Een simpel artikel op Sky Sports, veel emoties die worden teweeggebracht. Woede, verdriet, teleurstelling, het kwam allemaal naar boven toen ik het artikel las dat La Liga plannen heeft om reguliere competitiewedstrijden in de Verenigde Staten te laten spelen. Het begin van het einde.

Ik kan weinig woorden verzinnen om te beschrijven hoe ik me bij dit nieuwsbericht voel. Ik zal eerst het probleem nog wat concreter schetsen. De Spaanse eerste klasse, ook wel La Liga genoemd, heeft een deal gesloten met Relevent Sports voor de komende 15 jaar, een promotor van evenementen in de Verenigde Staten. Deze twee organisaties willen samenwerken om een nieuwe organisatie op poten te zetten: ‘LaLiga North America’. Kort samengevat: het doel van die organisatie is om de voetbalcultuur aantrekkelijker en populairder te maken in Noord-Amerika. De kans is dus groot dat we binnenkort een wedstrijd als Valencia-Leganés in Chicago kunnen gaan bekijken. Niemand zat hier op te wachten.

Het is een nieuw gegeven, maar er zitten herkenbare elementen in het concept. Al vele jaren worden er grote toernooien georganiseerd voor Europese topclubs in het voorseizoen. Die toernooien vinden meestal plaats in Azië of Amerika en de wedstrijden trekken massa’s volk, ondanks het lage competitieve niveau. Het zijn tot slot allemaal vriendschappelijke wedstrijdjes waar de jeugd ook eens een kans krijgt. De meeste topspelers liggen dan nog aan hun zwembad in Dubai. Enfin, die toernooien zijn mede een poging om het voetbal in Noord-Amerika een Europees cachet te geven. En dat is dit banale idee ook.

LaLiga North America wil de Spaanse voetbalcultuur overbrengen naar het Amerikaanse voetbal. We kennen allemaal het Spaanse voetbal. Dat Zuiderse temperament met die geweldige fans, luidruchtig in die open stadions. Drama, passie, frivool spel kenmerken La Liga, niet LaLiga North America. Het gaat duidelijk om een wanhoopspoging om voetbal definitief op de kaart te zetten in de Verenigde Staten en Canada. Wel raad eens, dat doe je niet door een Europese competitie te laten spelen in je land. En zeker niet in een land waar zogenaamde ‘ultra’s’ liedjes als We eat BBQ zingen. Wat kenmerkt Europees voetbal? De geschiedenis natuurlijk. De sport is hier geboren, met name in Engeland. Het is gegroeid van een ware levensstijl tot de populairste sport op aarde. De Major League Soccer, de Noord-Amerikaanse competitie, werd opgericht in 1994. Van geschiedenis is absoluut geen sprake, en dat creëer je niet van dag op dag door de geschiedenis van Europa over te kopen door een paar Spaanse wedstrijden in New York te laten spelen. Die competitie is trouwens te belachelijk voor woorden. Er is geen degradatiesysteem, waardoor investeerders liever franchises oprichten om een ‘voetbalclub’ te stichten.

Want daar gaat het natuurlijk over, geld. Waarom zou het niet eens gaan over geld in het moderne voetbal? Dat is het grootste nadeel aan de populariteit van de sport. Maar het maakt de sport tegelijk ook kapot. Denk even praktisch na: wat met de Spaanse supporters? De bedoeling is dat elke club in La Liga één wedstrijd speelt in Noord-Amerika. Dat wil zeggen dat de Spaanse fans een wedstrijd van hun geliefde club zullen moeten missen, tenzij ze de oversteek maken. En dat allemaal voor lelijk geld. La Liga reikt met dit contract weer miljoenen aan nieuwe uitzendrechten op. Er is sprake dat ze de Premier League financieel zouden willen bijbenen. Ik kan je zeggen, dat is onmogelijk. De Premier League heeft de duurste uitzendrechten ter wereld, omdat hun competitie ook echt goed is. Dat wil zeggen dat La Liga hun competitie beter sportief aantrekkelijker kan maken, waardoor ze op die manier populairder wordt. En niet door in Amerika wat te gaan voetballen.

De dood van het voetbal is nakende? Dat heb ik al vaak gedacht, ook over de plannen die de Premier League zou hebben om wedstrijden in China af te werken. Gelukkig zijn die minder concreet dan die van La Liga. De kans bestaat dat de plannen dit seizoen al van kracht gaan. Het begin van het einde, ik zeg het nog eens. Het zal aan de briefjes in het koffertje liggen.