2018. 21e eeuw. Er vliegt een auto rond in de ruimte. Het klonen van mensen komt steeds dichterbij. De technologie staat verder dan ooit. Alles evolueert, behalve de oermens in het stadion. Doe er wat aan!

Ik weet het: uitzonderingen moet je nooit beschouwen als de regel. Dat klopt. Maar mensen die racisme in het stadion verdedigen met ronduit belachelijke argumenten als “ik heb het niet gehoord en ik was aanwezig, dus er is niets gebeurd!”, zijn talrijk aanwezig. En dat is doodjammer.

Wanneer een collega opgepakt wordt voor het smokkelen van drugs, verdedig je die persoon niet omdat je hem of haar kent van op het werk. Als een familielid een Hitlergroet uitbrengt, verdedig je hem of haar niet omdat hij/zij tot je familie behoort. Trek die (logische) lijn door in het stadion. “Hij supportert voor dezelfde club!” is geen reden om racistische uitlatingen door de vingers te zien. Integendeel.

Dat voetbalclubs videobeelden gebruiken om ‘fans’ die oerwoudgeluiden uitkramen te bannen uit het stadion, is goed. Maar zo kan je lang niet alle daders treffen. Wij, de fans, moeten zelf optreden. Maak je medesupporters op rustige wijze duidelijk dat dit niet bij de visie van de club hoort. Voetbal moet mensen samenbrengen. Voetbal is een sport die net sterk staat dankzij het multiculturele karakter.

Intimidatie naar de spelers van de tegenstander toe, vind ik voor alle duidelijkheid kunnen. Als dat op vreedzame wijze gebeurt en je het hebt over de kwaliteiten (of het gebrek eraan) van de spelers van het andere team, is er geen enkel probleem. Dat heet simpelweg thuisvoordeel en dat hoort zeker en vast bij het spelletje.

We moeten nooit zeggen dat bepaalde clubs racistisch zijn, want geen enkele club is dat. Bij geen enkele club is een meerderheid van de fans racistisch, laat staan allemaal. Enkele individuen zijn jammer genoeg voldoende om de sfeer te verzieken en om een voetbalvereniging in een slecht daglicht te plaatsen. Als echte supporter moet je daar wat aan doen, samen met je club!

NO TO RACISM!

Advertenties