Een weekend vol derby’s en grote wedstrijden doorheen Europa, en dat zorgde zoals gewoonlijk voor een hoop emoties. Sommigen bezwijken onder de druk, maar voor anderen werkt het inspirerend.

Premier League: Pierre-Emerick Aubameyang
Zijn eerste Noord-Londense derby, vorig seizoen, verliep niet als gehoopt. Hier wou de Gabonees ongetwijfeld verandering in brengen op zondag, en hoe! Na tien minuten loont de vroege dominantie met een penalty, die hij proper afwerkt. Nadat zijn ploeg aan de rust achter stond, had Arsenal dringend een doelpunt nodig, en het was niemand anders dan Aubameyang om hier opnieuw na tien minuten voor te zorgen. Met nog een assist voor het laatste doelpunt van Torreira is hij de man van de match in een 4-2-overwinning.

Kepa Arrizabalaga maakte in de West-Londense derby tegen Fulham enkele goede saves waardoor ze een krappe voorsprong konden behouden. Pas laat maakte Chelsea een tweede doelpunt, waardoor het bij de eerste vier blijft.

 

Bundesliga: Timo Werner
Borussia Mönchengladbach leek de enige ploeg die in het spoor van Borussia Dortmund kon blijven, met RB Leipzig als dichtste achtervolger. De verplaatsing naar Leipzig was dan ook cruciaal, maar Timo Werner & co willen ook graag Dortmund achterna jagen. Twee doelpunten van de efficiënte Duitser waren genoeg voor de overwinning, en zo is de eerste stap van de jacht ingezet.

Jordan Torunarigha blonk uit voor Hertha Berlijn. De ploeg uit de hoofdstad won met 0-2 bij Hannover. Een doelpunt, een assist en vooral géén tegendoelpunt als centrale verdediger: dat gaat niet onopgemerkt voorbij.

 

La Liga: Iago Aspas
Celta Vigo doet het niet zo goed als verwacht dit seizoen, dus een winst was zeer welgekomen. Gelukkig voor de Galiciërs doet jeugdproduct en clublegende Aspas het de laatste weken wel weer goed. Hij scoort twee knappe doelpunten in een broodnodige overwinning tegen de rode lantaarn, Huesca. 2-0 is het verdict.

Gerard Piqué mag dan wel niet meer zo onoverwinnelijk zijn als vroeger, maar hij blijft zijn klasse behouden. Barcelona won met 2-0 tegen Villarreal, en hij scoorde het openingsdoelpunt. Toch sprongen vooral zijn verdedigende werk en spelverdeling in het oog.

 

Serie A:  Fabio Quagliarella
Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Fabio Quagliarella mag dan wel een jaartje ouder zijn, maar hij blijft een klinische afwerker. Sampdoria scoorde er vier tegenover het enkele doelpunt van Bologna. De Italiaanse spits maakte er twee. Hiermee komt hij op zeven doelpunten en vijf assists na dertien wedstrijden.

Bram Nuytinck speelde in een scoreloos gelijkspel een grootse partij tegen Sassuolo. Zij staan achtste in de Serie A. Hij was niet te verslaan in duels en miste geen tackle. Hij helpt Udinese aan een zuurverdiend punt. Dit hebben ze nodig om uit de degradatiezone te blijven.

 

Ligue 1: Pablo Martinez
Matz Sels en Stefan Mitrovic, beide ex-Gent, doen het goed met Strasbourg in Ligue 1. De ploeg staat achtste, iets wat het gros van de volgers van het Franse voetbal niet zou hebben verwacht na 15 wedstrijden. Zondag won het met één tegen vier uit bij Stade Rennais, en het was centrale verdediger Pablo Martinez die uitblonk. Een schoonheidsfout in het begin van de wedstrijd schudde hem, en zijn ploeg, onmiddellijk wakker. Hij was hierna op geen fout meer te betrappen. Een secure wedstrijd achterin met enkele mooie intercepties toont dat hij het spel goed kan lezen en inschatten. Hij verdiende ook een penalty voor zijn ploeg en scoorde zelf het laatste doelpunt van de wedstrijd.

Nimes doet het met een tiende plaats goed als promovendus. Tot een kwartier voor het einde stonden ze krap met één doelpunt verschil voor tegen Amiens. Rachid Alioui, die in de 64ste minuut inviel, vond dit ook niet veilig, dus besliste hij de wedstrijd door er nog twee in het mandje te leggen.

Advertentie