11 maart 2018. Een gitzwarte dag in de geschiedenis van Malinwa. KV Mechelen degradeerde namelijk naar 1B, en dat door een slechter doelsaldo dan Eupen. Wij lijsten hier nog eens even op waar het allemaal misliep voor de Kakkers. 

18 mei 2017: De basis voor dit snertseizoen werd al vorig jaar gelegd. Toenmalig trainer Ferrera wou een revolutie Achter de Kazerne: het vechtvoetbal moest en zou plaats maken voor verzorgd, aanvallend voetbal. O.a. Paulussen, Verdier en publiekslieveling Nils Schouterden, die bovendien zeer geliefd was in de spelersgroep, moesten vertrekken. Zij kregen dit te horen daags  voor de wedstrijd in STVV, die 7-0 werd verloren. Ferrera verspeelde met deze actie veel krediet in de spelersgroep, en dat was duidelijk te merken aan het resultaat de dag nadien.

Zomer 2017: Waar moeten we hier beginnen? Er is zo veel fout gegaan afgelopen zomer. Eerst waren er de contractperikelen met Bjelica. Het bestuur wou hem niet de loonsverhoging geven die hij zelf wou, dus moest Ferrera hem toertjes laten lopen. Slecht voor de sfeer, en een topper achterin kwijt.

Maar nog belangrijker was de fout die gemaakt werd in de inkomende transfers: Rherras en Kawaya kwamen véél te dik aan, Schoofs had al heel lang niet gespeeld, en Ganvoula was een flop. Bovendien kon Kolovos de eerste maanden nog niet voetballen wegens een ernstige blessure. Alleen Drazic was een fitte aankoop, maar die viel na de komst van Ganvoula zonder vertrouwen en bijgevolg door de mand.

Seizoensstart: De seizoensstart was niet slecht, met gelijke spelen tegen Standard en Gent. Echter begon Ferrera nadien iets zeer eigenaardig te doen; namelijk spelen zonder een ‘6’, met Rits en Schoofs als verdedigende middenvelders. Dit was duidelijk een mankement, aangezien Malinwa overlopen werd op het middenveld. Maar de kleine Generaal bleef koppig en veranderde niets.

Ook de verdediging was niet meer zo stabiel, Ferrera verkoos namelijk De Witte boven Vitas. Eigenaardig, aangezien die laatste een belangrijk aandeel had in de vele clean sheets het seizoen voordien.

Toen kwam de wedstrijd tegen Antwerp. KV speelde goed, maar gaf het in de slotfase nog weg. Nota bene door een slechte wissel van Ferrera; hij bracht Ninis in, die het vertikte om de doelpuntenmaker van de 1-2 te volgen. Toen was er iets gebroken, zowel in de tribunes, het bestuur als in de spelersgroep. Het einde van Ferrera had zich ingezet.

Oktober 2018: Yannick Ferrera werd bedankt voor bewezen diensten na de blamage in Eupen (4-1). Twee wedstrijden haspelden ze af zonder coach: 0/6 was het verdict. Een kapitale blunder van het bestuur. Wie ontslaat er nu een trainer zonder een alternatief voor de hand te liggen hebben? Kijk maar naar KV Kortrijk en Lokeren, zij bleven erin door meteen iemand anders aan te stellen. Na twee weken zonder trainer werd Ferrera opgevolgd door Aleksander Jankovic. De supporters waren razend; hij had de club al eerder verraden, dit was echt een middelvinger in hun gezicht.

Echter begon Janko niet onaardig met een 10/15. De kentering leek ingezet, maar niets was minder waar. Een 0/18 en 6 wedstrijden zonder doelpunten was het resultaat. En dit tegen belangrijke degradatieconcurrenten. Gevolg: Jankovic lag eind januari al buiten. Al had het bestuur beter voor de winterstage ingegrepen, na de wedstrijd in Lokeren, vlak voor de winterstage…

Januari 2018: Tijdens de zomer werden er spelers aangetrokken die fysiek niet in orde waren. Je zou dan denken dat Malinwa uit haar fouten leert. Niets was minder waar. Er werd naarstig gezocht naar een spits, en ze vonden die met Fatos Beqiraj. Maar Beqiraj bleek totaal niet fit te zijn! Bij het Sportslab Bakala van de KU Leuven zeiden ze dat het minstens 6 weken ging kosten om hem fit te krijgen. Echter had hij al getekend; een enorme blunder. Ook Verdier en Camus waren niet fit genoeg.

De transfers van Mera en Tainmont waren wel voltreffers. Net als die van Bagayoko. Die jongen kon in de zomer al tekenen, maar men verkoos Rherras boven hem. Een dure fout, want Bagayoko is echt een uitstekende rechtsachter.

24 januari 2018: de aanstelling van Dennis van Wijk. Pas op, dit was een goede beslissing. Alleen véél te laat. Moest de mondige Nederlander eerder zijn gekomen, dan had KV nog in 1A gevoetbald. Daar zijn wij zeker van. Van Wijk lag op zijn gat van de fysieke paraatheid van de kern en gooide een paar spelers uit de ploeg, wat nodig was.

Hij haalde heel goeie resultaten, met onder meer punten in Anderlecht en Gent. Liet Malinwa terug naar haar waarden voetballen, en bracht de schwung in de tribunes er terug in. Jammer genoeg was het kalf al verdronken, en op 11 maart 2018 degradeerde het prachtige Malinwa naar tweede klasse.

Conclusie: iedereen binnen de club moet voor de spiegel staan. Het bestuur heeft fouten gemaakt, maar Yannick Ferrera én de spelersgroep evenzeer. Moesten de spelers spelen met de mentaliteit van het begin van het seizoen waren ze nooit in de problemen gekomen.

Advertentie