Wat een weekend. Wat een wedstrijd. De Nederlandse voetbalwereld was afgelopen speelronde getuige van misschien wel een van de meest memorabele Klassiekers die er de afgelopen jaren zijn gespeeld. Feyenoord, de club waarvan werd gevreesd dat ze een ontzettend pak slaag zou krijgen, gaf een zeldzaam goed optreden veel glans door Ajax in de Klassieker met 6-2 in te pakken. Dit was wel zeker het voorlaatste duel tegen de Amsterdammers voor Robin van Persie, de man die op handen wordt gedragen bij Feyenoord. Hij was het die de ploeg dirigeerde naar een eclatante zege op de aartsrivaal uit de hoofdstad met twee doelpunten. En hoewel Feyenoord niet vaak wint van Ajax, werd deze zege er eentje om nooit te vergeten.

Cijfermatig was Jens Toornstra misschien de belangrijkste man met een goal en een hattrick assists, maar het niveau dat Robin van Persie liet zien was van doorslaggevend belang voor Feyenoord. De speler waarvan vele Nederlandse voetbalsupporters fan zijn, mede door zijn enorme staat van dienst voor het Hollandse voetbal. Zo is hij topscoorder aller tijden voor Oranje, heeft hij verscheidene EK’s en WK’s gespeeld en is hij topspeler (geweest) bij onder meer Feyenoord, Arsenal en Manchester United. Wie hem zondag zag spelen, heeft een speler gezien die absoluut nog een meerwaarde kan zijn voor in ieder geval de Rotterdamse ploeg, maar misschien ook voor Oranje. Een liefhebber, een kunstenaar, maar vooral een technicus aan de bal met veel inzicht. Het is ook niet geheel toevallig dat van Persie nog altijd een grote stempel drukt op Feyenoord. Met of zonder de aanvoerder is een wereld van verschil. Veelal als aanvallende middenvelder, maar de laatste maanden meestal als diepe spits. Maar hoe goed of slecht de ploeg ook speelt, Robin van Persie behaalt altijd wel een bepaald niveau.

Van Persie is bezig aan zijn laatste maanden als profvoetballer. Jammer voor Feyenoord als ploeg, niet alleen wegens de eerder besproken stempel die de speler op het spel drukt, maar ook voor alle voetballiefhebbers die het Nederlandse voetbal een warm hart toedragen. Als tweede speler van de “Grote Vier” gaat hij na dit seizoen door het leven als ex-speler. In het begin van zijn carrière leek hij nog als “enfant terrible” door het leven te gaan. Zijn talent en de bewondering die hij oogstte gingen bijna standaard hand in hand met de ergernis omtrent bepaalde gedragingen. Maar naarmate de carrière van de Rotterdammer gestaag groeide in Engeland, kwam er een talentvolle en positieve voetballer ter voorschijn die ook nog aardig ballen kan.

Zondag liet van Persie zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. In de topwedstrijd tegen Ajax was ook van Persie diegene die de sfeer en ambiance absorbeerde als een spons en dat vertaalde naar een topprestatie. Bovendien is de Rotterdammer met Feyenoord nog altijd in de running voor de KNVB-beker en dat zou de ideale afsluiting zijn van de loopbaan van de topschutter aller tijden van het Nederlands elftal. Niet alleen omdat hij dan stopt bij de club waar hij debuteerde, maar ook omdat hij dan zowel bij stoppen als debuteren een prijs omhoog mag tillen. Beter kan niet…

Eervolle vermeldingen

  • Jens Toornstra (Feyenoord), mede dankzij de goal en drie assists tegen Ajax
  • Finn Stokkers (Fortuna Sittard), het doelpunt van de aanvaller tegen Vitesse was van grote schoonheid
  • Anco Jansen (FC Emmen), met twee assists tegen VVV-Venlo zeer belangrijk in de strijd onderin
Advertentie