Het Beierse bestuur beseft dat de sterrenploeg van weleer niet meer voldoet, dus krijgt het beleid een duidelijke richting. De club jaagt agressief op talenten met het potentieel om tot de wereldtop te behoren. Wij analyseren met Ronan Murphy, Bundesliga-correspondent van Goal.

Op 7 februari koopt Der Rekordmeister Jann-Fiete Arp van Hamburger SV. De 19-jarige spits moet naast Timo Werner de toekomst worden voor Die Mannschaft voorin. Arps speelstijl is vergelijkbaar met die van de Poolse Robert Lewandowski. Deze aankoop bevestigt enkel de lijn waar de club in voort wil.

‘Robbery’ vervangen
De vervangers staan eigenlijk al klaar. “Coman en Gnabry zijn al eerste keuze, zelfs als de ervaren rotten fit zijn”, klinkt het. Zij hebben ondertussen genoeg ervaring opgedaan en zijn zelf matchwinnaars geworden. “Tegen volgend seizoen zullen zij hun kennis kunnen doorgeven aan Alphonso Davies en een ander groot talent”, vertelt Ronan Murphy.

Met Alphonso Davies haalt Bayern in januari voor ongeveer tien miljoen euro niet enkel een 18-jarig toptalent, maar ook een pionier voor een nieuwe Canadese generatie. Tijdens het wintermercato uitte het bestuur openlijk hun interesse in Callum Hudson-Odoi, de hoog aangeschreven flankspeler van Chelsea FC. De Londense club weigerde meerdere aanbiedingen uit München voor hun 18-jarig jeugdproduct. “Bayern München zal in de zomer wellicht opnieuw agressief bieden tot het zijn zin krijgt.”, speculeert Murphy. “De manier waarop ze bieden toont aan dat, wanneer ze de Engelsman niet kunnen krijgen, een ander jong talent zullen willen halen eerder dan een gevestigde waarde. Aangezien Coman blessuregevoelig is, kan dit een risico zijn als ze voor de Champions League willen strijden.”, voegt hij hieraan toe.

Overbodige oudjes
Zoals Arturo Vidal vorig seizoen, zal ook dit seizoen één van de grootverdieners op de terugweg mogen beschikken. Bayern München heeft met Thomas Müller, Javi Martinez, Mats Hummels, Jérôme Boateng, Lewandowski en Rafinha genoeg spelers die in deze categorie passen. De club wil echter niet al hun ervaring laten vertrekken. Naast Robben en Ribéry, lijkt Jérôme Boateng de speler te zijn die naar de uitgang wordt geleid.

De centrale verdediger is al langer voorbij zijn beste krachten heen, en de blessures stapelen zich op. Süle en Hummels lijken het vaste duo achterin te vormen. “Pavard zal hierdoor wellicht voornamelijk als rechtsachter spelen in het begin. Kimmich lijkt meer en meer als defensieve middenvelder te spelen. Persoonlijk vind ik dit een verspilling van talent, aangezien Kimmich één van de beste flankverdedigers ter wereld is. Misschien is Pavard wel gewoon Hummels’ vervanger op middellange termijn.”, reageert Murphy.

Rafinha lijkt terug te keren naar Brazilië. De Braziliaanse rechtsachter dient al jaren als rotatiespeler. De revelatie van het WK 2014 in Brazilië, James Rodríguez, is ook niet langer gewenst. Zijn tweejarig huurcontract in Duitsland loopt dit seizoen af, en de recordkampioen lijkt hem niet in zijn verdere plannen te betrekken. Sandro Wagner speelt vanaf heden in China.

Wat met Manuel Neuer?
Na zijn blessures vorig seizoen is Neuer niet langer de onbetwiste nummer één van de wereld. Zijn positie tussen de palen, of rond de baklijn hem kennende, blijft momenteel verzekerd. “Ondanks zijn terugval blijft het een lastige opdracht om iemand van zijn klasse te vervangen.”, zegt Murphy. Is dit dan wel een positie waar ze grof geld zullen leggen voor een vervanger? Pakweg Ter Stegen, een logische opvolger, ook voor de nationale ploeg. “Een groot talent zal nu niet graag op de bank zitten bij Bayern, maar voor een ‘nieuwe Neuer’ zullen ze inderdaad een fors bedrag moeten betalen. Donnarumma, van A.C. Milan, wordt vaker in verband gebracht. Hij zal de komende jaren prijzen willen winnen en is, afhankelijk van zijn evolutie, een optie.”

Volgend seizoen lijkt nog een transitieperiode te worden, maar het blijft Die Bayern. Uli Hoeneß zal geen genoegen nemen met minder dan Die Deutsche Meisterschale. “Eén jaar zonder titel is te veel voor Bayern. Deze zomer zou er naast de weelde aan talent ook één grote naam kunnen komen. Misschien wordt het transferrecord daarvoor gebroken.”, concludeert Ronan Murphy.  Het doel is duidelijk om nu het talent binnen te halen om een ploeg voor de toekomst te vormen. Geleidelijk aan laat de club enkele spelers gaan. Dat balanceert de loonlasten, en het evenwicht binnen de ploeg. De overige sterren moeten hun expertise doorgeven aan de jonge knapen, zodat zij klaar zijn om Bayern München voor de komende jaren naar titels te leiden.

Advertentie