Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Het orakel uit Betondorp stierf op 24 maart 2016 op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Al vrij snel na het overlijden van de beste Nederlandse voetballer aller tijden gingen er stemmen op om de Amsterdam Arena bij wijze van eerbetoon naar de legendarische nummer 14 te vernoemen. Tot op de dag van vandaag is de naam van het stadion echter nog steeds niet officieel gewijzigd.

Vorig jaar al, op de dag dat Johan Cruijff zeventig jaar zou zijn geworden, werd een intentie-overeenkomst getekend tussen de verschillende bij de naamswijziging betrokken partijen. De Amsterdam Arena zou vóór het eind van 2017 worden omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. Sindsdien hebben Ajax, de directie van de Arena en de gemeente Amsterdam nog steeds geen overeenstemming kunnen bereiken over de precieze invulling van de plannen.

Ajax Cruijff
De Amsterdam Arena tijdens de galawedstrijd ter ere van Johan Cruijff

De nabestaanden van de beste Europese Voetballer van de Twintigste Eeuw betreuren het dat de betrokken partijen nog steeds geen zakelijk akkoord hebben bereikt. Zoon Jordi Cruijff liet eind vorig jaar tegenover het weekblad Voetbal International al optekenen dat “de familie niet het fijne weet van de situatie en dat ook niet te willen weten.”

Ook Ajax zit met de situatie in de maag. Algemeen directeur Edwin van der Sar daarover in De Telegraaf:  “Wij vermoedden altijd al dat het vernoemen van de Arena een complexe situatie zou worden, omdat verschillende partijen er iets over te zeggen hebben”.

Ajax wilde in eerste instantie haar nieuwe jeugdcomplex naar Cruijff vernoemen, maar nadat de familie Cruijff aangaf open te staan voor het wijzigen van de naam van de Arena, kwam het plan  voor een naamswijziging van “de nieuwe Toekomst” op de plank te liggen.

“Ik geef hiermee aan het te betreuren dat wij als Ajax Johan nog geen permanent eerbetoon hebben kunnen geven, behalve dat hij voor altijd onze enige nummer 14 is. Dit rugnummer zal nooit meer worden gedragen bij Ajax 1” – Edwin van der Sar in zijn column in De Telegraaf

De hele situatie is tekenend voor hoe in Nederland wordt omgegaan met haar helden. Hoe het ook anders kan, bewijst men in Spanje. Daar had men niet zoveel tijd nodig voor het vinden van een passend eerbetoon. In Barcelona, het tweede “thuis” van Cruijff wordt al enkele maanden hard gewerkt aan de realisatie van het ‘Estadi Johan Cruyff‘. Dit nieuw te bouwen stadion zal worden gebruikt door de jeugdelftallen en het tweede team van de Catalanen.

Johan Cruijff is in Barcelona nog steeds een legende. Nadat hij Ajax naar de meest succesvolle periode uit haar bestaan had geleid (met onder meer het drie jaar op rij winnen van de Europa Cup I in 1971, 1972 en 1973 en de Wereldbeker in 1972) ging Cruijff in 1973 spelen voor FC Barcelona. Hij werd onthaald als ‘El Salvador‘ (de verlosser). In zijn eerste seizoen leidde hij Barça naar de eerste landstitel in veertien jaar.

FC Barcelona Johan Cruijff
In Barcelona is men al een stuk verder dan in Amsterdam

De populariteit van Johan Cruijff is tot op de dag van vandaag onaangetast. En niet alleen vanwege zijn sportieve prestaties. Cruijff speelde bij FC Barcelona in de nadagen van het Franco-regime. Het uitdragen van de Catalaanse identiteit en Catalaanse symbolen waren officieel verboden. Voetbalclub Barça werd zodoende hét symbool waarmee de Catalanen zich konden afzetten tegen de Madrileense regering. De legendarische 0-5-overwinning van Barcelona in Madrid tegen Real in 1974 werd gevierd als een overwinning op het regime. Johan Cruijff, één van de doelpuntenmakers, was kort voor deze wedstrijd vader geworden van een zoon en noemde hem Jordi, naar de beschermheilige van Catalonië. Omdat Jordi in Nederland geboren was, kon de Spaanse burgerlijke stand deze naam – die verboden was – niet weigeren. Een gebaar dat door de Catalanen werd gezien als een heldendaad.

Cruijff bleef altijd nauw verbonden met de stad Barcelona en met de club Barça. Hij bleef wonen en hij overleed er uiteindelijk in 2016.

 

 


Gebruik fotomateriaal: DFVF heeft toestemming voor het gebruik van de foto’s bij dit artikel 
Advertenties