Het nieuws dat de renovatiewerken in het stadion van Union Saint-Gilloise eindelijk van start zullen gaan, gevolgd door een galawedstrijd tegen (waarschijnlijk) Parma, doet me terugdenken aan de zomer. Op een warme dag in augustus stond een bezoek aan het Dudenpark op het programma, een ideaal onderwerp voor deel 6 in onze groundhopper-rubriek. 

In de hoogdagen van Union SG had het stadion, gebouwd aan de rand van het Dudenpark te Vorst, een capaciteit van 44.000 plaatsen. Dat aantal is ondertussen teruggeschroefd tot 5.500, maar dat heeft zeker geen invloed op dit monument.

Het eerste hoogtepunt van een bezoek is de voorgevel. De achterkant van de eretribune, beschermd cultureel erfgoed overigens, is een knap staaltje architectuur. Voetbal en atletiek staan centraal op de afbeeldingen.

Als je het stadion binnenwandelt, zie je aan de overkant meteen de typerende, lekker ouderwetse statribune.

Union
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opeëist.

Elke voetballiefhebber loopt dan meteen naar de andere kant, waar het je weinig moeite kost om je de sfeer van de gloriedagen voor te stellen. Die gloriedagen mogen niet onderschat worden: Union heeft een knap palmares met maar liefst 11 titels.

In 1920 was het Dudenpark het decor voor 3 wedstrijden van de Olympische spelen. De drie- à vierduizend toeschouwers zagen maar liefst 11 doelpunten:

  • Nederland 3-0 Luxemburg
  • Spanje 4-0 Denemarken
  • Tsjecho-Slowakije 4-0 Noorwegen
Union
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opeëist.

De renovatie van het stadion zorgt hopelijk voor wat meer ambitie voor de club. Zo’n legendarische verenging moet eigenlijk gewoon in eerste klasse vertoeven, iets wat al van 1973 geleden is.

Nog wat foto’s:

Advertentie