De Premier League is op dit moment misschien wel dé competitie in Europa. Sterren als Mohammed Salah en Eden Hazard schitteren wekelijks in de best bekeken competitie ter wereld. Toch laten we de miljonairs vandaag even voor wat ze zijn, City of Liverpool F.C. is namelijk de club die in de picture staat.

Een Liverpool- en Everton-fan die hetzelfde team aanmoedigen, gebroederlijk naast elkaar… Speelt het nationale elftal van Engeland? Nee, het is City of Liverpool FC, de club die in 2015 werd opgericht door supporters van beide clubs in Liverpool. The Purps, zoals de bijnaam luidt, komen komend seizoen uit op het zevende niveau van Engeland, de North West Counties League Premier Division.

Liverpool- en Everton-fans sloegen in oktober 2014 de handen in elkaar. De Premier League maakte toen bekend dat het zo’n 6,8 miljard euro aan televisierechten over drie jaar ging verdelen. Dit bleek de druppel te zijn voor de fans. Enkele supporters die jarenlang naar Anfield Road of Goodison Park kwamen, ruilden de grote stadions in voor het Solicitors Stadium, dat een capaciteit van 1750 plaatsen heeft.

“Liever voor 15 pond naar een ‘lower league’-wedstrijd, waar ik 2 pond betaal voor een biertje, dan voor 700 pond een heel seizoen tussen de toeristen op Anfield zitten”. Terecht of niet, niemand zal ontkennen dat de stadions in de Premier League tegenwoordig veel toeristen kennen. De aanbiedingen op Google vliegen je om de oren bij het zoeken naar een weekendje Liverpool of Manchester…

Nee, in Noord-Liverpool hoef je niet aan te komen met een selfiestick. De club heeft zichzelf opgelegd nooit in handen te vallen van een eventuele nieuwe eigenaar. Voorzitter en oprichter Paul Manning sprak de volgende magische woorden:

‘Het maakt niet uit waar we over 50 of misschien wel 100 jaar spelen, één ding is zeker: de mensen uit Liverpool zullen altijd de baas blijven van deze club.’

Gastartikel van Jochem Vlemmings

Advertentie