Het Mechelse transferbeleid is niet meer wat het geweest is

Deze column schrijf ik als reactie op een beslissing die KV Mechelen heeft genomen. Er mogen vier spelers niet mee vertrekken op stage naar Spanje, met name Rherras, Drazic, Ganvoula en Filipovic. Opvallend is dat de eerste drie spelers afgelopen zomer naar Mechelen zijn gehaald en nu alweer mogen vertrekken. Dat roept vragen op over het transferbeleid van de club.

Om de titel even te verklaren: het transferbeleid van KV Mechelen was op een gegeven moment in de geschiedenis veel beter dan nu en dat is nog niet zo lang geleden. Herinnert u nog de namen à la Kosanovic, Obradovic en Hanni? Respectievelijk allemaal onbekende spelers die uit een onbekende competitie hebben geschitterd in het Mechelse shirt. Daarna zijn ze alle drie verkast naar een Belgische topclub. Zij speelden voor het logo op hun borst, ze waren trots om zich te tonen in West-Europa. Het brein achter dit geweldige scoutwerk was Olivier Renard, momenteel sportief directeur bij Standard. Voor hij naar Standard vertrok en veel Mechelaars hem volgden, leverde hij uitstekend werk voor de club. Hij was zeer nauw betrokken, omdat hij zijn functie bekleedde meteen nadat hij stopte als doelman van KV Mechelen. Als opvolger werd Rik Vande Velde aangesteld, ook een verleden bij de club. Hij is nog niet lang bij de club, maar je kan nu al merken dat het niet meer hetzelfde is, integendeel.

KV Mechelen heeft heel wat inkomende transfers gedaan afgelopen zomer. De verwachtingen waren hoog, maar de resultaten kwamen niet. De nieuwe spelers vielen tegen en de enige speler die niet teleurstelde, is de 18-jarige Burkinees Bandé. Een speler die bestemd was om nog een paar jaar mee te draaien en dan pas te ontploffen. Maar hij moet voor alle doelpunten zorgen, terwijl je drie andere spitsen voor in de basis gaat halen. Hoe hard valt het dan tegen? Zoveel te beter dat Bandé een diamantje van 10 miljoen is, anders zat Mechelen nog in slechtere papieren dan vandaag. Om dit te linken aan de situatie vandaag de dag: KV heeft al een nieuwe Burkineese middenvelder aangetrokken en is geïnteresseerd in een uitleenbeurt van Senegalees Diatta van Club Brugge. Allebei 18 jaar, allebei Afrikaanse talenten. Het lijkt erop dat KV het geld van Ajax heeft geroken, maar dit is niet de juiste aanpak om het behoud te verzekeren. Niet elk goudklompje is 10 miljoen waard, er zitten ook valse tussen van de Turkse zwarte markt.

Nu over die vier spelers die niet mee mogen op stage naar Spanje en dus de club mogen verlaten. Twee spelers, Schoofs en Rherras, zijn rechtstreeks gekocht door het lijstje van ex-coach Yannick Ferrera. Het is vreemd dat je zomaar de wil van de trainer volgt, zeker als je een paar maand daarna de trainer ontslaat. Dan valt het ook op dat Rob Schoofs niet mag vertrekken, want hij heeft ook nog geen al te hoge toppen bereikt dit seizoen. Maar hij zal waarschijnlijk te duur zijn geweest, 1 miljoen en nu al weg moeten, dat zou een schande zijn, hè.

Drazic was ook een diepe spits waar veel van verwacht werd, maar achteraf gezien was dat misschien onterecht. We weten dat hij gescout is geweest via het internetmedium YouTube. Dit is geen grap, dit heeft Vande Velde zelf verteld in een interview. Eerst en vooral is het absurd om een volledige scouting via YouTube uit te voeren, al is het geen slecht medium om een scouting te starten. Toen Drazic werd aangesteld door Rik Vande Velde circuleerde er een YouTube-compilatie van Drazic’ beste acties. Het is lachwekkend als je beseft dat Vande Velde hetzelfde indrukwekkende filmpje van 18 minuten heeft bekeken voor het aanstellen van deze speler. Toegegeven: Drazic liet een paar mooie acties zien in het filmpje, maar het is ronduit een schande en belachelijk dat daar een scouting is op gebaseerd. Verder verkoos Van de Velde op het einde van de transfermarkt Ganvoula boven Perbet. Aan u om te bepalen wie de beste keuze zou geweest zijn…

En tot slot hebben de Sloveense reus Filipovic die ook niet welkom is op stage in Spanje. En hier zit de controverse in de zaak: hij verdient het niet om te vertrekken bij KV. Wat denk je wel om zo iemand als Filipovic te laten vertrekken terwijl hij dé speler is die het Mechelse wapenschild altijd zal verdedigen. Dat hebben we nog gezien op 4 november thuis tegen KV Kortrijk: Filipovic kwam in de basis terecht wanneer Seth De Witte niet in de selectie zat. Wat een prestatie die hij leverde in die overwinning. Hij ging voor elke bal en vocht als een echte Maneblusser. Hij verdient zeker een deftige kans, zeker nu dat andere spelers in het middenveld niet in vorm zijn.

Er zijn genoeg voorbeelden opgesomd en voor mij is het simpel: daar is de deur Rik Vande Velde en neem je YouTube-flop maar lekker mee.

Advertenties

5 gedachten over “Het Mechelse transferbeleid is niet meer wat het geweest is”

 1. Het heeft geen zin om een discussie te starten. Maar in mijn ogen is het niet onlogisch dat er spelers gehaald worden op voorspraak van een trainer. Zeker als het vertrouwen in die trainer groot is en de betreffende spelers in het verleden toch redelijk aangeschreven stonden. Geen enkele club start de competitie met het idee om enkele maanden later zijn trainer aan de kant te schuiven. Rherras en Schoofs op het conto schrijven van Van de Velde vind ik m.a.w. iets te makkelijk.

  Ganvoula of Perbet? Je zal het nooit weten natuurlijk. Mijn gevoel zegt wel dat Perbet misschien ook niet direct het type spits is voor KV Mechelen. Ik vind het zelfs in het voordeel van (de mens) Van de Velde spreken om toch vol voor Ganvoula te gaan. Oké, hij is zwaar tegen gevallen, en ik ben absoluut geen fan van Ganvoula, maar vooraf kan je dat niet inschatten. In een niet zo ver verleden hebben we ook eens onder een andere sportief verantwoordelijke ene Benteke gehuurd. Hij heeft bij KV even weinig gepresteerd als Ganvoula.

  Filipovic heeft tegen Kortrijk inderdaad een dijk van een match gespeeld. Helaas was dit, in mijn ogen, zijn enige echt goede match voor KV. Verdient hij nog een kans? Speelt hij met inzet? Twee keer een ja wat mij betreft. Anderzijds, de hoop vergroten en iedere maand een zwaar salaris uitbetalen? Of hij echt zo goed en nuttig is zal blijken hoe veel interesse er voor hem zal opduiken. Pas op, in tegenstelling tot bij Ganvoula, heb ik voor Filipovic wel meer sympathie. Helaas levert sympathie geen punten op.

  Drazic leek mij van in het begin inderdaad een vraagteken? Zijn statistieken waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. Beter korte pijn en laten vertrekken.

  Weet wel, bij iedere club, en dus zeker ook bij KV zijn mislukte transfers niet nieuw. Of waren Volkov, Satli, Wolski, Veselinovic, Naessens, Prodell, Mokulu… voltreffers?

  Reacties vanuit het hart zijn mooi en tonen de passie die wij allen delen: KV Mechelen, maar ze brengen niets bij. Laat ons met een positieve blik vooruit kijken en hopen dat de ommekeer zich spoedig kan inzetten!

  Like

 2. Schrijver zou beter een ander hobby zoeken. Zo tendentieus en vol met zever. Denkt hij nu echt zelf dat dat waar is dat er iemand puur op YouTube is gescout? Rvdv heeft zelf gezegd dat hij was opgevallen tijdens het scouten van een andere speler. Ik vind het ook logisch dat je de trainer geeft wat hij wilt. Op voorwaarde dat je er zelf ook akkoord meer gaat en er potentieel in ziet. Niet blindelings een rherras verhaal, neen dat niet. De gouden periode onder Renard mogen we zeker niet vergeten. Al die jaren PO2 op een rij was toch een hele prestatie…
  Ik hoop op beterschap naar volgend seizoen toe. Een echte straffe trainer, een ploeg goed versterkt met 4-5 aanwinsten, voor de basis, niet de bank. En vooral terug 1 Supporterslegioen achter de ploeg.

  Like

 3. Er wird hier over heen en weer gepraat wat een zever !
  Enwat met Rits ?? Die er bij loopt , geen acties , geen passes , geen assists , geen kopspel ( kan niet koppen ) geen shot ,
  Er maar bij lopen om de hoop te vergroten !!
  Deze hadden ze even goed thuis kunnen laten van stage !!!

  Like

 4. Ik kan enkel beamen dat KV onder Renard spelers aantrok die zowel sportief – alsook financieel een meerwaarde hadden.Maar al vlug werden de vleugels van de ambitieuze Renard geknipt door het clubje van drie ,met als orgelpunt de transfer van Volkov. Buiten het lucky shot met Bandé gaat het kwalitatief elk seizoen van kwaad naar erger.Het bewijs zie ik wekelijks . Het geleverde spel is beschamend voor een club met bijna 10 000 verkochte abonnementen .Het bestuur heeft steeds een voorzichtig beleid gevoerd waar ieder supporter,met de faling v d club in het geheugen,zich in kon vinden. Echter werd het koekjesdrama uit het verleden te pas en te onpas gebruikt om mensen met sportieve ambities buiten het bestuursorgaan te houden.Met o a het voorbeeld van B Verhaeghe,die omringd met kapitaalkrachtige zakenmensen, grootse plannen had met KV. Wanneer ik vorige zomer in de media lees dat onze voorzitter zegt ;”geen Chinezen of Russen aan het roer bij KV” dan kan ik mij daar enkel in verheugen.Maar bij mijn weten is Verhaeghe geen gokchinees maar iemand uit Nieuwenrode gelegen op een boogscheut van Mechelen.Laten we hopen dat we met de herstructurering van de club en een nieuw bestuur ,het behoud kunnen verzekeren en met een kwaliteitsinjectie volgend. seizoen vooreerst beter voetbal spelen.Om af te sluiten stel ik mezelf de vraag of Rik Vandevelde wel de juiste man is om de gerichte versterkingen aan te trekken .

  Like

 5. Het succes van de vorige transferts op het conto van Olivier Renard schrijven is volledig fout. Het enige echte brein achter deze onbekende en later succesvolle spelers (Hanni, Obradovic, Kosanovic, …) is de enige en echte Fi Van Hoof. Maar als je de strategie hanteert om onbekende spelers uit een onbekende competitie voor weinig geld binnen te halen, dan kan het tegen slagen. Dat is een ongeschreven wet in het voetbal. En Fi heeft deze tegenvallers ook gekend : Mokulu, Osaguona, Prodell, Alibec, Enevoldsen, Musonda, Noukeu, Bajevski, Khalifa,… Met andere woorden : je moet steeds een beetje geluk hebben…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s