Nu de storm rond het WK-lied wat is gaan liggen, kunnen wij niet achterblijven. Het zal nog lang nazinderen in ons Belgenlandje. Er werd lang heen en weer gebekvecht over morele waarden en normen tot de beslissing definitief viel: KBVB stopt de samenwerking met Damso (zucht). Heel deze affaire was te vermijden, maar laat hem gewoon het WK-lied schrijven.

Op 17 november vorig jaar werd er via Twitter bekendgemaakt dat Damso het WK-lied voor de Rode Duivels ging maken. We zagen een leuk promotiefilmpje met Batshuayi en Hazard die een shirt aan Damso overhandigden. Allemaal blije gezichten, want Batshuayi en Hazard zullen wel fan zijn van de Brusselse rapper en omgekeerd. Een waardige opvolger voor het WK-lied van Stromae vier jaar geleden, daar bestond geen twijfel over.

En toen ontplofte de bom. De Vrouwenraad had wel wat tijd nodig om hun research af te werken, want pas begin deze maand kwamen er klachten over vrouwonvriendelijke teksten in eerdere liedjes van Damso. Ze riepen zelfs op aan de sponsors van de Rode Duivels om de KBVB te boycotten. Daar ging alleen telecombedrijf Proximus echt in mee, met een vrouwelijke CEO aan het hoofd natuurlijk. Eerst ging de KBVB daar niet mee akkoord, maar op 9 maart beëindigde de bond toch de samenwerking met de rapper. Een uiterst spijtige zaak waar toch nog veel vragen en opmerkingen bij blijven hangen.

Het beste aan deze zaak is dat Damso heel lacherig heeft gereageerd op heel deze klucht. Na de beslissing van de KBVB publiceerde Damso vermoedelijk een fragment uit zijn WK-lied op Twitter. De Vrouwenraad heeft hem letterlijk gelanceerd met hun hele anti-campagne. ‘Dit is exact de promotie die ik nodig had’, klonk het bij de Brusselaar. En het heeft nog gewerkt ook, want deze maand kreeg Damso de Ultratop Streaming Award. Hij is de meest gestreamde Belgische artiest van het afgelopen jaar. Zijn populariteit is immens.

Wat is de moraal van deze zaak? De KBVB moest op zijn strepen blijven staan en de Vrouwenraad mag eens nadenken over hun beslissing en hun marketingstrategieën. Iedereen luistert naar zijn liedjes op dit moment en dat is niet eens onterecht. Hij is een extreem getalenteerde artiest die het meer dan iedereen verdiend om het WK-lied te schrijven. Zijn achtergrond is ook heel toepasselijk. Damso is het perfecte voorbeeld van integratie van een Congolese jongeman in de straten van Brussel. Vergeet niet dat veel spelers van de nationale ploeg dezelfde achtergrond delen. Daarom denk ik ook dat veel spelers naar Damso luisteren wanneer ze met hun hoofdtelefoons het stadion betreden.

Ik zal niet ontkennen dat een aantal hits van Damso vrouwonvriendelijke uitspraken bevatten, maar vanwege die reden mag je een geweldige artiest niet opzij zetten. Dit valt nu eenmaal onder dichterlijke vrijheid, waar ik een grote voorstander van ben. Het gaat om het WK-lied, niet om zijn palmares. Het repertoire van Damso laat alleen zien dat hij een geweldige rapper is en geen vrouwenhater. Wie zegt dat het WK-lied aanstootgevende elementen ging bevatten? Het is nog niet eens volledig beluisterd! Als de Vrouwenraad dit probleem echt willen aanpakken in de muziekwereld, begin er toch niet aan. Dit is nu eenmaal de trend. Jonge kinderen zingen mee met Boef en Jebroer, maar een ultrapopulaire Brusselse rapper met talent mag geen land vertegenwoordigen, asjeblieft zeg. Misschien kan de Vrouwenraad vragen of hun allergeliefde Romeo’s het WK-lied kunnen schrijven, maar die zijn ook niet al te koosjer, toch?

Aan de Belgische voetbalbond: geef Damso alsnog die kans, hij verdient het.

 

Advertenties