Wanneer men gevraagd wordt naar de beste spits ter wereld, komen vooral namen als Robert Lewandowski, Luis Suárez en Harry Kane voorbij. De Italiaanse competitie wordt daarbij op een of andere manier vaak overgeslagen. Daarmee wordt helaas ook iemand vergeten die ongetwijfeld in het lijstje beste spitsen van het moment thuishoort: Ciro Immobile.

Huidige elftal: Lazio Roma
Positie(s): Spits
Nationaliteit: Italiaans
Geboortedatum: 20-02-1990
Lengte: 1.85 m
Sterkste punten: Afwerking, dribbel
Clubhistorie: Salernitana, Sorrento, Juventus, Siena, Grosseto, Pescara, Genoa, Torino, Borussia Dortmund, Sevilla, Lazio Roma

In een klein plaatsje in de buurt van Napels, Torre Annunziata genaamd, kwam op 20 februari 1990 de kleine Ciro ter wereld. Toen hij 6 jaar later ingeschreven werd bij de plaatselijke FC wist natuurlijk nog niemand dat de club een wereldster in wording in huis gehaald had. Enkele jaren later kwam Immobile, via enkele andere amateurclubs, in 2008 bij zijn eerste echt grote club, en wat voor een.

La Vecchia Signora, De Oude Dame, beter bekend als het grote Juventus, betaalde een kleine 80 duizend euro aan de plaatselijke vereniging van het van Immobile’s geboorteplaats 30 minuten verderop gelegene Sorrento. De toen 18-jarige speelde 2 jaar in de jeugd, de Primavera, van de club uit Turijn, dat hem vervolgens, na het uitblijven van zijn doorbraak, langzaamaan begon te verhuren. Een half seizoen op de bank zitten bij Siena (toen Serie C), een half seizoen bij Grosseto (een niveau lager) en een volledig seizoen bij Pescara (serie B), zo zagen de daaropvolgende 2 seizoen er voor Immobile uit.

Bij de Primavera had hij het altijd prima gedaan, maar als potentiële basisspeler leek de speler destijds te kort te komen. Juventus besloot de speler daarom op uiteindelijk 22-jarige leeftijd te verkopen aan competitiegenoot Genoa, dat 4 miljoen euro voor hem neerlegde. Ook daar lukte het Immobile echter maar niet om op te vallen en zo vertrok hij na pas 1 seizoen alweer richting Torino. Het scoren begon daar langzaamaan te komen. Ciro werd de vaste spits en had na de eerste seizoenshelft al 9 goals gescoord. Ook in de tweede seizoenshelft bleef hij lekker doorgaan. Met als hoogtepunt een hattrick in de thuiswedstrijd tegen Livorno stond er aan het einde van het seizoen een doelpuntenaantal van 23 op de teller.

Zijn tijd bij Torino liet de marktwaarde van Immobile in 2 jaar tijd bijna verdrievoudigen. Het leverde hem uiteindelijk dan ook een transfer op naar Duitsland. Borussia Dortmund maakte 18,5 miljoen euro over naar Torino. In de Bundesliga viel de Italiaan echter weer terug in zijn oude ritme. In de competitie scoorde hij dat seizoen in 24 wedstrijden slechts 3 keer. Zijn club eindigde dan ook op een teleurstellende 7de plek en dus werd Immobile opnieuw verhuurd. Sevilla betaalde 3 miljoen euro voor een half seizoen durende huurperiode en nam de speler vervolgens in de winterstop ook over van Dortmund voor een bedrag van 11 miljoen euro. Dortmund had zo in een korte tijd dus 4,5 miljoen euro verlies gemaakt op de opnieuw gefaalde spits.

Bij Sevilla dacht men iets slims te hebben bedacht: “Waarom zouden we hem niet verhuren aan de club waar hij het ooit zo goed deed.”, en zo geschiedde. Torino werd opnieuw de werkgever van Immobile, dat hem op huurbasis overnam. Door een hamstringblessure speelde hij uiteindelijk maar 14 wedstrijden in het halve jaar, maar hij was daarin wel bij 9 goals direct betrokken, met 5 goals en 4 assists. Zijn naam kwam weer voorbij in de Italiaanse kranten en zo viel hij ook bij Lazio op. De club uit Rome betaalde in de zomer van 2016 een bedrag van 9,45 miljoen euro voor Immobile.

Bij zijn nieuwe club presteerde Ciro beter dan ooit. In zijn eerste seizoen eindigde hij met 23 goals op de 6de plaats op de topscorerslijst van de Serie A. Dit seizoen (2017/2018) heeft hij het pedaal zelfs nog een stuk harder ingedrukt. In 31 wedstrijden in alle competities scoorde hij momenteel ook al 31 goals. Zijn marktwaarde steeg naar een recordhoogte van 35 miljoen euro. En dat alles op zijn net 28-jarige leeftijd. Een laatbloeier pur sang, zo kan Immobile beschreven worden. Een laatbloeier met zo’n hoge piek, dat is echter vrij zeldzaam.

De statistieken van de doelpunten gescoord door Ciro Immobile per club (waar hij in ieder geval 1 officiële wedstrijd speelde):

Club Wedstrijden Doelpunten Minuten Minuten per doelpunt
Juventus 5 0 35 nvt
Juventus
Primavera
42 28 3442 123
Grosseto 16 1 818 818
Pescara 37 28 3007 107
Genoa 34 5 2064 413
Torino 48 28 3665 131
Borussia Dortmund 34 10 1641 164
Sevilla 15 4 687 172
Lazio Roma 72 57 5938 104
Advertentie