Hoewel de finale’s van de play-offs om promotie/degradatie en een Europees ticket nog gespeeld moeten worden is het reguliere Eredivisie-seizoen inmiddels afgelopen. Lang niet alle clubs eindigden op de plek waarop ze vooraf gehoopt hadden en daardoor moeten er soms ook moeilijke beslissingen genomen worden, zowel door de clubs als de spelers. Transfervrij de deur uitlopen of laten lopen is dan soms iets wat móet gebeuren. Wat voor een ploeg kunnen wij dit jaar maken met alle transfervrij vertrekkende Eredivisie-spelers?

Keeper: Lars Unnerstall (VVV-Venlo)

Toen doelman Lars Unnerstall afgelopen zomer transfervrij overkwam van Fortuna Düsseldorf besloot hij een contract van slechts 1 jaar te tekenen bij zijn destijds nieuwe club VVV-Venlo. De bijna 2 meter-lange sluitpost draaide echter een geweldig seizoen en wist daarmee al meteen een stap hogerop af te dwingen. PSV wist de Duitser namelijk voor volgend seizoen transfervrij binnen te halen, om hem vervolgens weer uit te lenen aan voormalig werkgever VVV-Venlo. Een deal die in principe voor alle partijen goed lijkt, op het feit dat de Venloënaren geen cent voor hem vingen na dan.
Huidige marktwaarde: €1.000.000

Rechtsback: Hidde ter Avest (FC Twente)

Hoewel Hidde ter Avest al sinds zijn 11de bij FC Twente speelt komt er dit jaar toch een einde aan zijn tijd bij de club. De 20-jarige brak eind februari zijn enkel en zag zijn club FC Twente zo vanaf de tribune hopeloos degraderen. Hoewel er een optie voor een 1-jarige verlenging in het contract opgenomen was, besloot FC Twente die niet te lichten. De club schijnt Ter Avest in 2015 een dermate hoog salaris aangeboden te hebben, dat de club het na de degradatie niet meer kan betalen. Het zal daarom afscheid gaan nemen van een groot talent uit de eigen jeugd. ADO Den Haag schijnt de verdediger graag te willen verwelkomen.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Centrale verdediger 1: Ron Vlaar (AZ)

Na zijn vertrek bij Aston Villa zat Ron Vlaar in 2015 een half jaar thuis zonder club. Hij bleef daarentegen non-stop flirten met de Eredivisie-clubs en zijn jeugdclub AZ hapte uiteindelijk toe. Club en speler begonnen de onderhandelingen en zo tekende Vlaar op 7 december 2015 zijn contract bij AZ. Het blessureverleden van de speler bleef echter helaas niet achter hem. In de afgelopen 2,5 jaar tijd in Alkmaar was de verdediger maar liefst 243 dagen afwezig vanwege blessures. Hoewel Vlaar zelf aangegeven heeft voorlopig nog niet te willen stoppen, heeft zijn club hem nog steeds geen contractverlenging aangeboden. Zoals het er nu naar uit ziet zal de 33-jarige dus gewoon mogen vertrekken.
Huidige marktwaarde: €2.000.000

Centrale verdediger 2: Darryl Lachman (Willem II)

Met zijn pas 28-jarige leeftijd heeft Darryl Lachman al voor 7 clubs gespeeld. Vanuit de jeugd van Ajax vertrok hij maar liefst 5 keer transfervrij naar respectievelijk FC Groningen, PEC Zwolle, FC Twente, Sheffield Wednesday en Willem II. Tussendoor speelde hij ook nog een jaar op huurbasis voor SC Cambuur. Zijn club Willem II gaf aan zijn contract niet te gaan verlengen en dus mag Lachman opnieuw op zoek naar een nieuwe club. “Ik doel meer op het buitenland. Ik wil nog een avontuurtje pakken. Ik wil ooit weer naar het buitenland en dan wel slagen”, zo liet hij in een interview weten.
Huidige marktwaarde: €900.000

Linksback: Aaron Meijers (ADO Den Haag)
Na 6 seizoenen bij ADO Den Haag lijkt Aaron Meijers te gaan vertrekken bij zijn club ADO Den Haag. De club bood hem in april dit jaar een 4-jarige contractverlenging aan, maar de speler zelf gaf aan niet zo makkelijk te gaan tekenen: “Mijn zaakwaarnemer is bezig met buitenlandse clubs, maar ik ben ook serieus in gesprek met ADO”. Ook voor een “financieel aantrekkelijke” club zou Meijers best kunnen spelen, zo gaf hij zelf aan. Mocht het uiteindelijk toch ADO worden, dan was de speler wel duidelijk: “Kies ik voor ADO, dan zal ik mijn carrière daar ook af gaan sluiten”. Het lijkt nu dus alles of niet voor de 30-jarige. Gaat het zijn zaakwaarnemer lukken een interessante club te vinden of tekent Meijers toch nog bij? Het blijft voorlopig de vraag.
Huidige marktwaarde: €850.000

Middenvelder 1: Mustafa Saymak (PEC Zwolle)

Ook Mustafa Saymak gaat zijn club na vele seizoenen verlaten. PEC Zwolle nam de in Deventer geboren speler in 2009 over van SV Schalkhaar en liet hem vervolgens via de jeugdelftallen 2 jaar later op 18-jarige leeftijd naar het eerste elftal komen. Hoewel de ontwikkeling van Saymak sinds die tijd stagneerde maakte hij dit seizoen grote stappen. Trainer John van ’t Schip wist alles uit de 25-jarige te halen en liet Saymak daardoor inzien misschien wel te goed te zijn voor PEC Zwolle. De speler zelf besloot dan ook niet bij te tekenen, ondanks de vele pogingen van de club. In de winter, toen al duidelijk was dat Saymak transfervrij ging vertrekken, scheen er interesse te zijn uit Turkije, Italië, Spanje en van andere Nederlandse clubs. Welke clubs dat waren en of zij nog steeds geïnteresseerd zijn is onduidelijk.
Huidige marktwaarde: €2.000.000

Middenvelder 2: Adam Maher (FC Twente)

Als voormalig toptalent bij AZ en PSV werd Adam Maher afgelopen winter als redder in nood verwelkomd bij het slecht presterende FC Twente. De middenvelder speelde sinds zijn komst iedere wedstrijd mee, waarin hij slechts 2 keer werd gewisseld, beide keren na de 80ste minuut. Echt overtuigen kon hij echter niet. Zijn club degradeerde en Maher kwam daarmee in het rijtje Eredivisie-spelers die in 1 jaar tijd zowel kampioen werden als degradeerden. Een rijtje van slechts 6 spelers, waarvan er 5 van PSV kwamen, met ook onder andere Klaas-Jan Huntelaar. Door zijn prestaties in het verleden en zijn slechts 24-jarige leeftijd zal Maher waarschijnlijk echter geen moeite gaan krijgen een nieuwe club te vinden. NAC Breda was in de winter ook een gegadigde, wellicht dat die club nu weer om de hoek komt kijken.
Huidige marktwaarde: €2.000.000

Middenvelder 3: Thom Haye (Willem II)

Net als bij Ter Avest werd ook de 1-jarige verlengoptie van Thom Haye niet gelicht door zijn club. Willem II had de deadline van 1 april, maar koos er niet op tijd voor om Haye nog een jaar aan zich te binden. De middenvelder is pas 23 jaar en heeft ook al 2 prijzen op zijn naam staan door met het Nederlands elftal Onder 17 in 2011 en 2012 Europees kampioen te worden. Het Italiaanse Sassuolo heeft dan ook al meerdere keren scouts richting Tilburg gestuurd en lijkt de geboren Amsterdammer graag in te willen lijven.
Huidige marktwaarde: €1.000.000

Rechtsbuiten: Édouard Duplan (ADO Den Haag)

De inmiddels 35-jarige Édouard Duplan mag na 3 ADO-jaren ook op zoek naar een nieuwe club. Door blessures speelde hij het afgelopen seizoen lang niet altijd mee, maar toch had Jeffrey van As, manager voetbalzaken bij ADO Den Haag, lovende woorden voor hem: “Dit jaar kampte hij in de eerste seizoenshelft helaas met wat knieproblemen, waardoor hij wat minder aan spelen toekwam. Na de winterstop was hij echter altijd aanwezig op de trainingen en was hij ook belangrijk in de kleedkamer. Hij is een voorbeeld voor alle jonge én oude spelers”. Toch besloot de club zijn contract niet te verlengen. De Fransman, die inmiddels al bijna 12 jaar in Nederland werkzaam is, heeft nog weinig bekendgemaakt over zijn toekomst.
Huidige marktwaarde: €500.000

Spits: Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen)

Vorig jaar nog in het DoorFansVoorFans Eredivisie-elftal van het jaar, nu transfervrij vertrekkende. Het seizoen van Reza Ghoochannejhad is als alles behalve gelukkig te omschrijven. Waar hij in de jeugd van sc Heerenveen nooit door wist te breken, wist hij na avonturen bij clubs uit België, Engeland, Qatar en zelfs Koeweit als een held terug te keren bij zijn Heerenveen. Met 19 doelpunten werd hij vorig seizoen 3de op de topscorerslijst. Zijn marktwaarde werd verviervoudigd, maar Heerenveen besloot om Ghoochannejhad toch te behouden. Hoewel de Iraniër dit seizoen op 1 wedstrijd na alles speelde wist hij maar 8 keer te scoren. Mede dankzij de daardoor 40ste plaats op de topscorerslijst halveerde zijn marktwaarde weer en was het nu moeilijk geworden om Ghoochannejhad nog te verkopen. De speler besloot zijn contract daarom niet te verlengen. “Jullie zien mij terug, maar vermoedelijk niet bij Heerenveen”, zo liet de spits onlangs weten. Het ziet er dus naar uit dat de 30-jarige wel in de Eredivisie blijft spelen.
Huidige marktwaarde: €1.500.000

Linksbuiten: Youness Mokhtar (PEC Zwolle)

Ook Youness Mokhtar maakte onder trainer John van ’t Schip een van de beste seizoenen uit zijn carrière mee. Na zijn avontuur in Saoedi-Arabië keerde Mokhtar na een half jaar al weer terug naar Nederland. PEC Zwolle pikte hem transfervrij op en tekende uiteindelijk samen met de speler een contract tot het einde van het seizoen. Nu, aan het einde van het seizoen, gaan PEC en Mokhtar weer uit elkaar. Toen de in Utrecht geboren Marrokaan in februari mocht vertrekken bij Al-Nasr waren ook AEK Athene en “een club uit de Championship” geïnteresseerd. Mokhtar zou zijn zaakwaarnemer waarschijnlijk weer richting die 2 partijen op pad gaan sturen.
Huidige marktwaarde: €2.500.000

Wisselspelers:

 1. Konstantinos Lamprou (Ajax)
 2. Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag)
 3. Yoëll van Nieff (FC Groningen)
 4. Kasper Larsen (FC Groningen)
 5. Eyong Enoh (Willem II)
 6. Peter van Ooijen (Heracles Almelo)
 7. Ryan Sanusi (Sparta Rotterdam)
 8. Stanley Elbers (Excelsior)
 9. Stef Nijland (PEC Zwolle)
 10. Mikhael Rosheuvel (Roda JC)
 11. Bartholomew Ogbeche (Willem II)
 12. Dani Schahin (Roda JC)

 

Advertentie