Twee weken geleden maakte Patro Eisden Maasmechelen op de eigen website bekend dat eigenaar Wayne Woo overeenstemming had bereikt met nieuwe investeerders die de club spoedig zouden overnemen. Een zucht van verlichting weerklonk in het Maasland. Vele trouwe Patrofans dachten eindelijk een streep te kunnen zetten achter het treurspel dat zich sinds de overname door Woo in 2016 aan de boorden van de Maas heeft voltrokken. De club gleed af naar de tweede amateurklasse en kwam terecht in een web van intriges.

De opluchting van amper twee weken geleden heeft inmiddels plaatsgemaakt voor verbazing. Tot op heden is de overname immers nog steeds niet officieel bekrachtigd. Een nieuw hoofdstuk in de klucht rondom Patro en Wayne Woo lijkt geboren.

De naam van de nieuwe eigenaar van Patro Eisden is dus nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat het zou gaan om een (voormalig) zakenpartner van voorzitter Wayne Woo, naar verluidt een Engelse investeerder. Bij tegenstanders van Woo zijn daarop kennelijk meteen de alarmbellen gaan rinkelen. Niet vreemd, want sinds het aantreden van Woo hangt er een malafide zweem rond de club. Elke beweging van de omstreden eigenaar wordt dan ook met argusogen gevolgd.

De nieuwe eigenaren van de club zouden vorige week al op een persconferentie worden voorgesteld. De buitengewone algemene vergadering waarin de overname goedgekeurd moest worden door de leden van de vzw Patro Eisden Maasmechelen werd echter te elfder ure afgeblazen. Op verzoek van een vijftal leden van de vzw – waaronder voormalige bestuursleden van de club –  werd de vergadering wegens een procedurefout uitgesteld tot zaterdag 18 augustus.

Een actie gericht op het rekken van tijd, want het vijftal spande deze week een kort geding aan bij de rechtbank van koophandel in Tongeren. Dit kort geding diende afgelopen donderdag. De leden van de vzw eisten een verbod van de voor aanstaande zaterdag gepland staande algemene vergadering en daarnaast de aanstelling van een bewindvoerder. Deze bewindvoerder zou voor een periode van drie maanden de club moeten gaan beheren en doorlichten.

Op de clubwebsite wordt de “aanval” scherp veroordeeld:

De beweegredenen van deze actie zijn duidelijk: de nieuwe investeerders trachten op andere gedachten te brengen om zo met een eigen investeringsgroep, waar we tot op heden nooit enige uitleg over hebben gekregen, terug aan de macht te komen. De ‘overname’ zou dan gebeuren via een faillissement. Wij als club willen het rampscenario tijdens het desastreuze seizoen 2004-2005 vermijden. We herinneren ons allemaal het faillissement van Maasland MM (met verschillende bovenstaande figuren in het beleid van de club)

De rechtbank heeft de eis van het vijftal gedeeltelijk ingewilligd en heeft drie tijdelijke bewindvoerders aangesteld om de vzw Patro Eisden Maasmechelen te beheren.  Voorlopig voor de periode van één maand. De algemene vergadering van aanstaande zaterdag is verboden.

De krant ‘Het Belang van Limburg’ ontdekte intussen dat de ledenlijst van de vzw Patro Eisden Maasmechelen plotseling bestaat uit een meerderheid van bedrijfjes en onbekende mensen uit het buitenland. “Een juridische kunstgreep om de overname door te duwen. En om de ‘moeilijke’ leden uit de vzw te stemmen”, zo liet de krant optekenen. Ongetwijfeld zullen de aangestelde bewindvoerders ook dit gegeven grondig onderzoeken.

Wayne Woo heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter en overweegt een klacht in te dienen tegen de vijf eisers wegens “beschuldigingen zonder enig bewijs”.

Volgens de club werken de nieuwe investeerders, ondanks de acties, gewoon door en zullen zij de financiële verplichtingen van Patro Eisden blijven nakomen. De club zegt er op te vertrouwen dat de aangestelde bewindvoerders zullen vaststellen dat de nieuwe investeerders serieus en solvabel zijn. Het aangetekende beroep is er volgens de club vooral op gericht om de buitengewone algemene vergadering te kunnen laten doorgaan, zodat de overname definitief beklonken kan worden. Het beroep zou niet gericht zijn tegen de controle van de bewindvoerders.

Vooralsnog lijkt het einde van deze soap nog niet in zicht. De nieuwe ontwikkelingen komen uitgerekend naar boven op een moment dat de club op het voetbalveld eindelijk weer eens succesvol is. In de derde ronde van de Beker van België wist Patro Eisden vorige week namelijk het een klasse hoger spelende Thes Sport uit Tessenderlo te verslaan. Na een gelijke stand (0-0) in de reguliere speeltijd, wonnen de paarswitten de strafschoppenserie met 5-4.