Een klein schandaal tussen het spervuur van Propere Handen: Anderlecht-verdediger Ognjen Vranjes pleegt schering en inslag tegen de ethische code van een professionele sportman. Na een controversiële Instagram-post is er een tatoeage en een profielfoto met bivakmuts erbovenop. Vranjes is een kleine hooligan? Ontslaan die handel.

De Bosnische verdediger, met Servische roots, heeft het helemaal verkloot en een ongeluk komt nooit alleen. Een kleine situering: afgelopen woensdag postte Vranjes een foto op Instagram, onder het artikel terug te vinden, met een beeld uit de Champions League-wedstrijd AEK Athene-Ajax, waar de bezoekende supporters uit Amsterdam werden belaagd met een molotovcocktail. Een beeld dat de wereld rondging. Sommigen verheerlijkten die schande, de meesten waren niet te spreken. Vranjes zette de tekst “Welcome to hell!!!” bij de foto. Hoe kan je in godsnaam zoiets zeggen, terwijl fans molotovcocktails in het stadion kunnen smokkelen én het gebruiken tegen andere supporters? Ben je gek? Als je zoiets zegt over een foto met pyrotechnische taferelen die sportief gebruikt worden, oké, dat is aanvaardbaar ter appreciatie van de eigen supportersclan. Maar dit kan en mag je niet aanmoedigen, geen enkel mens.

Over naar de tatoeage. Gisteren kwam aan het licht dat Vranjes een tatoeage bezit van het gezicht van Momcilo Dujic, de fascistische leider van Servië in de Tweede Wereldoorlog die onder andere goede banden had met Mussolini uit Italië. Niet alleen komt dat heel confronterend aan bij de supporters van Anderlecht, waarvan het merendeel elke vorm van fascisme afwijst, ben ik toch van overtuigd uit m’n supportershart, en ook bij de Bosnische voetbalbond. Lange geschiedenis in het kort: de Balkan kende in de 19de en 20ste eeuw verschillende revoluties met nationalistische trekken. De Serviërs en de Bosniërs, weer onder andere, waren constant met mekaar in conflict. Nu de bond van Bosnië-Herzegovina dit lichamelijk ‘kunstwerkje’ ook heeft opgemerkt, laten ze zich mee uit over deze kwestie: “De vechtlust en het gedrag van Vranjes op het veld waren tot nu toe onberispelijk, maar zijn gedrag ernaast is onaanvaardbaar. De Bosnische voetbalbond veroordeelt ondubbelzinnig elke verheerlijking van het fascisme en zijn supporters. Zij berokken niet alleen ons, maar het hele land schade.” Ik denk dat deze harde boodschap ook voor Anderlecht kan gelden.

En bovenop al deze miserie heeft Vranjes nog iets te bieden, namelijk een profielfoto met een bivakmuts. Het lijkt wel alsof hij in een vorig leven fanatieke hooligan in Oost-Europa was. Anderlecht had dit waarschijnlijk wel kunnen voorkomen. Zo’n tattoo, merk je dat niet op tijdens medische tests of consorten? Op dat moment zou je een speler niet aannemen op basis van zijn uiterlijk. Nou en? Nu zou je hem moeten ontslaan op hetzelfde argument. En het gaat trouwens veel verder dan uiterlijk alleen, door die tatoeage verheerlijk je een uiterste politieke stroming, geen enkel excuus kan dit vrijwaren. Een ethische code voor professionele voetballers staat bij weinig clubs op papier geformuleerd, veelal verwacht iedereen dat dat voor de hand liggend is, althans voor mensen met gezond verstand. Door een oorlogsmisdaad die tijdens een voetbalmatch plaatsvindt aanmoedigen met een lullig tekstje kan Anderlecht niet anders dan hem per direct uit het Astridpark te gooien. “Het is maar een lullig tekstje op sociale media, let it be,” hoor ik u denken. Maar in deze tijden, waar sociale media een grotere rol heeft dan ooit, moet dit pertinent gestraft worden. Jammer van die ontslagpremie, eigen schuld dikke bult Mauves.