Er is één ding waar fans en niet-fans van Romelu Lukaku het over eens zijn: hij scoort zeer veel en daarom speelt hij. Het gaat dus om statistieken. Gisteren in Schotland kregen Lukaku en Batshuayi evenveel tijd om zich te tonen, en de verschillen tussen beide aanvallers waren nog maar eens duidelijk te zien.

Schotland – België

Lukaku scoorde in de eerste helft een (niet te missen) doelpunt, maar liet zich vooral opmerken door een karrenvracht aan slechte controles, kaatsen en passes. Veel fans noemen dit een cliché en hoewel Lukaku deze elementen beter beheerst dan vroeger, zit het nog steeds zeer duidelijk in zijn spel. In de tweede periode toonde Batshuayi zijn kunnen aan de toeschouwers in Hampden Park: weinig tot geen mislukte passes, steeds goede controles, perfect kaatswerk…. Hij etaleerde zijn uitstekende balgevoel en scoorde twee doelpunten, waarvan één prachtig exemplaar.

De feiten

“Je kan niets over Lukaku zeggen, want hij scoort altijd en heeft geweldige statistieken.” Klopt dat wel? Scoort Batshuayi inderdaad minder doelpunten? Ja, in absolute cijfers klopt dat zeker. Lukaku vond de weg naar doel 41 keer in het shirt van de Rode Duivels, de teller van Batshuayi staat op 10. Maar om een correcte analyse te maken, moet je kijken naar het aantal doelpunten ten opzichte van het aantal speelminuten. Batshuayi heeft gemiddeld 67 minuten nodig om te scoren voor België. Lukaku 108.

Conclusie: geen of-verhaal

We hebben twee heel goede spitsen en moeten ze allebei gebruiken. Het zijn twee totaal verschillende types, dus je kan en moet ze beide op de meest ideale manier gebruiken, naar hun kwaliteiten dus. Batshuayi kan met de rug naar doel spelen tegen een tegenstander die ‘de bus parkeert’. Laat hem dan ook spelen tegen die minder goede ploegen. Gebruik Lukaku in wedstrijden waar hij ruimte heeft, waar hij zijn kracht en snelheid in het spel kan gooien. Romelu heeft ruimte nodig in de rug van de verdediging, ruimte die bij de andere toplanden (op Frankrijk na) steeds is.

Lukaku kan als invaller ook veel betekenen tegen kleinere landenteams. In de slotfase zijn de tegenstanders vermoeid en dan kan Lukaku doen waar hij goed in is. Het zelfde geldt voor Batshuayi: laat hem invallen tegen de topteams, iedereen weet dat hij uit het niets kan scoren.

Zolang je ze maar allebei op de juiste manier gebruikt, meneer Martinez.