De mindere goden kunnen dit weekend hun duivels ontbinden. Wie in deze periode van het seizoen vergeet om af te maken, mag de vooropgestelde doelstellingen doorstrepen. De strijd om de drie punten wordt dus zowel bovenaan als onderaan in het klassement gevoerd, en harder dan ooit tevoren, met onverwachte helden. In deze rubriek analyseren we de helden van de afgelopen speeldag.

Premier League: Ashley Westwood
De 29-jarige verdedigende middenvelder speelt ondertussen zijn derde seizoen voor The Clarets. Met amper 1m75 is lijkt hij een atypische Burnley-speler, zeker voor een verdedigende middenvelder, en dat is hij zeker. Bij het spel van Sean Dyche associeer je doorgaans grote, robuuste mannen in de as van de ploeg die liever het spel afbreken dan maken. Met reeds twee doelpunten en zeven assists tot dusver bewijst Westwood dat het tegendeel mogelijk is. Zo demonstreert hij in de 1-3-overwinning tegen Bournemouth.

Met 33 punten, vijf punten meer dan Cardiff, dat nog een match tegoed heeft, kunnen ze in Burnley absoluut nog niet denken aan het behoud. Onder het credo “Het doel heiligt de middelen”, keert Dyche terug naar zijn vertrouwde stijl. Een diep blok dat via snelle vleugels en grote bliksemafleiders voorin hoopt efficiënt te counteren. Wie uiteindelijk scoort, doet er weinig toe, als er maar wordt gescoord. Dat nodigt onverwachte helden uit, en een grote verdeeldheid in doelpuntenmakers. In het Vitality Stadium was Westwood vanuit het middenveld bepalend.

Al na vier minuten komt de thuisploeg op voorsprong dankzij de onfortuinlijke Ashley Barnes, die een deflectie na een vrije trap in eigen doel verwerkt. Zijn bonkige spitsbroeder, Chris Wood, kan de voorsprong een kwartier later al uitwissen. Ashley Westwood, verantwoordelijk voor stilstaande fases, zwiept de bal over Begovic richting de tweede paal, Wood (volledig vrij) kan afwerken. Burnley is efficiënt, want nog eens twee minuten later is de achterstand al omgezet in een voorsprong. Na een actie van de kwieke Dwight McNeil wordt zijn voorzet weggewerkt. Spijtig genoeg voor Chris Mepham belandt de bal recht in de voeten van Westwood. Hij plaatst de bal keurig in een tijd richting de verste hoek.

Hierna speelt Burnley terug met het slot op de deur, in de hoop van te kunnen prikken via een tegenaanval. De tweede helft is amper tien minuten bezig en Barnes zet zijn vroege fout recht. Vanaf de 1-3 is het balbezit volledig voor Bournemouth, zonder resultaat. De uitploeg schuift zo op naar de 14de stek in de Premier League. Met 36 punten doen ze het maar twee punten slechter dan hun tegenstander, die diep is gezakt na een vliegende seizoensstart.

Bundesliga: Serge Gnabry
Bayern München heeft een gat van negen punten verschil tegenover Borussia Dortmund goedgemaakt. In elke andere competitie zou dit als gekkenwerk worden beschreven, maar voor Der Rekordmeister lijkt het doodnormaal. Met twee punten achterstand vatten ze het onderlinge duel met de onzekere leider aan. Bayern blaakt van vertrouwen, en na de Europese uitschakeling beschikken ze over een – bijna volledig – fitte selectie. Het nieuwe koningskoppel op de flanken, Kingsley Coman en Serge Gnabry, moet dus nu tonen waarom zij de waardige opvolgers zijn van Robbery. Die eerste geraakt na een mager uur geblesseerd, maar Gnabry grijpt de kans met beide handen.

Hij debuteerde voor Arsenal in 2013, maar is nog steeds pas 23. Doorheen de jaren ontwikkelt hij zich uitstekend, en daar plukt de Beierse hoofdmacht de vruchten van. Tegen Dortmund is de thuisploeg heer en meester, voornamelijk met Thiago Alcantara als dirigent. In balbezit heeft hij de touwtjes in handen, en daar is Gnabry de exponent van. Zijn rechtstreekse tegenstander, Abdou Diallo (ex-Zulte Waregem), is van origine een centrale verdediger. Daar maakt de jonge Duitser met zijn snelheid optimaal gebruik van.

Met drie van zijn vier dribbels passeert hij Diallo, daarnaast heeft de verdediger ook enkele fouten nodig om hem af te stoppen. Zo bereikt hij regelmatig de gevarenzone, waar hij voornamelijk probeert anderen voor doel te zetten. Zijn vier sleutel passes en twee grote kansen die hij creëerde bevestigen dit. Initieel resulteren zijn voorzetten in corners, dus besluit hij zelf ook zijn kans te grijpen. Met een 3-0-tussenstand is het geelzwarte schip bijna gezonken, dus duwt Gnabry ze volledig kopje onder. Via een flankwissel komt hij aan de tweede paal volledig vrij in de rug van Akanji, waar hij een voorzet van Müller vrij kan afwerken. Dit viert hij ‘kokend’ met David Alaba.

In de tweede helft speelt Bayern München op cruise control zonder veel krachten te moeten verspillen. Toch houden ze de uitploeg in bedwang, zij waren namelijk uitgeput en ontmoedigd van het achtervolgen in de eerste 45 minuten. Gnabry bedient Lewandowski nog één laatste keer door hem vlak voor het laatste fluitsignaal compleet alleen voor doel te zetten na een knappe individuele actie. In vorige seizoenen zou Bayern nu al bijna mathematisch kampioen zijn, maar dankzij deze overwinning leiden ze met amper één punt voorsprong. Er zijn nog zes wedstrijden te spelen.

La Liga: Adrian Embarba
In het duel tussen Rayo Vallecano en Valencia staat voor beide ploegen veel op het spel. Naast de overwinning hoopt Valencia los te geraken van Alavés om een Europees ticket te verzekeren. Onderaan in het klassement tracht Vallecano dan weer een achterstand van minstens drie punten uit te wissen om degradatie te voorkomen. In balbezit kent Valencia een teleurstellend seizoen, dus hanteren ze een meer pragmatische aanpak. Tegen Sevilla bleek dit efficiënt te zijn, maar tegen een andere pragmatische ploeg werkt dit eerder averechts.

In de eerste helft zoekt de thuisploeg actief naar een doelpunt. Na dertig minuten vindt het dat dan ook. Via Raul de Tomas, gehuurd van Real Madrid, komt Vallecano op voorsprong. Nadat Embarba de bal bijna tegen de achterlijn onderschept vindt hij de Tomas na een individuele actie via een strakke lage voorzet. Met drie sleutelpasses en een grote kans gecreëerd kent de Spaanse flankaanvaller een productieve eerste helft.

Na de rust wordt het balbezit volledig aan de uitploeg gelaten met als doel gevat te counteren. Embarba toont zo dat hij ook een gedisciplineerde kant heeft. Hij wint zeven duels, en maakt twee slimme fouten om gevaarlijke acties af te stoppen. In de toegevoegde tijd bewijst hij met een perfect aangesneden corner dat hij ook een uitstekend techniek heeft. Mario Suarez beslist de wedstrijd en kopt de voorzet krachtig binnen.

Dankzij de 2-0-overwinning komt Rayo Vallecano nu op 27 punten te staan. Dat zijn er drie minder dan Villarreal en Real Valladolid. Met nog zeven wedstrijden te gaan is alles nog mogelijk voor de thuisploeg, maar dan moet het blijven winnen.

Serie A: Danilo
De 34-jarige Braziliaan is sinds vorige zomer niet langer gewild bij Udinese, dat hem dit seizoen bij Bologna stalt. In de jonge verdediging is zijn ervaring vaak nodig om het schip varende te houden. Tegen Chievo Verona, de rode lantaarn, is niets minder dan een overwinning acceptabel. Zelf staat de ploeg ook in de gevarenzone, op een punt van Empoli.

Tot kort na het uur bestaat de wedstrijd uit een constant over-en-weer-getik waar beide defensies zeer geconcentreerd moet optreden. Hier helpt Danilo’s ervaring, die de leidende factor is voor de thuisploeg. Hij wint nagenoeg elk duel dat hij aangaat, en kan drie gevaarlijke passes onderscheppen. Ook wanneer de uitploeg alsnog tot een schot komt is hij, met twee geblokkeerde schoten, de rots in de branding voor Bologna.

De meest verfijnde verdediger zal hij nooit worden, maar ook in balbezit laat hij zich gelden. Na intercepties probeert hij doorgaans de rust in de ploeg te bewaren en een opbouw te verzorgen. Met 54 geslaagde passes moet hij maar voor twee ploeggenoten onderdoen. Via zijn, soms gedurfde, passing weet hij ook een grote kans te creëren, maar dit resulteert niet tot een doelpunt.

Zijn ploeggenoten weten andere kansen wel te benutten. Bologna wint overtuigend met 3-0. Een klinkende zege als deze, zonder tegendoelpunten, zou het vertrouwen een enorme boost moeten geven in de strijd tegen degradatie. Dankzij het verlies van Empoli slaat Bologna nu een gaatje van twee punten.

Ligue 1: Dante Bonfim
De oud-Rouche (en Carolo) is ondertussen al 35 lentes oud, maar is nog steeds een van de sterkhouders van Patrick Vieira’s Nice. Na 31 speeldagen staat de zuid-Franse club achtste in de Ligue 1. Zondag ontvangt Nice Montpellier, de zevende in de stand. Met één punt achterstand is dit de uitgelezen kans om haasje-over te doen, en in handbereik te komen van Europese kwalificatie.

Beide ploegen nemen initiatief, maar staan ook goed gepositioneerd. Er is een duidelijke structuur die op elkaar afspiegelt. Grote kansen komen er maar niet, en het was al snel duidelijk dat er waarschijnlijk niet uit open spel zou gescoord worden. Gelukkig voor de thuisploeg hebben ze een beer met een afro die heerst in de lucht. In de twintigste minuut snijdt Wylan Cyprien een vrije trap uitstekend aan. Dante torent boven alles en iedereen uit, en kopt de bal binnen met een ware buffelstoot.

De uitploeg verhoogt de druk, maar hier bezwijkt Dante’s Nice niet onder. Zelf is hij in de lucht niet te kloppen, onderschept hij twee passes en staat hij in de weg van drie goede schoten. Als kapitein moet hij een jonge ploeg begeleiden in hun ontwikkeling, dus geeft hij qua mentaliteit wederom het juiste voorbeeld door de volle 90 minuten geconcentreerd te blijven. Hij rust niet op zijn lauweren en maakt laat in de wedstrijd nog een belangrijke tackle om de 1-0 te voorkomen.

Met deze krappe overwinning schuift OGC Nice op naar de zevende plaats met 47 punten. Ze voeren zo de druk op op Saint-Etienne, de vierde in de stand. Met amper drie punten verschil is het in de volgende zeven wedstrijden mogelijk om een Europees ticket te bemachtigen. Strasbourg, dat de Ligabeker won, is al zeker van de voorrondes voor de Europa League.