In de derde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie staat vrijdagavond de wedstrijd FC Twente – Roda JC Kerkrade op het programma. Op zich is dat niets aparts, want de twee ploegen kwamen elkaar in het verleden al heel vaak tegen. Voor het eerst in de historie echter, is het duel geen Eredivisie-affiche, maar worden de punten een treetje lager verdeeld. Een primeur dus. De omstandigheden zullen overigens wel gewoon eredivisiewaardig zijn, want er worden minimaal 25.000 toeschouwers verwacht. DFVF blikt vooruit op de kraker en vroeg ook Frank Rikken, fan van FC Twente en Henk Vaessen, supporter van Roda JC, wat zij verwachten van deze “historische” wedstrijd. 

De ontmoeting in De Grolsch Veste wordt een wedstrijd tussen twee clubs die nogal wat overeenkomsten vertonen. Allebei degradeerden zij vorig seizoen uit de Eredivisie en beiden hadden deze zomer weer eens te maken met financiële strubbelingen. De Tukkers moesten zelfs de steun van de gemeente Enschede inroepen om de voetballoze periode überhaupt te kunnen overleven. Beide clubs delen ook dezelfde sportieve ambitie: ze willen niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar het hoogste niveau.

Angstgegner

Twente en Roda kruisten zoals gezegd al vele malen de degens. De Tukkers bewaren goede herinneringen aan de laatste keer dat Roda JC op bezoek kwam in Enschede. FC Twente won toen probleemloos met 3-0. Oussama Assaidi (twee maal) en Peet Bijen waren de doelpuntenmakers voor FC Twente.

Rodafan Henk vreest dat zijn ploeg het vrijdag ook weer zwaar te verduren zal krijgen: “Als je nuchter kijkt naar de selectie en de begroting van de twee clubs, verwacht ik dat Twente de punten gemakkelijk in huis houdt”.

FC Twente mag met recht een “Angstgegner” genoemd worden voor de Keradenaren. In de laatste elf ontmoetingen wist Roda niet één keer als winnaar van het veld te stappen. Acht keer trok Twente aan het langste eind, drie maal werd het gelijk. De laatste zege van de Koempelclub op Twente dateert alweer van 2011. Toen werd het in Kerkrade 2-0. Voor de laatste Kerkraadse overwinning in Enschede moeten we zelfs helemaal terug naar 7 oktober 2007.  Die dag werd het 0-1 door een doelpunt van Davy de Fauw.

Roda JC Kerkrade FC Twente
Twents vuurwerk tijdens de laatste ontmoeting in Kerkrade (1-1), toen nog in de Eredivisie

Dat successen uit het verleden geen garantie bieden in het heden, realiseert ook Twentesupporter Frank zich: “Ik verwacht toch wel een moeilijke pot vrijdag. Maar als het publiek er achter gaat staan, moeten de drie punten zeker haalbaar zijn”.

Trouwe aanhang

De Groslch Veste zal goed gevuld zijn aanstaande vrijdag. Na de degradatie deed FC Twente een dringend beroep op zijn aanhang om ook na de degradatie de seizoenkaarten te verlengen. En daar gaven de fans van de Tukkers massaal gehoor aan. De club verkocht meer dan negentien duizend abonnementen. Zelfs meer dan in het laatste jaar in de Eredivisie. Ook Frank verlengde zijn seizoenkaart: “Ook ik ben er gewoon bij dit seizoen. In Vak 323“.

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen (tegen Sparta) trok maar liefst 27.200 toeschouwers, waarmee het toeschouwersrecord in de Eerste Divisie meteen werd verbroken. Een schril contrast overigens met Kerkrade, waar bij de eerste thuiswedstrijd van Roda JC (tegen Jong Ajax) in het Parkstad Limburg Stadion slechts 7692 bezoekers werden geteld.

Twente won de vorige thuiswedstrijd met 2-1 van Sparta, ook al een degradant. Een week later volgde een moeizame uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Twee maal kwamen de Brabanders op voorsprong en pas in de allerlaatste minuut kwamen de Tukkers langszij (2-2). Met vier punten staat Twente voorlopig op een zevende plaats in de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.

Goede start Roda JC

Roda JC pakte in dit nieuwe seizoen tot nu toe de volle buit. De eerste twee wedstrijden, eerst thuis tegen Jong Ajax en daarna uit bij Almere City, werden allebei met 2-1 gewonnen. De jonge Duitser Mario Engels zorgde in zijn eentje voor de totale Limburgse doelpuntenproductie. Door de twee overwinningen bekleedt Roda momenteel de vierde plek op de ranglijst.

FC Twente Oranje vrouwen
Vanwege de goede kijkcijfers wordt FC Twente – Roda JC live uitgezonden op FOX Sports

Henk: “Voetbal blijft een raar spelletje. De zes punten die nu al binnen zijn, kunnen de ploeg misschien net dat beetje extra vertrouwen geven. De vreugde die ik in de vorige wedstrijden zag na de doelpunten deed me echt deugd. Dat lekkere gevoel hebben we toch een hele tijd moeten missen”.

Frank zag zijn ploeg verdiend winnen van Sparta. De remise tegen Helmond daarentegen voelde toch enigszins als een domper: “We kwamen goed uit de startblokken met die overwinning op Sparta, maar vorige week viel het wat tegen. De spelersgroep heeft tegen Roda dus wat recht te zetten. Daarom voorspel ik een 3-1-overwinning”.  Henk: “Met 0-0 ben ik dik tevreden”.

De wedstrijd

Twente-coach Marino Pusic kan vrijdagavond in ieder geval geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Oussama Assaidi. Daarnaast is het onzeker of Ulrich Bapoh in actie kan komen. De 19-jarige Duitse linkeraanvaller verliet geblesseerd de laatste training, na een botsing met doelman Jorn Brondeel. Deze Brondeel zit voor het eerst bij de selectie dit seizoen. De keeper is hersteld van een voetblessure.

Ook de kersverse aanwinst Rafik Zekhnini zit bij de selectie voor het duel van vrijdag. De Noorse vleugelspits wordt door Twente gehuurd van Fiorentina. De nieuweling zal hooguit kunnen rekenen op een invalbeurt, want volgens de technische leiding van zijn nieuwe club ontbeert hij nog wedstrijdritme.

Roda JC lijkt zich ook op de valreep nog te gaan versterken. Volgens diverse media komt de Finse spits Tim Väyrynen transfervrij over van Hansa Rostock. De club maakte de deal zelf nog niet officieel bekend, dus mogen we er van uit gaan dat de nieuwe targetman tegen FC Twente waarschijnlijk nog geen minuten zal mogen maken.

Voor een andere Fin, Richard Jensen, wordt het een wedstrijd met een speciaal tintje. De 22 -jarige centrale kwam in 2012 via HJK Helsinki terecht in de jeugdopleiding van FC Twente en maakte de laatste drie seizoenen deel uit van de hoofdmacht van de Tukkers. Deze zomer maakte hij de overstap naar Kerkrade, waar hij inmiddels een sterk verdedigingsduo vormt met aanvoerder Daryl Werker.

Trainer Robert Molenaar kiest waarschijnlijk voor dezelfde elf als tegen Jong Ajax en Almere City. Alleen de geblesseerde middenvelder Nicky Souren (bovenbeen) ontbreekt nog. Mogelijk keert Ognjen Gnjatic terug bij de wedstrijdselectie.

De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van arbiter Siemen Mulder. Hij wordt in de Grolsch Veste bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Frank Jansen en Erik Kleinjan. Luca Catineau is aangewezen als vierde official.

 

 

 

 

Advertentie