Vrijdagavond 10 augustus 2018 trappen PEC Zwolle en sc Heerenveen het nieuwe Eredivisieseizoen af. DFVF licht elke Eredivisie-ploeg uit, kijkt terug op de voorbereiding en weegt de kwaliteit van de selectie af. In deze aflevering De Graafschap uit Doetinchem.

De Graafschap is weer terug op het hoogste niveau! En zoals het op z’n Achterhoeks wordt beaamd, gaat dat met veel bombarie en met het imago van ‘D’ran’. De Superboeren werden geen kampioen op het tweede niveau, maar kenden een ijzersterke promotie-/degradatie-play-off. Met gigantische sfeeracties, gekke supporters en de mysterieuze ‘The Joker’ waande heel Doetinchem en omstreken zich in ‘promotie-koorts’. Het begon in de halve finale tegen Telstar, waar het eerst nog een 3-2-verlies om de oren kreeg in Velsen-Zuid. De Graafschap herpakte zich en won thuis de terugwedstrijden van Telstar, waardoor ze het in de finale verrassend genoeg zouden opnemen tegen Almere City en niet Roda JC. Almere werd twee maal met 2-1-verslagen en De Graafschap keerde na twee seizoenen terug in de Eredivisie.

De voorbereiding:
De Superboeren begonnen hun voorbereiding in het eigen Doetinchem op bezoek bij de amateurs van DZC’68 (1-6 winst), daarna volgde nog een amateurteam in SP Silvolde, dat met 1-8 werd opgerold. In Cambuur Leeuwarden vond De Graafschap een serieuze tegenstander, daar werd zelfs met 3-0 van gewonnen, om vervolgens tegen de amateurs van IJsselmeervogels met 3-2 te verliezen. Ook van FC Groningen werd er verloren, de Groningers wonnen in Silvolde met 3-1 van De Graafschap. Al met al een niet al te speciale voorbereiding met z’n ups en downs. Voor veel De Graafschap-fans en de kenners zal het dus nog even gissen blijven, voordat er echt een verwachting uitgesproken kan worden.

Selectie en transfers:
Zoals het veel promovendi vergaat, zo gaat het ook bij De Graafschap. Door de toename van sponsorinkomsten en televisiegelden heeft de club simpelweg meer te besteden. De salarissen kunnen omhoog en daardoor worden goede transfervrije spelers makkelijk opgepikt, omdat ze dan Eredivisie zullen spelen. Zo heeft De Graafschap zich al weten te versterken met Ted van de Pavert, Erik Bakker en Stef Nijland (allen PEC Zwolle), Furdjel Narsingh (Cambuur Leeuwarden), Mohamed Hamdaoui en Liban Abdulahi (Telstar), Daryl van Mieghem (Heracles Almelo), Javier Vet (Almere City) en Jordy Thomassen (Helmond Sport), allen transfervrij. Ook wist het oude bekende Hidde Jurjus te huren van PSV. De goalie uit Lichtenvoorde was eerste keeper in het seizoen dat De Graafschap weer degradeerde, maar in de laatste speelronde Ajax van het ‘zekere’ landkampioenschap afhield met een 1-1 gelijkspel.
Zo nam De Graafschap ook afscheid van spelers die te licht werden bevonden voor de Eredivisie, zoals Kevin van Diermen, Rannick Schoop en Andrew Driver. Ook eerste doelman Filip Bednarek vertrok transfervrij naar sc Heerenveen en Mark Diemers naar Fortuna Sittard. Tim Receveur, die ook niet altijd speelde afgelopen seizoen, blijft in de eerste divisie bij Almere City.

Gezien het grote aantal nieuwelingen in de selectie zal De Graafschap weer van voor af aan moeten beginnen, mede omdat de tegenstand natuurlijk groter zal worden. Hidde Jurjus, die al degradeerde met de Superboeren en Roda JC, brengt als doelman de nodige ervaring, net als Ted van de Pavert, die al eerder voor De Graafschap speelde. Creatieve spelers al El Jebli en Hamdaoui zullen nodig zijn om het aantrekkelijke voetbal te verzorgen en her en der de nodige stunts te verwezenlijken.

Verwachting:
Het is niet gek dat verwacht wordt dat De Graafschap zal gaan strijden voor degradatie. Nu hebben zij, net als hun directe tegenstanders, het geluk dat er maar één club direct kan degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Zeer waarschijnlijk zal het dan ook de strijd aangaan met FC Emmen, Fortuna Sittard en zeer waarschijnlijk Excelsior. Mochten de supporters op zaterdagavonden de sfeer geven zoals in de play-offs voor promotie, dan kan het zeker nog wel gaan spoken op De Vijverberg.
Verwachte eindklassering: plek 16-18.

Advertentie