In de rubriek ’10 jaar terug in de tijd’ kijkt DFVF terug op de selecties van het seizoen 2007/2008. Welke spelers hebben het (inter)nationaal gemaakt, wie speelt er nog steeds voor dezelfde club en welke spelers zijn er in de anonimiteit verdwenen? In deze aflevering aandacht voor Standard Luik. Op 20 april 2008, vandaag exact tien jaar geleden, werden de Rouches kampioen van België. Een titel waar men in Sclessin toen maar liefst vijfentwintig jaar op had moeten wachten.

De kampioenenploeg van Standard werd geleid door Michel Preud’homme. Standard, toen nog met onder andere Luciano D’Onofrio (vicevoorzitter), Pierre François (algemeen directeur) en sportief directeur Dominique D’Onofrio aan het roer, beschikte over een ploeg met een ideale mix van talent en routine.  Jeugdige talenten als Axel Witsel, Steven Defour, Marouane Fellaini en Dieumerci Mbokani. En Marcos Camozzato, Milan Jovanović, Dante en Oguchi Onyewu als de routiniers. In de zomer van 2007 hadden de Luikenaars afscheid genomen van spelers als Sérgio Conceição, Karel Geraerts, huidig trainer Ricardo Sá Pinto, Milan Rapaić en huidig assistent-coach Eric Deflandre.

De titelstrijd was in het seizoen 2007/2008 tot enkele weken voor het einde van de competitie een ware nek-aan-nek-race tussen Standard en Club Brugge. De onderlinge confrontaties werden beide keren gewonnen door de club uit Luik. Op Sclessin en ook in het Jan Breydel-stadion wonnen de Rouches met 2-1.  Anderlecht, dat het hele seizoen in de achtervolging had gezeten op de twee concurrenten, mengde zich tegen het einde van de competitie ook nog even in de strijd om de landstitel. Op 20 april 2008 stond de Clasico op het programma op Sclessin. Door twee doelpunten van Dieumerci Mbokani werden de Mauves met 2-0 verslagen en omdat ook Club Brugge die dag punten liet liggen kroonde Standard zich voor het eerst sinds 1983 weer eens tot kampioen van België.

In de Beker van België haalde Standard de halve finale. AA Gent was daarin over twee duels te sterk (2-2 in Luik en 4-0 in Gent).

In de UEFA Cup won Standard twee keer van het Luxemburgse UN Käerjeng 97 (0-3 en 1-0). Een ronde later stuitten de Luikenaren op de latere toernooiwinnaar Zenit Sint-Petersburg. De eerste wedstrijd in Rusland eindigde in een 3-0-nederlaag. In Luik liepen de gemoederen tijdens de terugwedstrijd hoog op. De ene na de andere Luikse aanvalsgolf stroomde richting het Russische doel. Tien minuten voor rust scoorde Onyewu koppend de verdiende openingstreffer. Even later moest de Amerikaan met een rode kaart van het veld wegens natrappen. Ondanks de man minder ging Standard door op hetzelfde elan. Een eigen doelpunt betekende 2-0, maar de treffer werd tot verbazing van iedereen afgekeurd door de arbiter. In de slotfase maakte Zenit de onverdiende gelijkmaker. Doelpuntenmaker Pogrebnyak kon meteen daarna inrukken met zijn tweede gele kaart (= rood) vanwege het maken van provocerende gebaren tegen het thuispubliek.

Het seizoen 2007/2008 was sowieso het seizoen van de prijzen voor alles en iedereen rondom het Stade Maurice Dufrasne. Steven Defour werd winnaar van de Gouden Schoen. De trofee kreeg hij voor aanvang van de titelwedstrijd tegen Anderlecht uitgereikt door niemand minder dan Zinédine Zidane.  Milan Jovanović werd uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar. Michel Preud’homme (Trainer van het Jaar), Axel Witsel (Jonge Profvoetballer van het Jaar) en Marouane Fellaini (Ebbenhouten Schoen) vielen eveneens in de prijzen.

 

De belangrijkste spelers van de kampioenenploeg:

Andrés Espinoza (rugnummer 1, keeper), huidige club: gestopt. Espinoza werd eerste doelman na een blessure van eerste keeper Renard. Hij bleef daarna in het team, ondanks het feit dat hij topwedstrijden afwisselde met grote flaters. De doelman verliet Standard in 2009 voor een Turks avontuur bij Diyarbakirspor. Hij speelde slechts tien duels in de Turkse Süper Lig en keerde in 2010 terug naar zijn thuisland Ecuador.

Olivier Renard (rugnummer 16. keeper), huidige functie: Sportief directeur Standard. Renard verloor door een blessure zijn basisplaats in het kampioensjaar. Hij botste vervolgens met het bestuur en vertrok in de winterstop naar KV Mechelen. Hier groeide hij in ruim vijf jaar uit tot publiekslieveling. Speelde ook nog even voor Charleroi.

Réginal Goreux (rugnummer 2, rechterverdediger), huidige club: Standard Luik. Kind van de club. Doorliep de eigen jeugdacademie. Speelt al een leven lang voor Standard, alleen kort onderbroken door twee jaartjes Rusland (Samara, Rostov). Haïtiaans international. Geliefd door de één, weggehoond door de ander. Hoe dan ook een speler waarop Standard nog altijd kan bouwen.

Dante (rugnummer 4, centrale verdediger), huidige club: OGC Nice.  Voluit: Dante Bonfim Costa Santos. Uitstekende Braziliaanse verdediger. Viel op door zijn sterke spel in Luik en verdiende  daarmee in de winter van het seizoen 2008/2009 een transfer naar de Bundesliga (Borussia Mönchengladbach). Was daarna jaren vaste kracht bij Bayern München. Speelde ook nog bij Wolfsburg en kwam dertien keer uit voor de Seleção.

Oguchi Onyewu (rugnummer 5, centrale verdediger), huidige club: geen. IJzersterke Belgisch-Amerikaanse verdediger van Nigeriaanse komaf. Nog steeds mateloos populair in Luik. Momenteel clubloos. Zijn laatste werkgever was Philadelphia Union. Versleet na zijn Luikse periode een hele resem clubs, waaronder Newcastle United, AC Milan, Malaga en QPR.

Marcos Camozzato (rugnummer 17, rechterflankverdediger), huidige club: gestopt. De Braziliaan Camozzato verruilde Standard na vier seizoenen in 2010 voor Club Brugge. Kwam ook nog uit voor Ponte Preta (Brazilië) en Roeselare.

Mohamed Sarr (rugnummer 19, verdediger), huidige club: OFI Kreta. De Senegalees Sarr speelde vijf seizoen bij Standard. Hierna speelde hij nog voor Hercules Alicante in de Primera Division en bij KRC Genk.

Steven Defour (rugnummer: 8, middenvelder), huidige club: Burnley. Defour werd na het vertrek van Sérgio Conceição tot aanvoerder gebombardeerd. Hij groeide met Witsel en Fellaini uit tot een van de sterspelers van het Standard van die tijd en won met de Rouches twee landstitels op rij. In 2011 vertrok Defour naar FC Porto. Zijn Portugese avontuur liep uit op een teleurstelling, waarop hij aanstuurde op een vertrek. Tot woede van iedereen die Standard een warm hart toedraagt, tekende hij vervolgens een contract bij Anderlecht. Toen hij met de Mauves voor het eerst terugkeerde op Sclessin werd hij door de Luikse harde kern verwelkomd met het inmiddels beruchte spandoek van een onthoofde Defour. Op het veld verloor Defour ook figuurlijk het hoofd en kreeg een rode kaart. Zijn Standard-verleden zorgde er overigens voor dat hij nooit echt werd geaccepteerd door een deel van de Anderlechtsupporters. In 2016 verruilde hij Brussel daarom voor de Premier League.

Marouane Fellaini (rugnummer:  27, middenvelder ), huidige club: Manchester United. Heet voluit Marouane Fellaini Bakkioui. Brak in het seizoen 2006/2007 door. Hij groeide al snel uit tot een van de smaakmakers van het team. Fellaini won met Standard twee landstitels en de Supercup. Op de laatste dag van de zomerse transferperiode in 2008 tekende Fellaini een contract voor vijf seizoenen bij Everton FC. Met de transfer was een bedrag gemoeid van 18,5 miljoen Euro. Hiermee werd hij de duurste Belgische voetballer van dat moment. Op 3 september 2013 stapte Fellaini over van Everton naar Manchester United. De Engelse club betaalde 27 miljoen pond (ruim 30 miljoen euro) voor de middenvelder. Met Manchester United won “The Perminator” de Europa League, de FA Cup en de League Cup.

Axel Witsel (rugnummer: 28, middenvelder), huidige club: Tianjin Quanjian.  Brak zoals eerder gezegd door samen met Fellaini en Defour. Ontpopte zich met laatstgenoemde tot leider op het middenveld en had al snel de topclubs voor het uitkiezen. In 2008 werd hij winnaar van de Gouden Schoen. In 2011 vervolgde Witsel zijn loopbaan bij Benfica. Hier was hij van grote waarde en daarom werd hij als weer snel weggekocht door Zenit-Sint Petersburg. De Russische club betaalde zo’n €40 miljoen voor Witsel. In 2017 maakte Witsel een verrassende overstap naar de Chinese competitie.

Dieumerci Mbokani (rugnummer: 9, spits), huidige club: Dinamo Kiev. Mbokani kwam over van Anderlecht en tekende in de zomer van 2007 verrassend een vierjarig contract bij Standard. Hij vormde een gouden koppel in de aanval met Milan Jovanović. Mbokani ontwikkelde zich op het veld tot een van de sterkhouders van de Rouches. Naast het veld viel hij daarentegen ook vaak op door zich niet als een prof te gedragen. Scoorde in de kampioenswedstrijd tegen Anderlecht beide Luikse doelpunten. In 2010 vertrok de Congolees naar AS Monaco. Hij speelde ook nog bij Wolfsburg, Norwich City en Hull City. In 2011 keerde hij terug naar België voor een tweejarig verblijf bij (opnieuw) Anderlecht.

Igor de Camargo (rugnummer: 10, spits), huidige club: APOEL Nicosia, De Braziliaanse Belg Igor de Camargo rouleerde in de spits met Mbokani en Jovanović. Bleef Standard trouw tot 2010, waarna hij zijn geluk beproefde bij Mönchengladbach en Hoffenheim, om in 2013 (tot 2015) terug te keren op Sclessin. Speelde vervolgens nog even in Genk. Sinds 2016 speelt de sympathieke spits in Cyprus.

Milan Jovanović (rugnummer: 23, spits), huidige functie: zaakwaarnemer. De Serviër speelde van 2006 tot 2010 bij Standard. In 116 wedstrijden scoorde hij 52 keer voor de Rouches. In 2010 won hij de Gouden Schoen en verdiende een transfer naar Liverpool. De overstap naar het Verenigd Koninkrijk werd geen succes, want na één seizoen mocht hij, ondanks een doorlopend contract, alweer vertrekken uit Anfield.  In 2011 tekende Jova een contract bij Anderlecht, dat niet veel later ook nog Dieumerci Mbokani wist vast te leggen. Zo werd het gouden spitsenkoppel van Standard herenigd, alleen nu in dienst van de aartsrivaal uit Brussel.

Overige spelers uit de spelerskern van het seizoen 2007/2008:

Jérémy de Vriendt, Frédéric Dupré, Landry Mulemo, Thomas Phibel, Frederico Burgel Xavier (Fred), Marco Ingrao, Grégory Dufer, Salim Toama, Jonathan Walasiak, Yanis Papassarantis, Siramana Dembele, Vittorio Villano en Ali Lukunku.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie