Veel lege plekken en een half gevuld stadion, dat is de laatste jaren het zicht op Stayen. De ambitieuze, nieuwe Japanse bazen van STVV willen daar verandering in brengen, maar dat lijkt niet op korte termijn te lukken.

STVV begon dit seizoen officieel aan een nieuw hoofdstuk. Het tijdperk van Roland Duchâtelet en Co is voorbij. De Japanse eigenaars van DMM kochten de ploeg uit Haspengouw vorig seizoen over. Dit seizoen kunnen ze met STVV geheel aan de slag gaan en zijn het voortaan de Japanners die het voor het zeggen hebben op Stayen.

De Aziaten zijn ambitieus en willen, al dan niet op korte termijn, de Kanaries naar de top zes loodsen. Ondanks de goede wil van het nieuwe bestuur en de veelbelovende vooruitzichten blijven de tribunes op Stayen schaars gevuld, en dat al voor het derde seizoen oprij.

Sint-Truiden
De opkomst na drie thuiswedstrijden is dusver zeer pover op Stayen. ©Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Ommekeer doel

Dit seizoen zakten er bij de eerste drie thuiswedstrijden gemiddeld 5000 fans af naar Stayen. Met een capaciteit van 14.600 plaatsen is het stadion niet eens voor de helft gevuld.

Ook sportjournalist en analist Stef Wijnants ontgaat het gebrek aan supporters in de tribunes niet. “Het is een jammere zaak dat STVV niet leeft in Sint-Truiden. Ik kom regelmatig in Sint-Truiden, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat er in de stad gewoon niet gesproken wordt over STVV. Dat verdient deze ploeg nochtans niet, want er wordt hard gewerkt”.

“De eigenheid van de club is een beetje weg. Misschien moeten de spelers zelf eens in actie schieten en duidelijk maken dat ze hier graag voetballen en wonen, en zich meer onder de bevolking gaan begeven”, vertelt Wijnants in TVL sportcafé en in Het Belang Van Limburg.

Takayuki Tateishi, de CEO van STVV, liet eerder dit seizoen al aan HBVL weten opnieuw meer Truienaars naar het stadion te willen lokken. ‘Ik zie amper blauw-gele vlaggen in de stad hangen, daar moet dringend verandering in komen. We plannen een aantal nieuwigheden en acties om de Truienaars opnieuw achter de ploeg te krijgen”.

“Daarnaast willen we de ploeg financieel en sportief stabiliseren, daar zijn we goed naar op weg. We zullen eveneens aandacht schenken aan de jeugd”, klonk het veelbelovend bij de Japanse algemeen directeur. Bij de start van het nieuwe seizoen is er voorlopig nog geen sprake van een toenemend toeschouwersaantal, integendeel.

Bergafwaarts

Vorig seizoen daagden er gemiddeld 6000 fans op. Dit seizoen ligt dat aantal nog lager met slechts 5000 aanwezigen. Hiermee behoort Stayen tot de minst gevulde stadions in de Belgische eerste klasse. Triestige cijfers voor een traditieploeg dat al bijna 95 jaar meegaat in het Belgische voetbal. Dat was ooit anders.

De blauw-gele aanhang kende in een nog niet zover verleden betere tijden, met het seizoen 2009 – 2010, waarin STVV play-off 1 speelde, als hoogtepunt. Wekelijks trokken er gemiddeld 8000 tot 10.000 supporters naar Stayen.

Toen Sint-Truiden in 2012 na drie seizoenen eersteklassevoetbal opnieuw naar tweede klasse degradeerde, slonk het toeschouwersaantal behoorlijk. In het kampioenenjaar 2014 – 2015 lag het gemiddelde rond de 6000 tot 7000 fanaten.

Het seizoen dat volgde op het hoogste niveau zorgde opnieuw voor een gemiddelde van 9000 tot 10.000 supporters, nadien ging het bergafwaarts.

Sint-Truiden
Een uitverkocht Stayen is ondertussen een zeldzaam gegeven. ©Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

KV Mechelen als voorbeeld

Het vechten en strijden tegen de degradatie tot op de laatste speeldag hebben heel wat STVV-liefhebbers na het rentreeseizoen 2015 – 2016 in eerste klasse doen afhaken. Het blijven harken onderin de ranking en het niet willen of kunnen stabiliseren van STVV als eersteklasser door het bestuur was voor velen de druppel te veel.

Zo was het transferbeleid de afgelopen seizoenen onder andere een hekelpunt, waar vooral sterkhouders Stayen verlieten en te weinig evenwaardige vervangers werden gehaald. Ook de vele huurlingen brachten weinig perspectieven.

STVV-voorzitter David Meekers hoopt samen met de Japanners en de rest van het bestuur het vertrouwen van de Truienaars terug te winnen en de vele lege plekken in de tribunes weer op te vullen, al zal dat tijd vergen.

Het voorbeeld waar ze op Stayen naar streven is dat van KV Mechelen, waar iedere (thuis)wedstrijd, nu ook in eerste klasse B, een trouwe aanhang van meer dan tienduizend supporters hun ploeg vooruit stuwt. Iets wat ze in Sint-Truiden ook opnieuw trachten te bereiken.

 

Advertenties