Vrijdagavond 10 augustus 2018 trappen PEC Zwolle en sc Heerenveen het nieuwe Eredivisieseizoen af. DFVF licht elke Eredivisie-ploeg uit, kijkt terug op de voorbereiding en weegt de kwaliteit van de selectie af. In deze aflevering Ajax.

Ajax werd vorig seizoen tweede achter landskampioen PSV. Hoewel de Amsterdammers niet altijd vrijuit konden voetballen, her en der ‘valse’ wedstrijden kenden, waren zij wel de grootste uitdager van PSV. De start van vorig seizoen was voor de 33-voudige landskampioen ronduit dramatisch te noemen. Onder aanvoering van de toen nieuwe trainer Marcel Keizer zakte Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk in elkaar. Tot op de dag van vandaag ligt Appie in coma in een ziekenhuis in Amsterdam, waar hij waarschijnlijk nooit uit zal raken. Het gevolg was dat de selectie vol schrik en angst de voorbereiding speelde, inclusief de Europese voorronde-duels tegen OGC Nice en Rosenborg BK. Beide tweeluiken werden verloren, waardoor de Europa League-finalist van 2017 geen Europees voetbal speelde.
Hoe anders is dat dit seizoen, de equipe van trainer Erik ten Hag walste letterlijk over het veld heen tijdens de Champions League-wedstrijden tegen Sturm Graz en wacht nu het Belgische Standard Luik.

De voorbereiding:
In alles was de voorbereiding van Ajax dit jaar beter dan dat van vorig seizoen. Hoewel de spelers met een ‘schone’ lei konden beginnen, waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Zo verloren de Godenzonen van Anderlecht, het nietige Walsall en het Deense FC Nordsjaelland, werd er twee keer met 1-1 gelijkgespeeld tegen Steaua Boekarest en Wolverhampton Wanderers en werd er alleen gewonnen van de amateurs van VVSB. De criticasters, inclusief veel Ajax-fans, leken het vertrouwen in Erik ten Hag nu al te verliezen, maar dat beeld draaide volledig om. Het ‘hernieuwde’, jonge Ajax swingde in de voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz en de slechte vorm uit de voorbereiding werd helemaal vergeten. Onder aanvoering van de jonge aanvoerder Mathijs de Ligt, de creatievelingen Hakim Ziyech, David Neres en nieuweling Dusan Tadic én de routine van spelers als Klaas-Jan Huntelaar werden de Oostenrijkers met 5-1 over twee wedstrijden verslagen. Met goed, vlotlopend voetbal en de nodige creativiteit kijken de Ajacieden uit tegen het tweeluik met Standard Luik en de start van de competitie.

Selectie en transfers:
Ajax zou Ajax niet zijn als er elke transferwindow aan de beste spelers wordt getrokken. Toen deze pas openging, leek het erop alsof er een complete uitloop van jonge Ajacieden zou gaan plaatsvinden. Frenkie De Jong, Mathijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert, Hakim Ziyech, Kasper Dolberg en André Onana werden bij meerdere grote Europese clubs op het verlanglijstje gevonden. Desalniettemin is het vooralsnog alleen Justin Kluivert, al dan niet opgenaaid door z’n zaakwaarnemer Mino Raiola, die een miljoenentransfer naar het buitenland heeft gemaakt (AS Roma). Verder vertrokken de uit de gratie geraakte Amin Younes (Napoli), Nick Viergever (PSV) en Mitchell Dijks (Bologna) transfervrij bij Ajax. Ook in Groningen landden de nodige ‘Ajacieden’ neer: Deyovasio Zeefuik (verkocht) en Mateo Cassierra (huur) maakten de overstap naar de noordelijke provincie.

Daartegenover staat de komst van miljoenentransfer Dusan Tadic én kind van de club Daley Blind. Southampton kreeg €11.400.000 voor de creatieve Servische aanvallende middenvelder, terwijl Manchester United €16.000.000 kon bijschrijven. Ook winkelde Ajax bij ten Hag’s oude club FC Utrecht, Zakaria Labyad werd voor €6.000.000 overgenomen. Ook sloten Bandé en Schuurs aan, zij wisten afgelopen winter al dat ze in de Johan Cruijff ArenA zouden gaan spelen.

De selectie is dus grotendeels intact gebleven en heeft een belachelijk goede kwaliteitsinjectie gekregen in de vorm van Tadic en Blind. De geroutineerde spelers brengen de nodige winnaarsmentaliteit en ervaring mee naar Amsterdam.

Verwachting:
Bij Ajax is langzaamaan de hoop aan het groeien dat het dit seizoen weer zal gaan gebeuren: het kampioenschap. De Amsterdammers werden namelijk voor het laatst in 2014 landskampioen. Ook het geloof in het bereiken van de groepsfase van de Champions League begint te groeien, Sturm Graz werd goed verslagen en met Standard Luik kent het geen hele sterke tegenstander. Momenteel wacht daarna een tweeluik met Dynamo Kiev of Slavia Praag, ook niet de grootste namen in het Europese voetbal. Mocht het allemaal niet zo ver komen, dan hebben ze in ieder geval al de groepsfase van de Europa League bereikt. De start van de competitie is ook niet al te zwaar, in de eerste vijf wedstrijden zal het Heracles Almelo, VVV-Venlo, FC Emmen, Vitesse en FC Groningen treffen. Mocht Ajax de nodige talenten behouden en de creativiteit die het heeft goed benutten, dan zie ik de Amsterdammers wel landskampioen worden.

Advertentie