Aan het begin van het seizoen gaf de kersverse trainer van PSV, Mark van Bommel, aan dat hij attractief voetbal wilde gaan spelen. “PSV moet controleren, domineren en bepalen wat er gebeurd. Zelfs wanneer de Eindhovenaren niet in balbezit zijn”. Duidelijke woorden van de nieuwe trainer. In de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht kwamen deze begrippen in fases naar voren. Hoe ziet het nieuwe spel van PSV er nu uit?

Gedurende de voorbereiding werd al flink gesleuteld aan de nieuwe speelwijze van PSV. In oefenwedstrijden tegen onder andere Galatasaray, Olympiakos Piraeus en Valencia werden goede resultaten geboekt, maar wat zijn deze resultaten waard als het er nog niet om gaat? In de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht werd een zelfde soort spel op de mat gelegd. De speelwijze van de Eindhovenaren is indrukwekkend, attractief en meeslepend. Knap, wanneer te zien is dat Mark van Bommel pas na het WK aansloot bij PSV, omdat hij eerst de rol van assistent-trainer vervulde bij Australië.

Nieuwkomers

Voor de speelwijze die de nieuwe trainer in zijn hoofd heeft, zijn backs nodig die technisch begaafd zijn en een enorm groot loopvermogen hebben. Dit komt later in het artikel naar voren wanneer we zowel het verdedigende als aanvallende aspect van het spel gaan belichten. Angeliño werd overgenomen van Manchester City. De Spanjaard is snel, beschikt over goede technische vaardigheden en heeft loopvermogen. Precies de aspecten die een back moet hebben volgens trainer Mark van Bommel. Voor de rechterflank werd Denzel Dumfries aangetrokken van SC Heerenveen. Een speler die over enorm veel snelheid en conditie beschikt.

Centraal achterin werd ingekocht op degelijkheid. Nick Viergever en Trent Sainsbury kwamen transfervrij over van respectievelijk Ajax en Jiangsu Suning. Zij moeten rust brengen en de verdediging positioneren.

Op het middenveld verloor PSV in Marco van Ginkel niet alleen zijn aanvoerder, maar ook een verbindingsspeler. Ryan Thomas wordt overgenomen van PEC Zwolle en zou zomaar eens deze rol kunnen gaan vervullen.

Verdedigend

Wat onder het nieuwe PSV van Mark van Bommel opvalt, is dat de ploeg heel hoog druk zet. De centrale verdedigers van de tegenstander krijgen nauwelijks tijd om op te bouwen wanneer ze een bal ingespeeld krijgen. Zowel de Jong, Lozano als Bergwijn zijn verantwoordelijk voor deze druk. Verder moet de verdediging van PSV hoog staan, willen ze constant druk blijven zetten. Hiervoor zijn Viergever en Schwaab verantwoordelijk. De ruimte tussen de linies moet namelijk klein blijven zodat er geen gaten vallen en iedereen maximale pressie kan geven. Wanneer de ruimte tussen de linies te groot wordt, valt het niet meer te belopen.

Wat verder zeer interessant is in het verdedigende spel van PSV, is de rol van de controlerende middenvelders. In de wedstrijd tegen FC Utrecht waren dit Jorrit Hendrix en Pablo Rosario. Wanneer de rechtsback van de tegenstander de bal krijgt, gaat de linksback van PSV (Angeliño) druk zetten. Dat wil dus zeggen dat de rechtsbuiten van FC Utrecht vrijkomt. Dan is het de taak van de linker centrale verdediger (Viergever) om de rechtsbuiten van Utrecht te dekken. De taak van Daniel Schwaab wordt vervolgens om Viergever rugdekking te geven, maar ook dan ontstaat er ruimte aan de andere kant van het veld tussen de rechtsback van PSV en de rechter centrale verdediger. Dan komen de controlerende middenvelders van PSV in het spel. Nu wordt het de taak van Pablo Rosario om in te zakken en die ruimte, die Daniel Schwaab achterlaat, over te nemen. Vervolgens zakt Gastòn Pereiro in langs Jorrit Hendrix en zijn alle posities weer bezet. Daardoor wordt het de taak van de Jong om de positie van Pereiro over te nemen. Bij deze manier van verdedigen kan iedereen rugdekking aan elkaar verzorgen en blijven de zones gedekt. Hieronder een duidelijkere weergave van deze situatie:

Startopstelling bij balverlies:

PSV 4-2-3-1 football formation

Opstelling bij balbezit rechtsback tegenstander:

PSV 4-2-3-1 football formation

Aanvallend

In aanvallend opzicht is er onder Mark van Bommel ook genoeg veranderd. Onder oud-trainer Phillip Cocu werd vooral reactievoetbal gespeeld, maar onder de nieuwe trainer moet attractief, snel en aanvallend spel op de mat gelegd worden. Dat gebeurd door de Jong te gebruiken als ”kapstok”. De sterke spits moet zorgen voor het vasthouden van ballen voorin zodat snelle jongens als Bergwijn en Lozano aan kunnen sluiten. De creatieve Pereiro speelt om de sterke spits heen. Het is de rol van de buitenspelers (Bergwijn & Lozano) om naar binnen te trekken, waardoor op de flanken ruimtes ontstaan voor de backs, Angeliño en Dumfries. Vandaar dat de nieuwe trainer wil dat de backs over veel loopvermogen en technische vaardigheden beschikken. Centrale verdedigers Schwaab en Viergever krijgen de opdracht om achterin de bal rond te spelen totdat er gaten ontstaan waardoor de bal naar de volgende linie gespeeld kan worden. Hendrix en Rosario krijgen dan de bal die ingespeeld moet worden in de naar binnen getrokken vleugelspelers. Zij kunnen of een individuele actie inzetten of moeten de bal verder spelen naar de opgekomen backs die vervolgens een voorzet moeten geven op de sterke spits de Jong. Wanneer dit niet kan, wordt de bal teruggespeeld naar Bergwijn of Lozano. Dit is een repeterend verhaal in het aanvallende voetbal van PSV.  Voor Hendrix en Rosario is het tevens belangrijk dat zij de restverdediging op het middenveld verzorgen. Hieronder een duidelijkere weergave van de posities wanneer PSV aanvalt:

PSV 4-2-3-1 football formation

In de afbeelding staan beide backs heel hoog. In de praktijk is het zo dat er maar één back zo diep moet gaan staan, omdat Viergever en Schwaab anders in een ondertal terechtkomen achterin wanneer de tegenstander met drie aanvallers speelt.

In de eerste helft tegen FC Utrecht kwam dit spel in vooral het eerste half uur naar voren. Hierna ontstond een wat lastigere fase waarin FC Utrecht meer de bal had. In de tweede helft werd dit spel constant op de mat gelegd, waardoor PSV uitliep naar een klinkende, overtuigende 4-0-overwinning.

Mark van Bommel was nog steeds niet helemaal tevreden over het vertoonde spel gedurende de wedstrijd, maar geeft ook aan dat het nog beter kan en moet.

”Ik vond het niet supergoed. We hadden wel fases waar we echt de controle hadden en dominant waren, zoals we dat graag willen. We scoorden ook op de goede momenten, moet ik zeggen. 4-0 was wel veel. Het had zelfs iets meer kunnen zijn als je de kansen in de slotfase ziet, maar dat was wel te veel geweest. Het spel kan echter nog beter, maar we zijn pas vier, vijf, zes weken onderweg.”

Duidelijk is wel dat de trainer van PSV een duidelijke visie heeft en op basis van wat we in de eerste competitiewedstrijd gezien hebben, valt er nog genoeg te smullen van dit nieuwe PSV.