Bijna in heel Europa lopen de nationale voetbalcompetities op zijn einde of zijn ze reeds afgelopen. Welke ploegen hebben hun titel kunnen prolongeren? Welke verrassingen hebben er plaatsgevonden of waar moet de beslissing nog vallen? Daarom komt DFVF met een overzicht van de Europese landskampioenen van 2017/2018, lopend van Albanië tot Zwitserland.

Albanië (Kategoria Superiore):
Landskampioen: KF Skënderbeu
KF Skënderbeu, de Albanese ploeg die vorig seizoen in de groepsfase van de Europa League speelde, wist vier wedstrijden voor het einde al dat ze landskampioen zouden worden. De zevenvoudig Albanees kampioen wist daarmee KF Kukësi op te volgen.
Top drie (nog 2 wedstrijden te gaan):

Positie Club Wedstrijden Punten
1. KF Skënderbeu 34 72
2. FK Kukësi 34 62
3. FC Luftëtari 34 50

Andorra (1a Divisió Championship Round):
Landkampioen: FC Santa Coloma
FC Santa Coloma heeft met succes haar landstitel verdedigd. De reguliere competitie, die slechts 8 teams kent, was in maart al afgelopen. Daarna splitsten de ploegen zich op in een Championship Round en Relegation Round, waar in totaal elke ploeg 6 wedstrijden afwerkte.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Santa Coloma 6 13
2. Lusitanos 6 10
3. UE Engordany 6 8

Armenië (Bardsragujn Chumb):
Landskampioen: Shirak Gyumri of Alashkert
In Armenië is de nationale competitie nog niet beslist. De huidige landskampioen Alashkert staat met nog een speelronde te gaan 3 punten achter op Shirak Gyumri, dat het op de laatste speeldag opneemt tegen FC Pyunik. Mocht Shirak deze wedstrijd verliezen en Alashkert wint, dan is Alashkert kampioen, aangezien zij een beter doelsaldo hebben.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Shirak Gyumri 29 50
2. Alashkert 29 47
3. Gandzasar Kapan 29 43

Azerbeidzjan (Premyer Liqasi):
Landskampioen: FK Qarabag
Met overmacht is de deelnemer van de groepsfase van de Champions League dit jaar wederom landskampioen geworden. Deze landstitel betekent de vierde landstitel op een rij. Momenteel is er nog een speelronde te gaan in Azerbeidzjan, alleen voor plek 3 staat er nog wat op het spel.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FK Qarabag 27 62
2. FK Qäbälä 27 49
3. Neftci Baku 27 43

België (Jupiler Pro League):
Landskampioen: Club Brugge KV
Afgelopen weekend wist Club Brugge een gelijkspel uit het vuur te slepen bij Standard Luik, waardoor de Waalse ploeg de koploper niet meer kon inhalen. Club Brugge neemt daardoor het landskampioenschap over van RSC Anderlecht, dat als tweede of derde zal eindigen in Play-Off 1. Aankomend weekeinde is er nog 1 speelronde.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Club Brugge KV 9 46
2. R. Standard de Liège 9 42
3. RSC Anderlecht 9 40

Bosnië en Herzegovina (Premijer Liga):
Landskampioen: HSK Zrinjski Mostar
Zrinjski Mostar wist zijn titel te prolongeren. Afgelopen weekend werd er nog met 4-1 van FK Sarajevo verloren in de kampioenenpoule, maar de ploeg uit Mostar was al zeker van het landskampioenschap. Het pakt daarmee zijn zesde Bosnische titel.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. HSK Zrinjski Mostar 31 66
2. FK Zeljeznicar 31 60
3. FK Sarajevo 31 56

Bulgarije (A Grupa):
Landskampioen: PFK Ludogorets Razgrad
Ook Ludogorets, met de Nederlanders Jody Lukoki en Virgil Misidjan, wist zijn titel dit jaar te prolongeren. Zonder enig echte tegenstand is het de Bulgaarse topclub gelukt. De kampioenengroep kent nog 2 speelrondes, maar daarin is alles al beslist.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. PFK Ludogorets Razgrad 34 86
2. CSKA Sofia 34 75
3. Levski Sofia 34 61

Cyprus (1.Division):
Landskampioen: APOEL Nicosia
Het is allang geen wonder meer dat APOEL Nicosia landskampioen van Cyprus wordt. Al pakte de formatie haar landstitel pas afgelopen weekend op de laatste speeldag tegen Anorthosis Famagusta, waardoor het vier punten boven nummer 2 Apollon Limassol eindigde.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. APOEL Nicosia 36 86
2. Apollon Limassol 36 82
3. Anorthosis Famagusta 36 69

Denemarken (Alka Superligaen):
Landskampioen: Brøndby IF of FC Midtjylland
De hegemonie van FC Kopenhagen gaat doorbroken worden. De hoofdstedelingen gaan sowieso geen landskampioen worden, aangezien zij een dramatische kampioenenronde gespeeld hebben. Op maandagavond speelden de twee concurrenten tegen elkaar, waar Midtjylland er met een 0-1-winst vandoor ging. Met nog twee duels te gaan is het dus heel spannend bovenin de Superligaen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Brøndby IF 34 79
2. FC Midtjylland 34 79
3. FC København 34 57

Duitsland (Bundesliga):
Landskampioen: FC Bayern München
Een van de sterkste competities van de wereld kent misschien wel de meest eenzijdige titelrace die er is, als je er überhaupt nog van kan spreken. Baas boven baas Bayern München is heer en meester in Duitsland en pakte zijn zesde landstitel op een rij.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Bayern München 34 84
2. FC Schalke 04 34 63
3. TSG 1899 Hoffenheim 34 55

Engeland (Premier League):
Landskampioen: Manchester City
Gaandeweg het seizoen was het al duidelijk wie er landskampioen zou gaan worden, de vraag was allen: wanneer? The Citizens veroverden in totaal een aantal van 100 punten, daarmee heeft het er 19 meer dan stadgenoot Manchester United.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Manchester City 38 100
2. Manchester United 38 81
3. Tottenham Hotspur 38 77

Estland (Meistriliiga):
Landskampioen: FC Flora Tallinn (2017)
In Estland spelen ze alleen een zomercompetitie. Dit houdt in dat er van november tot maart niet gevoetbald wordt, aangezien de winters er vrij streng kunnen zijn. Daardoor hebben ze competities die gelijklopen aan het kalenderjaar. Op het moment is de Meistriliiga 13 van de 36 wedstrijden onderweg en is FC Flora Tallinn de huidige landskampioen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Levadia Tallinn 13 33
2. Nomme Kalju 13 31
3. FC Flora Tallinn 13 29

Faeröer Eilanden (Meistaradeildin):
Landskampioen: Vikingur (2017)
Ook op de Faeröer Eilanden wordt er logischerwijs een zomercompetitie gespeeld. In een competitie van 10 teams worden er 27 wedstrijden afgewerkt. Op het moment zijn er al 10 competitiewedstrijden gespeeld, de laatste wedstrijden zullen eind oktober afgewerkt worden.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. HB Tórshavn 10 25
2. B36 Tórshavn 10 22
3. KÍ Klaksvík 10 20

Finland (Veikkausliiga):
Landskampioen: HJK Helsinki (2017)
We blijven nog even in de zomercompetities, want ook in Finland wordt er tijdens de wintermaanden niet gevoetbald. De Veikkausliiga eindigt eind oktober, nadat alle teams 33 wedstrijden hebben gespeeld. Momenteel is de competitie 9 wedstrijden onderweg, maar nummer 9 Honka Espoo heeft er nog maar 6 gespeeld.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. RoPS 9 19
2. HJK Helsinki 8 16
3. KuPS 9 14

Frankrijk (Ligue 1):
Landskampioen: Paris Saint-Germain
De ‘grootste’ competities lijken het saaist, want ook in Frankrijk was gaandeweg het seizoen al vrij duidelijk wie er (weer) kampioen zou gaan worden. De Ligue 1 kent aankomt weekend nog een speelronde, maar de Parijzenaren kunnen allang niet meer achterhaald worden. Tevreden kunnen de Arabische eigenaren niet zijn, zij azen op een Champions League-winst.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Paris Saint-Germain 37 92
2. AS Monaco 37 77
3. Olympique Lyonnais 37 75

Georgië (Erovnuli Liga):
Landskampioen: Torpedo Kutaisi (2017)
In Georgië spelen ze ook een zomercompetitie, al is dit seizoen pas de derde keer dat zo’n competitie plaatsvindt. Daarvoor speelden ze in de voormalige Sovjet-lidstaat ook tijdens de wintermaanden door. Inmiddels is de competitie al 11 wedstrijden onderweg.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Saburtalo 11 27
2. Dinamo Tbilisi 11 22
3. FC Dila 11 20

Gibraltar (Premier Division):
Landskampioen: Lincoln Red Imps FC
Lincoln Red Imps FC heeft het stokje overgenomen van nummer twee Europa FC. De ploegen die over het algemeen spelen naast het vliegveld in Gibraltar, zullen we aankomende zomer weer tegenkomen in de eerste voorrondes van de Europese toernooien.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Lincoln Red Imps FC 24 59
2. Europa FC 23 51
3. Gibraltar United 24 47

Griekenland (Super League):
Landskampioen: AEK Athene
In Griekenland is het in ieder geval nooit saai. Het seizoen kende veel ‘tumult’ op en rondom het veld. Zo bedreigde de voorzitter van AEK Athene de arbiters met een vuurwapen, stuurde de eigenaar van Olympiakos de gehele selectie de laan uit en werden zij ook geen kampioen. Jawel, voor het eerst sinds 2010 (!) is er een andere kampioen dan Olympiakos.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. AEK Athene 30 70
2. PAOK FC 30 64
3. Olympiakos Piraeus 30 57

Hongarije (NB 1):
Landskampioen: Videoton FC of Ferencváros
Met nog drie wedstrijden te gaan is de spanning nog om te snijden in Hongarije. Landskampioen Honved Boedapest gaat opgevolgd worden door Videoton of Ferencváros, waar de laatste wedstrijd pas begin juni wordt gespeeld.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Videoton FC 30 62
2. Ferencváros 30 61
3. Debreceni VSC 30 43

Ierland (League of Ireland):
Landskampioen: Cork City (2017)
Vanaf het jaar 2003 wordt er ook een zomercompetitie in Ierland gespeeld. Dit gaat relatief goed hand-in-hand met het nationale team, aangezien er (bijna) nooit een Ierse speler uit deze competitie wordt geselecteerd. Denk daarbij vooral aan EURO 2012 en 2016. Momenteel zijn de Ieren 16 wedstrijden van de 33 onderweg. Opmerkelijk is dat de nummer drie de promovendus van dit jaar is.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Cork City FC 16 35
2. Dundalk FC 16 34
3. Waterford United 16 32

IJsland (Pepsideild):
Landskampioen: Valur Reykjavik (2017)
Op IJsland zijn ze pas 3 van de 22 competitiewedstrijden aan de gang, daarmee zijn ze het laatst begonnen van alle Europese competities. Net zoals bij de Ieren worden er (bijna) nooit spelers uit de IJslandse competitie geselecteerd voor de nationale ploeg, ware het niet dat dit deze zomer wél het geval is: Birkir Mar Saevarsson (Valur).
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Breidablik 3 9
2. Hafnarfjördur 3 6
3. Valur 3 5

Italië (Serie A):
Landskampioen: Juventus
En weer een topcompetitie die te voorspellend verliep, Juventus is weer landskampioen van Italië geworden. De recordkampioen pakte daarmee zijn 34ste titel, al rook Napoli nog heel lang aan het kampioenschap. Aankomend weekend zal er nog een competitiewedstrijd op de planning staan in de Serie A.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Juventus FC 37 92
2. SSC Napoli 37 88
3. AS Roma 37 74

Kazachstan (Premier Liga):
Landskampioen: FK Astana (2017)
Ook in het uitgestrekte steppeland van Kazachstan wordt er een zomercompetitie gespeeld. De afgelopen jaren was FK Astana, dat afgelopen seizoen in de groepsfase van de Europa League speelde, heer en meester in het geografisch gelegen Aziatische land. De competitie is op het moment al 11 wedstrijden onderweg.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FK Astana 11 28
2. Kairat Almaty 10 23
3. Tobol Kostanay 10 19

Kosovo (Superliga):
Landskampioen: KF Drita of FC Prishtina
Aankomende speelronde staat er nog een competitieronde op het programma, met daarin een rechtstreeks kampioensduel: FC Prishtina – KF Drita. De thuisploeg staat drie punten achter en heeft een doelsaldo van 11 goals minder, daarom moeten zij met 6 doelpunten verschil winnen, willen ze nog kampioen worden.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. KF Drita 32 66
2. FC Prishtina 32 63
3. Llapi 32 51

Kroatië (1.HNL):
Landskampioen: GNK Dinamo Zagreb of HNK Rijeka
Dinamo Zagreb kon maandagavond landskampioen worden op bezoek bij NK Rudes, dan moest de Kroatische recordkampioen alleen winnen, maar dat deden ze niet. Momenteel hebben zij drie punten meer dan nummer twee HNK Rijeka, met hierna nog een speelronde te gaan. Het landskampioenschap lijkt Dinamo Zagreb dus niet meer te verspelen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. GNK Dinamo Zagreb 35 70
2. HNK Rijeka 35 67
3. Hajduk Split 35 66

Letland (Virsliga):
Landskampioen: Spartaks Jurmala (2017)
Net zoals in Estland wordt er ook een zomercompetitie in Letland gespeeld. De Virsliga bestaat slechts uit 8 deelnemers, die elk 28 wedstrijden spelen. De regerend landskampioen is Spartaks Jurmala, dat momenteel op een vijfde plaats staat. Inmiddels is de Virsliga al 7 wedstrijden onderweg.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Rigas FS 7 16
2. FK Ventspils 7 15
3. FK Liepaja 7 14

Litouwen (A Lyga):
Landskampioen: Süduva Marijampole (2017)
Ook in Litouwen is er een zomercompetitie die bestaat uit 28 reguliere wedstrijden en vijf kampioenspoule-wedstrijden. Momenteel is de competitie al 13 wedstrijden bezig en Süduva Marijampole is wederom de huidige koploper.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Süduva Marijampole 13 33
2. Zalgiris Vilnius 13 25
3. FK Trakai 14 19

Luxemburg (BGL Ligue):
Landskampioen: F91 Dudelange
In het hertogdom wordt een competitie van 26 wedstrijden gespeeld met 14 teams. Twee speelrondes voor het einde wist F91 Dudelange zijn landstitel te prolongeren. Aankomend weekend staat er nog een speelronde op het programma, binnen de top drie kan er niks meer veranderen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. F91 Dudelange 25 65
2. Progrès Niederkorn 25 60
3. CS Fola Esch 25 47

Macedonië (PRVA Makedonska Fudbalska Liga):
Landskampioen: Shkendija Tetovo
Shkendija Tetovo wist met overmacht de Macedonische titel te grijpen, waardoor de club het stokje van Europa League-groepsfasedeelnemer FK Vardar overneemt. Aankomende woensdag en aankomend weekend staan de laatste twee speelrondes gepland, die niet al te veel spannends meer in petto hebben.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Shkendija Tetovo 34 85
2. FK Vardar 34 53
3. Rabotnicki Skopje 34 48

Malta (BOV Premier League):
Landskampioen: Valletta FC
Persoonlijk weet ik hoe slecht en onvoorspelbaar het Maltese voetbal is, maar dat maakt het niet minder leuk. In april was de Premier League al afgelopen en werd recordkampioen Valletta FC met 3 punten voorsprong op Balzan FC kampioen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Valletta FC 26 58
2. Balzan FC 26 55
3. Gzira United 26 51

Moldavië (Divizia Nationala):
Landskampioen: FC Sheriff Tiraspol (2017)
Dit jaar is pas het tweede seizoen dat er in Moldavië ook een zomercompetitie gespeeld wordt. Verrassend is de Divizia Nationala allerminst, aangezien FC Sheriff Tiraspol (16x kampioen), gelegen in de niet-officieel erkende Republiek Transnistrië, er de dienst volledig uitmaakt. Inmiddels is de competitie al 7 van de 18 wedstrijden onderweg.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Sheriff Tiraspol 7 19
2. Milsami Orhei 7 13
3. FC Petrocub Sarata-Galbena 7 8

Montenegro (Prva Crnogorska Liga):
Landskampioen: FK Sutjeska Niksic
Met nog drie wedstrijden te gaan is de kampioen van Montenegro al bekend. De bekerwinnaar van vorig seizoen, Sutjeska, wist dit jaar de landstitel te grijpen. Daarmee volgt het ‘topclub’ Buducnost Podgorica op. Sutjeska is slechts 2-voudig Montenegrijns kampioen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FK Sutjeska Niksic 33 73
2. Buducnost Podgorica 33 54
3. Mladost Podgorica 33 50

Nederland (Eredivisie):
Landskampioen: PSV Eindhoven
Zonder echt te overtuigen is PSV landskampioen van Nederland geworden. De Eindhovenaren waren het meest constant over het gehele seizoen en wisten, zonder al te veel moeite, de overwinningen aaneen te rijgen. PSV werd in de thuiswedstrijd tegen Ajax landskampioen, door de Amsterdammers met 3-0 te verslaan.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. PSV Eindhoven 34 83
2. AFC Ajax Amsterdam 34 79
3. AZ Alkmaar 34 71

Noord-Ierland (Danske Bank Premiership):
Landskampioen: Crusaders FC
De Noord-Ierse competitie, niet bekend vanwege zijn hoogstaand voetbal, was nog redelijk spannend. Crusaders FC en Coleraine gingen het gehele seizoen, inclusief de Kampioenenpoule, gelijk met elkaar op. Uiteindelijk wisten de Crusaders de landstitel te grijpen, door Coleraine op 2 punten achterstand te houden.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Crusaders FC 38 91
2. Coleraine FC 38 89
3. Glenavon FC 38 69

Noorwegen (Eliteserien):
Landskampioen: Rosenborg BK (2017)
Logischerwijs wordt er ook in Noorwegen een zomercompetitie afgewerkt. Afgelopen najaar wist Rosenborg BK zijn 25ste titel te veroveren. Momenteel is de Eliteserien 9 wedstrijden onderweg en kunnen sommige clubs een lange tijd niet beschikken over de nodige internationals, zoals Nicklas Bendtner (Rosenborg BK, WK met Denemarken).
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. SK Brann 9 25
2. Rosenborg BK 9 18
3. FK Haugesund 9 17

Oekraïne (Premier Liga):
Landskampioen: Shakhtar Donetsk
Afgelopen weekend wist Shakhtar Donetsk na een 1-0-thuisoverwinning op Veres zijn 11de Oekraïense landstitel te veroveren. Met nog een wedstrijd in de Premier Liga te gaan verzekerde de Mijnclub zich voor groepsfase Champions League voetbal.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Shakhtar Donetsk 31 75
2. Dynamo Kiev 31 70
3. Vorskla Poltava 31 46

Oostenrijk (Bundesliga):
Landskampioen: RB Salzburg
De RB Salzburg-trein dendert verder in Oostenrijk, waar zij inmiddels hun 12de landstitel hebben veroverd. De halve finalist van de Europa League heeft een boulevard-lengte voorsprong op nummer 2 Sturm Graz. Met nog twee competitiewedstrijden te spelen is de Oostenrijkse Bundesliga allang beslist.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. RB Salzburg 34 80
2. SK Sturm Graz 34 66
3. SK Rapid Wien 34 58

Polen (Ekstraklasa):
Landskampioen: Legia Warschau of Jagiellonia Bialystok
Na de reguliere competitie verdeelde de Poolse Ekstraklasa zich in een kampioenen- en degradatiepoule. Inmiddels zijn ze in Oost-Europa aangekomen bij de laatste speeldag, die aankomend weekend plaatsvindt. Legia Warschau staat 3 punten voor op Jagiellonia Bialystok en bij een gelijkspel is de ploeg uit de hoofdstad al kampioen. Mocht Legia op bezoek bij Lech Poznan verliezen en Jagiellonia wint thuis van Wisla Plock, dan is alles nog mogelijk. Jagiellonia heeft een slechts een doelsaldo met maar 4 goals minder.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Legia Warschau 36 67
2. Jagiellonia Bialystok 36 64
3. Lech Poznan 36 60

Portugal (Liga NOS):
Landskampioen: FC Porto
FC Porto is voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 weer landskampioen van Portugal geworden. Daarmee pakt de ploeg uit het noorden van het land zijn 28ste landstitel in de clubgeschiedenis. De laatste seizoenen was SL Benfica heer en meester in het Iberische land, maar dat is dit seizoen dus doorbroken.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Porto 34 88
2. SL Benfica 34 81
3. Sporting Lissabon 34 78

Roemenië (Liga 1):
Landskampioen: CFR Cluj of FCSB
CFR Cluj kan voor het eerst sinds het seizoen 2011/2012 weer landskampioen van Roemenië worden. De drievoudig Roemeens kampioen moet daardoor wel FCSB, het voormalig Steaua Boekarest, achter zich houden. De competitie wordt op de laatste speeldag beslist, CFR Cluj staat een punt voor op FCSB. Cluj neemt het dan op in eigen huis tegen Viitorul en FCSB ontvangt FC Astra.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. CFR Cluj 9 47
2. FCSB 9 46
3. FC Viitorul 9 35

Rusland (Premier Liga):
Landskampioen: Lokomotiv Moskou
Voor het eerst sinds het seizoen 2004 (!) is Lokomotiv Moskou de landskampioen van Rusland geworden. De derde club van de stad, na CSKA & Spartak, was voor dit seizoen slechts 2x de beste van Rusland. Het wist stadgenoot en rivaal CSKA Moskou op twee punten achter zich te houden.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Lokomotiv Moskou 30 60
2. CSKA Moskou 30 58
3. Spartak Moskou 30 56

San Marino (Campionato Sammarinese):
Landskampioen: onbekend
Het competitiesysteem in San Marino is bijzonder te noemen. In het kleine landje, dat slechts een kleine 30.000 inwoners kent, zijn twee reguliere competitiepoules met in totaal 15 clubs. Uit poule A en B gaan de drie beste clubs via een knock-out systeem strijden om het landskampioenschap. Inmiddels is de competitie aangekomen bij de halve finales, daarin doet La Fiorita, de landskampioen van vorig jaar, nog steeds mee.

Schotland (Premiership):
Landskampioen: Celtic FC
Ondanks het feit dat Glasgow Rangers weer terug op het hoogste niveau is, blijft Celtic oppermachtig. De groen-witte club is nu al zeven seizoenen op rij de beste van Schotland en mag wederom gaan aantreden in de voorrondes van de Champions League.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Celtic FC 38 82
2. Aberdeen FC 38 73
3. Glasgow Rangers FC 38 70

Servië (SuperLiga):
Landskampioen: Rode Ster Belgrado
Rode Ster Belgrado heeft stadgenoot en aartsrivaal Partizan Belgrado opgevolgd als kampioen van Servië. De hoofdstedelingen waren dit seizoen veruit de best voetballende Servische ploeg en hebben een gat van 17 punten op nummer twee Partizan Belgrado geslagen. De Servische competitie kent nog een speelronde.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Rode Ster Belgrado 36 57
2. Partizan Belgrado 36 40
3. FK Spartak Subotica 36 37

Slovenië (PrvaLiga):
Landskampioen: NK Maribor of NK Olimpija Ljubljana
In Slovenië staan nog drie speelrondes op het programma en de bovenste twee ploegen strijden voor het landskampioenschap. NK Maribor heeft vooralsnog de beste papieren, zij staan 1 punt voor op concurrent NK Olimpija. Zaterdag 19 mei 2018 staan beide ploegen tegenover elkaar in Maribor. NK Maribor, de regerend landskampioen, zal er alles aan doen om die wedstrijd winnend af te sluiten.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. NK Maribor 33 74
2. NK Olimpija Ljubljana 33 73
3. NK Domzale 33 66

Slowakije (Fortuna Liga):
Landskampioen: Spartak Trnava
Een heus primeurtje in Slowakije: Spartak Trnava is voor het eerst in haar bestaan landskampioen geworden! Trnava neemt daarmee het stokje over van MSK Zilina, dat zeer waarschijnlijk slechts vierde gaat eindigen in de competitie. Spartak Trnava zal zich daarom voor het eerst mogen gaan melden in de voorrondes van de Champions League. In Slowakije staat er overigens nog een speelronde op het programma.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Spartak Trnava 31 64
2. Slovan Bratislava 31 56
3. DAC Dunajska Streda 31 54

Spanje (La Liga):
Landskampioen: FC Barcelona
FC Barcelona is maar weer eens met overmacht kampioen in Spanje geworden. De Catalanen volgen daarmee aartsrivaal Real Madrid op, dat hoogstwaarschijnlijk derde gaat worden in de competitie. Desalniettemin staat Real Madrid wederom in de Champions League-finale, waardoor het slechte competitieresultaat weggepoetst kan gaan worden. In Spanje staat aankomend weekend nog een speelronde op het programma.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. FC Barcelona 37 90
2. Atlético Madrid 37 78
3. Real Madrid 37 75

Tsjechië (HET Liga):
Landskampioen: Viktoria Plzen of Slavia Praag
In Tsjechië bestaat er nog altijd lichte spanning in de nationale competitie. Met nog twee speelrondes te gaan, staat Viktoria Plzen bovenaan met 60 punten, gevolgd door Slavia Praag met 56 punten. Aankomende zaterdag is een overwinning tegen FK Teplice genoeg voor het landskampioenschap van Viktoria Plzen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Viktoria Plzen 28 60
2. Slavia Praag 28 56
3. Sigma Olomouc 28 52

Turkije (Süper Lig):
Landskampioen: Galatasaray, Basaksehir of Fenerbahce
Het lijkt een zeer spannende ontknoping te worden, maar niets is minder waar. Galatasaray heeft 3 punten voorsprong op naaste belagers Istanbul Basaksehir en Fenerbahce, met nog een speelronde te gaan. Desalniettemin heeft Galatasaray een doelsaldo van +41, Basaksehir van +27 en Fenerbahce ook een doelsaldo van +41 (na de 0-7-overwinning van maandagavond). Het moet wel heel vreemd gaan, wil Galatasaray haar 21ste landstitel bij Göztepe mislopen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Galatasaray 33 72
2. Fenerbahce 33 69
3. Basaksehir 33 69

Wales (The Welsh Premier League):
Landskampioen: The New Saints FC
The New Saints FC zijn Wales gewoonweg ontgroeid. De Welshe topclub wordt eigenlijk ieder seizoen wel kampioen, zo ook dit jaar. Nummer 2, Bangor City, volgde op een gepaste afstand van 14 punten. We zien ze terug in juli, waar ze standaard gast zijn bij de eerste/tweede voorronde van de Champions/Europa League.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. The New Saints FC 32 74
2. Bangor City FC 32 60
3. Connah’s Quay 32 57

Wit-Rusland (Wyschejschaja Liha):
Landskampioen: Dinamo Brest (2017)
U leest het goed, niet BATE Borisov, maar Dinamo Brest (de plaats van de Vrede van Brest-Litovsk) is landskampioen van Wit-Rusland geworden. Een ontwikkeling die elke voetballiefhebber in Wit-Rusland niet zal begrijpen. Geen paniek, BATE Borisov staat ‘gewoon’ weer bovenaan in deze zomercompetitie. Inmiddels is die 7 wedstrijden onderweg en BATE heeft ze alle 7 al gewonnen.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. BATE Borisov 7 21
2. Dinamo Minsk 6 14
3. FK Slutsk 7 14

Zweden (Allsvenskan):
Landskampioen: Malmö FF (2017)
Ook Zweden kent, in tegenstelling tot Denemarken, een zomercompetitie. Dit jaar lijkt deze weer vrij ongelukkig te zijn, aangezien Zweden richting het Wereldkampioenschap gaat. Niet alleen Zweden, maar ook de andere Scandinavische landen kunnen internationals uit het land halen. Momenteel is de Allsvenskan 8 wedstrijden onderweg en kampioen Malmö FF heeft nu al een achterstand van 11 punten en bivakkeert op de 10de plek.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Hammarby IF 8 22
2. IFK Nörrkoping 8 16
3. AIK Solna 7 15

Zwitserland (Swiss Super League):
Landskampioen: Young Boys Bern
Na acht seizoenen FC Basel als kampioen van Zwitserland heeft Young Boys Bern de hegemonie weten te doorbreken. Met volle overtuigingen werden de hoofdstedelingen voor de 12de keer in hun historie landskampioen. Daardoor zullen we eens een keer niet FC Basel in de groepsfase van de Champions League zien, al kunnen zij zich daar nog altijd voor kwalificeren via de voorrondes.
Top drie:

Positie Club Wedstrijden Punten
1. Young Boys Bern 35 81
2. FC Basel 35 68
3. FC Luzern 35 53

 

Advertentie