Waar Vitesse het donderdagavond opneemt tegen het redelijk bekende FC Basel, speelt Feyenoord tegen een club die voor de meesten waarschijnlijk een stuk minder bekend is. Om 19:00 staat namelijk de uitwedstrijd tegen het Slowaakse AS Trencin op het programma voor de 3de ronde van de Europa League kwalificatie.

AS Trencin is een nog vrij jonge club die in een vrij korte tijd groot geworden is. De club werd opgericht in 1992 en groeide binnen nog geen 10 jaar uit tot een club met een vrij grote naam binnen Slowakije. In 2001 haalde de club onder andere Martin Skrtel binnen. De sterke centrale verdediger vertrok 3 jaar later naar Zenit, om vanuit daar vervolgens een paar jaar later uit te groeien tot een vaste waarde bij Liverpool.

De Nederlandse inbreng

Een voor de Nederlanders leuke “transfer” was die van Leo van Veen. De geboren Utrechter, die tevens benoemd werd tot “Mister FC Utrecht” zat na zijn vertrek bij NEC in 2007 zonder baan. Hoewel hij in Nijmegen in dienst was als hoofdscout bood AS Trencin hem een baan aan als sportief directeur/technisch manager, een functie beter bekend als technisch directeur.

Hoewel Van Veen zich in eerste instantie vooral richtte op binnenlandse transfers werden in het seizoen 2013/2014 voor het eerst echte aanwinsten uit Nederland verwelkomd. Gino van Kessel (nu Roeselare) werd voor een jaar gehuurd van Jong Ajax en in de winterstop maakte ook Moses Simon (nu Levante) vanuit Ajax O19 de overstap.

De jaren daarop werden er steeds meer spelers uit de Eredivisie verwelkomd en ook dit jaar zijn er weer een aantal voormalig Eredivisie(of Eerste Divisie)-spelers in dienst bij Trencin: Joey Sleegers (voormalig Feyenoord, FC Eindhoven, NEC en VVV), James Lawrence (voormalig Ajax en Sparta), Aschraf El Mahdioui (voormalig Ajax en ADO) en Desley Ubbink en Philippe van Arnhem (beiden voormalig RKC). Eigenaar Tscheu La Ling en algemeen directeur Ron de Bot stelden begin dit seizoen ook Ricardo Moniz aan als hoofdtrainer. Daarnaast is zelfs de hoofdsponsor AEGON van Nederlandse afkomst.

Wedstrijden

Trencin eindigde vorig seizoen op de 5de plaats in de Slowaakse Fortuna Liga en wist zich daarmee dus te kwalificeren voor de eerste kwalificatieronde Europa League. Het schakelde in die eerste ronde Buducnost Podgorica uit Montenegro en vervolgens in de tweede ronde ook Górnik Zabrze uit Polen uit. Alsof er nog niet genoeg Nederlandse inbreng bij de club was, wordt ook het Nederlandse 4-3-3 gehanteerd. De eerdergenoemde Sleegers als rechtsbuiten, El Mahdioui als verdedigende middenvelder, en tevens aanvoerder, en James Lawrence als centrale verdediger speelden alle 4 de Europa League-wedstrijden mee en zullen dus zeer waarschijnlijk ook donderdagavond starten. Topscorer bij de club is dit jaar spits Hamza Catakovic.

Advertentie