De derde en voorlaatste verkoop van WK-tickets is voorbij. De teller van tickets die aan Belgen zijn verkocht staat op nog geen 8000. Een overrompeling zal het dus niet worden in Rusland, maar waarom? Is de duivelgekte voorbij? Angst voor Engelse voetbalfans? Geen aantrekkelijk vakantieland? Het zal wel een combinatie van alles zijn.

Eerlijk gezegd ben ik blij dat die populariteit rond de Rode Duivels wat gaan liggen is. De huidige generatie is nog steeds top, even goed en misschien zelfs beter dan het vorige WK. Maar het is gewoon geen topteam. Dul voetbal in een lelijk stadion en daarvoor moet de reguliere competitie stilgelegd worden. Daar werd ik verschrikkelijk moe van, als Mechelen-supporter ben ik oprecht gelukkig dat ik daar geen last meer van heb volgend seizoen (zucht). Ik ben geen fan van interlandweekends, maar ik zal wel supporteren voor de Rode Duivels als ze spelen op het WK. Je blijft een Belgische voetballiefhebber natuurlijk, arme Nederlanders.

Zoals vele Belgen zal ik de wedstrijden bekijken vanuit de woonkamer, het plaatselijk café of met geluk op een groot scherm op het marktplein. Voorlopig zijn er amper 8000 tickets aan Belgen verkocht, het is zeker niet over de koppen lopen om een ticket te bemachtigen. De FIFA laat zelfs weten dat Belgen lastminutedeals kunnen krijgen tot de dag van de finale. Maar hoe komt het dat die tickets niet echt in de smaak vallen? Ik kan verschillende oorzaken opnoemen. Ten eerste: de hype is eindelijk over. Thuiswedstrijden van de Rode Duivels zijn niet meer dan een gezinsuitstap zoals een dagje Plopsaland of Planckendael geworden. Echte voetbalsupporters lopen gewoon niet meer warm voor de nationale ploeg. Een gebrek aan sfeer in het Koning Boudewijnstadion? Ik vind van wel, al zijn er supporters die goed hun best doen om dat te verbeteren. Maar toch brengen de mannen van Union Saint Gilloise meer sfeer op de Heizel.

Vervolgens is Rusland ook niet de meest interessante uitstap om te maken in juni. Naar Frankrijk of Brazilië was dan natuurlijk veel leuker op het eerste zicht: beter klimaat, beter eten en alle steden dichter bij elkaar. Rusland is wel heel goed voor supporters die een rijke interesse tonen voor geschiedenis. De Sovjet-Unie is daar nog niet zo heel lang geleden stopgezet, maar het is wel een belangrijk element in de wereldgeschiedenis. Dus van de Russische cultuur mogen we ook niet klagen.
Is er na het afgelopen EK een angst ontstaan voor andere supportersgroepen? Ik denk van wel. Zeker omdat België in de groepsfase tegen Engeland speelt. De Engelse supporters, of beter hooligans, maakten het redelijk bont in Marseille. Ook Russische mannen pikten hun graantje mee. Het werd grotendeels verweten aan het alcoholgebruik dat in Engeland toch anders is bij sportevenementen. In Rusland is het natuurlijk wodka en andere sterke dranken die op tafel staan. De vrees voor nieuwe rellen is dus zeer groot.

Voor degenen die zich nog steeds geroepen voelen: koop gerust een ticket, er is nog plek genoeg. Helaas zal ik er niet bij zijn, want iemand moet toch die examens invullen?

Advertenties