Ajax heeft vrijdagavond in een vriendschappelijk duel verloren van het Egyptische Al Ahly. De clubs wisten in de eerste helft niet te scoren, maar Al Ahly trok in de tweede helft toch aan het langste eind. Nieuwkomers Perr Schuurs en Hassane Bandé maakten hun debuut.

De wedstrijd stond vanaf de aftrap in het teken van Hossam Ghaly, die na 18 jaar op het hoogste niveau zijn laatste wedstrijd speelde. Ghaly speelde tussen 2003 en 2006 bij Feyenoord en wist na een avontuur in Engeland en Saoedi-Arabië in 2013 ook de overstap te maken naar het Belgische Lierse SK. Opvallend is dat Ghaly uit de eigen jeugd van Al Ahly komt, maar in zijn carrière 3 keer bij die club vertrok, alvorens daar nu dus een einde te maken aan zijn spelerscarrière.

Ajax begon de wedstrijd met flink wat bankspelers. Naast de eerdergenoemde Schuurs begonnen ook Bakker, Kristensen, Ekkelenkamp, Mazraoui en Dolberg als “niet vaak voorkomende namen” in de basis. In de eerste helft was Ajax dan ook lang niet zo overheersend als verwacht en moest keeper Onana meerdere malen in actie komen, wat hij dan ook prima deed. De opvallendste man bij Ajax was Justin Kluivert, die na een aantal mislukte afstandsschoten gefrustreerd leek te raken en zijn tegenstander op de scheen trapte, waarvoor hij geel kreeg. Enkele minuten later riskeerde hij een 2de gele kaart door een aanval van Al Ahly te onderbreken, de scheidsrechter hield de kaarten echter in zijn zak. Een positief opvallende rol was er voor jongeling Mazraoui, die een goede indruk maakte.

In de tweede helft voerde Ajax 3 wissels door: Matusiwa kwam voor Van de beek, Alblas voor Onana en Bandé voor Kluivert. De ploeg begon de tweede helft een stuk beter dan het de eerste eindigde. Er werd goed druk gezet en de tegenstander kwam eigenlijk niet meer aan voetballen toe. Een andere reden hiervoor zou ook de vele wissels bij Al Ahly kunnen zijn, waarbij enkel Ghaly mocht blijven staan. Uiteindelijk mocht de gehele Ajax-bank, op keeper Lamprou na, nog minuten maken en dus kwamen ook Orejuela, Bergsma, De Wit, Johnsen en Casierra nog op het veld. Ajax domineerde de tweede helft, maar kreeg plots toch een doelpunt om de oren. In de 83ste minuut werd spits Salah Mohsen met een lange bal weggestuurd. Hij won het duel van Perr Schuurs, die verder een prima wedstrijd speelde, en wist de bal zo achter keeper Alblas te krijgen: 1-0.

Ajax wist uiteindelijk niet door te drukken en dus ook niet meer te winnen van Egyptisch kampioen Al Ahly. Het was een vrij toepasselijk afscheid van het door vele Ajacieden bestempelde “gefaalde seizoen”.