Gisteravond (1 februari 2018) was ik getuige van het bekertreffen tussen Willem II en Roda JC Kerkrade, toen de Zuid-Limburgers diep in de tweede helft de 2-3 afgekeurd zagen worden. In mijn ogen had deze goal ‘gewoon’ moeten tellen.

Na 81 minuten en 3 seconden schampte Roda JC-speler Mikhail Rosheuvel de bal met zijn linker-bovenarm net op de helft van Willem II. Vervolgens kon de buitenspeler deze bal niet controleren en veroverde Willem II-verdediger Freek Heerkens de bal, omspeelde de vallende Rosheuvel, maar raakte daarna de bal kwijt. Roda-middenvelder Ndenge onderschepte de pass van Heerkens, waardoor de bal op de rechterflank terug kwam bij Rosheuvel. Laatstgenoemde sprintte met de bal naar de achterlijn, gaf hem voor tot aan de tweede paal bij Ngombo, wiens schot werd verlengd door Avdijaj en in de goal belandde. Een situatie van slechts een krappe 15 seconden.

Desondanks protesteerde er maar één Willem II-speler bij de grensrechter, vanwege ‘vermeend’ buitenspel van Avdijaj. Pas na 82 minuten en 35 seconden, na langdurig overleg tussen de scheidsrechter en videoscheidsrechter, werd de goal afgekeurd vanwege de handsbal van Rosheuvel. Zelf was ik aanwezig in het stadion en deze toch wel lange situatie wekte onduidelijkheden bij zowel de supporters op de tribune, als bij de spelers op het veld. Was dit wel een terechte beslissing?

In mijn ogen zat de leiding er hier volkomen naast. Zoals ik in de situatieschets heb proberen duidelijk te maken, lijkt er een volkomen nieuwe situatie te zijn ontstaan. Rosheuvel had in eerste instantie totaal geen enkele winst van de handsbal, maar omdat de pass van Heerkens onderschept werd, belandde de bal dus ‘gelukkig’ weer bij Rosheuvel. Had de videoscheidsrechter ook ingegrepen als er een hoekschop voor Roda JC was uitgekomen? Of misschien nog wel een absurdere situatie; mocht de pass van Heerkens een assist zijn geweest, had de scheids dan de goal van Willem II niet laten tellen vanwege de handsbal?

Nu weet ik dat de videoscheidsrechter pas kan worden ingezet bij het eerstvolgende dode spelmoment, in dit geval de afgekeurde 2-3 van Roda JC. Maar in mijn ogen is deze goal ten onrechte afgekeurd. Als je ook goed naar de beelden kijkt, dan zie je dat scheidsrechter Higler op een kleine 10 meter van Rosheuvel staat met zijn gezicht naar de situatie toe. Dit alles maakt deze situatie misschien wel een ‘schoolvoorbeeld’ voor bij de scheidsrechterscursussen. Een aardig discussiethema, het kan niet meer worden teruggedraaid, dus het zal altijd zuur blijven voor Roda JC.

Advertentie