Door Fans Voor Fans

Tegen clickbait. Tegen sensatie. Voor fans.

Fortuna Sittard, Nederland

Fortuna eert “vechter” Fernando Ricksen met standbeeld

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Fortuna Sittard onthult vrijdagavond, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, een bronzen standbeeld van de aan de slopende ziekte ALS lijdende Fernando Ricksen. Het beeld komt te staan bij de ingang van het supportershome.

Het standbeeld is vervaardigd op initiatief van een groep Fortuna-supporters.  Het geld voor de realisatie van het beeld is bijeengebracht door middel van crowdfunding.

Het beeld komt er, omdat Ricksen volgens de initiatiefnemers “altijd voorop ging in de strijd en op het veld altijd alles gaf voor zijn club, fans en medespelers. Het standbeeld moet een plek worden waar mensen heen kunnen om herinneringen op te halen aan de glorietijden van Fortuna. Gouden jaren waarin ook Fernando Ricksen een rol vervulde. Waarbij hij het gras opvrat, goals maakte, tikken uitdeelde en incasseerde, maar bovenal hard werkte. Keihard. Laat het een plek worden waar mensen moed uit putten en vechtlust vinden“.

Het beeld is op ware grootte en is gemaakt door kunstenares Lia Krol. Het beeld is van brons. De sokkel van natuursteen. De actie wordt mede ondersteund door de oud-Fortunezen Mark van Bommel, Willy Boessen en Kevin Hofland.

De 41-jarige Fernando Ricksen werd geboren in Heerlen en doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Tussen 1993 en 2013 speelde hij achtereenvolgens voor Fortuna, AZ, Glasgow Rangers, FK Zenit Sint Petersburg en weer Fortuna Sittard. Hij speelde twaalf interlands voor het Nederlands Elftal.

Ricksen maakt op 30 oktober 2013 in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, waar hij was uitgenodigd om te spreken over zijn biografie Vechtlust, bekend dat hij lijdt aan de ziekte ALS, een ongeneeslijke neurologische ziekte. Zijn bekentenis zorgt voor een schok in de voetbalwereld.

Ricksen ontving van heinde en verre steunbetuigingen, onder meer van Cristiano Ronaldo.

De oud-international haalt veel steun uit de hartverwarmende reacties en laat weten het vechten tegen de ziekte niet op te zullen geven. “Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest.”

Ricksen heeft veel gevochten in zijn leven. Vooral tegen verslavingen. Hij leidde tijdens zijn profcarriëre een ruig leven en was een vaak geziene gast in het uitgaansleven. In zijn periode bij de Rangers haalt zijn naam regelmatig de Britse tabloids vanwege vechtpartijen, drank- en cocaïnegebruik, het bezoek aan stripclubs en wilde (buitenechtelijke) romances. Volgens de overlevering deelde hij ooit de lakens met het Engelse model Katie Price. Ricksens bijnaam luidde niet voor niets The Crazy Dutchman.

Tijdens een vliegreis met de Rangers naar Zuid-Afrika gooit Ricksen, in kennelijke staat, een glas water over een stewardess. Zijn trainer Paul le Guen is zijn gedrag beu en zet hem de volgende dag op de eerste de beste vlucht terug naar Schotland. Om hem vervolgens uit de selectie te gooien. Voor Fernando het sein om zijn verslavingen onder ogen te zien en zich te melden bij een afkickkliniek. In Rusland, bij Zenit Sint Petersburg, gaat het echter weer mis en raakt de Heerlenaar opnieuw zwaar aan de drank. Ricksen wordt bovendien door de Russische voetbalbond voor een jaar geschorst wegens cocaïnegebruik. In maart 2009 loopt de relatie met zijn echtgenote op de klippen en eind 2009 keert hij terug naar Nederland. Ricksen gaat spelen bij zijn jeugdliefde Fortuna Sittard. Na drie seizoenen Fortuna hangt hij uiteindelijk in 2013 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

In 2014 werd in Sittard al een ere-wedstrijd gespeeld voor Ricksen tussen een door Ricksen samengesteld team, met onder andere oud-teamgenoten Mark van Bommel, Ronald de Boer en Giovanni van Bronckhorst en het toenmalige team van Fortuna Sittard. Ricksen viel zelf in de laatste minuten in. Op dezelfde avond werd de noord-tribune, het deel waar het fanatieke deel van de Fortuna-aanhang zich ophoudt, omgedoopt tot Fernando Ricksen Tribune.

In 2015 werd in Glasgow, waar Fernando ook nog steeds razend populair is, de Fernando Ricksen Tribute Match gehouden. In een met 41.000 toeschouwers gevuld Ibrox werd het een prachtig eerbetoon. De twaalfvoudig international kon – net als vele aanwezigen- zijn tranen niet bedwingen. Een team van oud-Rangers-spelers nam het op tegen de Fernando Ricksen All Stars (met o.a. Teddy Sheringham, Kevin Hofland, Ronald Waterreus en Fernando’s broer Pedro).

In maart 2017 werd er in het Highbury Stadium een benefietwedstrijd gespeeld tussen een elftal van Engelse oud-internationals en oud-spelers van Glasgow Rangers. De opbrengst kwam ten goede aan Fernando Ricksens ALS Foundation.
Fernando Ricksen werd gisteren door vrienden opgehaald van het vliegveld. Hij leeft in Spanje en zal de onthulling van zijn eigen standbeeld uiteraard bijwonen. Zijn gezondheid gaat sterk achteruit, spreken gaat bijna niet meer. Vijf jaar geleden was de prognose dat hij nog maar een paar maanden te leven had. De vechter is er echter nog steeds en keert vanavond weer even “terug naar huis”.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertenties
%d bloggers liken dit: