Opmerkelijke kampioenen en promovendi, bekerstunts en sterke Europese prestaties, het voetbalseizoen 2017-2018 bevatte het allemaal. DFVF geeft een overzicht van de ploegen die dit seizoen een verrassende prestatie leverden.

Elk seizoen zijn er ploegen die vriend en vijand verrassen, ook dit seizoen is dat niet anders. Een Oostenrijkse ploeg in de halve finale van de Europa League, een derde promotie op rij van een gewezen Italiaanse topclub en een eerste promotie naar de Spaanse La Liga van een ploeg die opgericht werd door FC Barcelona-fans. Een overzicht van de vijftien verrassendste prestaties van het voetbalseizoen 2017-2018.

15. Akhisar Belediyespor wint eerste beker van Turkije

De Turkse middenmotor Akhisar Belediyespor won dit seizoen voor het eerst in zijn bestaan de Turkse beker. In de finale werd er met 3-2 gewonnen van Fenerbahçe. In de halve finale ging Galatasaray, de latere kampioen in Turkije, ook al voor de bijl.

14. Eintracht Frankfurt verslaat Bayern München in Duitse bekerfinale

Lang streed Eintracht Frankfurt in de Duitse Bundesliga mee om Europees voetbal, maar uiteindelijk eindigde het op een verdienstelijke achtste plaats. De kers op de taart kwam er pas een week later in de DFB-Pokal, de Duitse beker. In de finale versloeg Frankfurt verrassend grootmacht Bayern Müchen met 1-3. Dankzij de fraaie bekerwinst speelt SGE volgend seizoen Europees voetbal.

13. AEK Athene voor het eerst in veertien jaar kampioen van Griekenland

Voor het eerst in zeven jaar ging de titel in Griekenland niet naar Olympiakos. De Griekse topploeg kende dit seizoen heel wat interne problemen. Het waren PAOK Saloniki en AEK Athene die streden om het kampioenschap. Uiteindelijk trok die laatste aan het langste eind. AEK Athene kroonde zich voor het eerst in veertien jaar tot Grieks kampioen.

12. Burnley FC eindigt op zevende plaats in Engeland en pakt Europees ticket

Burnley begon in Engeland aan het seizoen als een degradatiekandidaat. Vorig seizoen promoveerde Burnley naar de Premier League en eindigde het op een zestiende plaats. Dit seizoen draaiden The Clarets verrassende mee in de top tien en zelfs de top zeven. Burnley sloot het seizoen af op plek zeven. Na de grote zes de beste ploeg in Engeland en volgende seizoen Europees voetbal.

11. BSC Young Boys na 34 jaar opnieuw kampioen van Zwitserland

Acht seizoenen op rij pakte FC Basel de titel in Zwitserland. Dit seizoen maakte Young Boys een einde aan die reeks door voor het eerst in 34 jaar opnieuw kampioen te spelen. Basel moest van in het begin van het seizoen achtervolgen en kon de opgelopen achterstand nooit meer goed maken. Met vijftien punten voorsprong is Young Boys de terechte kampioen in de Zwitserse Super League.

10. C.D. Aves wint als promovendus beker van Portugal

In de competitie streed promovendus Aves dit seizoen tegen de degradatie en eindige het op een dertiende plaats in Portugal. De verrassing kwam er pas na de competitie toen het de beker van Portugal won van Sporting CP. De eerste dikke prijs, een Portugese beker, voor de Avenses is een feit. Omdat Aves aan het begin van het seizoen geen Europese licentie aanvroeg, misloopt het wel het bijhorende Europese ticket.

9. FK Tosno degradeert maar wint Russische beker

Tosno eindigde op een vijftiende en voorlaatste plaats in de Russische Premjer-Liga en zal volgend seizoen niet meer te zien zijn op het hoogste niveau. Desalniettemin was er dit seizoen toch een lichtpunt, want Tosno won voor het eerst in zijn jonge clubgeschiedenis de beker van Rusland. De tegenstander in de bekerfinale was eveneens een verrassing: Avangard Kursk, een ploeg uit de tweede klasse. De eindstand was 2-1.

8. Olympique Marseille bereikt finale van Europa League

De ploeg uit de Franse Provence eindigde in de Ligue 1 op een degelijke vierde plaats. Behalve de goede prestaties in de competitie, bereikte Marseille als een van de outsiders ook de finale van de Europa League. Het was dertien jaar geleden dat l’OM nog eens een Europese finale mocht spelen. Uiteindelijk bleek Atletico Madrid te sterk te zijn. De Spanjaarden wonnen de wedstrijd met 0-3. Geen prijs voor Marseille, maar ze hebben wel een prima seizoen achter de rug.

7. FC Spartak Trnava wordt voor het eerst Slowaaks kampioen

Geen grootse competitie, maar wel een historische kampioen in Slowakije. Spartak Trnava pakte voor het eerst in zijn clubgeschiedenis de titel in de hoogste klasse. De Bilí andelli waren er in het verleden al een aantal keer dichtbij, dit seizoen mochten ze eindelijk de kampioensbeker in de lucht steken.

6. RB Salzburg schakelt Dortmund en Lazio uit in Europa League

Salzburg werd, zoals de laatste jaren, dit seizoen kampioen in Oostenrijk. Die Roten Bullen deden het niet alleen in eigen land goed, ook in de Europa League legden ze een knap parcours af. Ploegen als Dortmund en Lazio raakten niet voorbij de stugge Oostenrijkers en ook Marseille ondervond in de groepsfase en later in de halve finale heel wat problemen met Salzburg. Pas na verlengingen moesten Die Roten Bullen het hoofd buigen voor l’OM en zagen ze op die manier hun knappe Europese campagne eindigen in de halve finale van de Europa League.

5. FC Emmen promoveert voor het eerst naar Nederlandse Eredivisie

Volgend seizoen speelt FC Emmen voor het eerst in zijn geschiedenis op het hoogste niveau in Nederland. Gedurende het hele seizoen stond de ploeg uit Drenthe hoog in de ranking. De Drentenaren waren net niet sterk genoeg om mee te strijden voor rechtstreekse promotie, maar via de nacompetitie wisten de Rood-Witten alsnog promotie af te dwingen. Een verrassing voor velen, al haalden wij bij DFVF enkele maanden geleden de promotiekansen van FC Emmen al aan.

4. Liverpool bereikt de finale van de Champions League

Dit seizoen was het in Liverpool vooral genieten van het aanvallende geweld van Mo Salah en Co. Liverpool eindigde in de competitie op een vierde plaats. Hun strafste prestatie was het bereiken van de finale van de Champions League, iets wat elf jaar lang niet lukte. Als outsider probeerden ze Real Madrid van een derde Champions Leaugue-titel op rij te houden, maar tevergeefs. In de finale moesten ze het hoofd buigen voor de Spaanse grootmacht, 3-1 werd de eindstand. Desalniettemin kunnen The Reds met opgeheven hoofd terugblikken op een geslaagde CL-campagne.

3. Parma keert terug naar de Italiaanse Serie A

In de jaren 90’ was Parma met spelers als Buffon en Canavaro één van de topploegen in Italië, maar na een faillissement in 2015 zakte de Gialloblu helemaal weg naar de Italiaanse vierde klasse. Nu, drie seizoenen later, dwong Parma een derde promotie op rij af, waardoor het volgend seizoen opnieuw op het hoogste niveau in Italië zal aantreden.

2. Les Herbiers speelt als degradant in derde klasse bekerfinale van Frankrijk

Vijftiende eindigen in de derde klasse van Frankrijk en degraderen, maar toch verraste het bescheiden Les Herbiers dit seizoen vriend en vijand door de finale van de Franse beker te spelen. Het afgelegde parcours naar die finale was met Angoulême, Saint-Lô Manche, Auxerre en Lens niet spectaculair, maar het feit dat ze die finale bereikte is al een puike prestatie op zich. Die finale verloren ze met 0-2 van het oppermachtige PSG.

1. SD Huesca promoveert als opgerichte ploeg door FC Barcelona-fans naar Spaanse La Liga.

Met het kleinste budget van de 22 ploegen in de Spaanse tweede klasse, slaagde Huesca erin om voor het eerst in zijn bestaan te promoveren naar het hoogste niveau in Spanje. Een opvallend gegeven is dat de ploeg in 1910 werd opgericht door FC Barcelona-fans en alsook dezelfde clubkleuren heeft. Het stadion biedt plaats aan slechts 5500 toeschouwers.

Advertentie