-compilatie van Drazic’ beste acties. Het is lachwekkend als je beseft dat Vande Velde hetzelfde indrukwekkende filmpje van 18 minuten heeft bekeken voor het aanstellen van deze speler. Toegegeven: Drazic liet een paar mooie acties zien in het filmpje, maar het is ronduit een schande en belachelijk dat daar een scouting is op gebaseerd. Verder verkoos Van de Velde op het einde van de transfermarkt Ganvoula boven Perbet. Aan u om te bepalen wie de beste keuze zou geweest zijn…

En tot slot hebben de Sloveense reus Filipovic die ook niet welkom is op stage in Spanje. En hier zit de controverse in de zaak: hij verdient het niet om te vertrekken bij KV. Wat denk je wel om zo iemand als Filipovic te laten vertrekken terwijl hij dé speler is die het Mechelse wapenschild altijd zal verdedigen. Dat hebben we nog gezien op 4 november thuis tegen KV Kortrijk: Filipovic kwam in de basis terecht wanneer Seth De Witte niet in de selectie zat. Wat een prestatie die hij leverde in die overwinning. Hij ging voor elke bal en vocht als een echte Maneblusser. Hij verdient zeker een deftige kans, zeker nu dat andere spelers in het middenveld niet in vorm zijn.

Er zijn genoeg voorbeelden opgesomd en voor mij is het simpel: daar is de deur Rik Vande Velde en neem je YouTube-flop maar lekker mee.

Advertentie