Afgelopen weekend stond in Nederland de Klassieker op het programma. Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn over het algemeen zeer intens, meeslepend en van hoog niveau. Helaas kon deze editie niet bekoren. Ajax speelde goed voetbal zonder dat groots in de score uit te drukken, terwijl Feyenoord, zoals wel vaker de laatste jaren, tijdens de wedstrijd al in de bus naar huis leek te zitten. Daarom kan ik al verklappen dat de Speler van de Week niet bij deze wedstrijd zit.  Maar waar werd de speler van de Week dan wel?

Terwijl twee van de drie traditionele topclubs tegen elkaar speelden, was er voor die andere topclub een lastige uitwedstrijd de avond ervoor. PSV speelde een uitwedstrijd bij FC Groningen en dat is voor de Brabanders wel vaker een vervelende match gebleken. Deze keer was het opnieuw een lastige opgave voor PSV, ondanks de vorm van beide ploegen. Echter was daar in de toegevoegde tijd de verlossing, dankzij het doelpunt van rechtsback Denzel Dumfries. “Natuurlijk, wie anders” zou men bij de Eindhovenaren willen stellen. Om dat nou op zijn doelgemiddelde te schrijven, is overdreven, maar hij is wel de speler die het elftal op moeilijke momenten het elftal erdoorheen sleept. En wie de landskampioen onder de loep neemt, ziet een speler die zich min of meer geruisloos in het elftal heeft geknokt en waarvan nu duidelijk is dat PSV goud in handen heeft.

De afgelopen weken waren prachtige weken voor de jonge rechtsback. Zijn eerste wedstrijden in Oranje gespeeld tegen Duitsland en België, goede wedstrijden gehad in de Champions League dit seizoen. En natuurlijk in de Eredivisie al bewezen een meerwaarde te zijn bij de landskampioen, PSV. Wie had dat gedacht van een speler die vier jaar geleden nog bij de amateurs speelde? Na een aantal jaar bij verschillende amateurverenigingen werd Dumfries ingelijfd door Sparta in 2014, op 18-jarige leeftijd. Na een jaar volgde zijn debuut in het betaalde voetbal in de Eerste Divisie. In het jaar van de promotie van Sparta werd hij ook uitgeroepen tot “Grootste Talent van de Eerste Divisie”. In het eerste seizoen van de “Kasteelheren” op het hoogste niveau was Dumfries onbetwist basisspeler. Hij ontwikkelde zo stormachtig dat sc Heerenveen hem voor een zacht prijsje kon inlijven. En ook hier was hij binnen de kortste keren onomstreden.

Sinds dit seizoen staat hij onder contract bij PSV. Bij iedere club waar hij binnenkwam, was hij een belangrijke schakel. Zo ook in het team van Mark van Bommel. Hij is eigenlijk ook niet meer weg te denken uit het elftal van PSV. Het plafond van zijn ontwikkeling lijkt bovendien nog lang niet in zicht. Zijn debuut in Oranje was voldoende en ook in de wedstrijden in de Champions League speelt hij degelijk. Eén ding is wel duidelijk. Als Dumfries op dit tempo door blijft groeien, lijkt hij dé kandidaat om de rechtsbackpositie bij Oranje en PSV in te vullen.

Ook opgevallen deze week:

  • Hakim Ziyech (Ajax)
  • Frenkie de Jong (Ajax)
  • Michel Vlap (sc Heerenveen)
  • Dusan Tadic (Ajax)