Patro Eisden kan zich komende zaterdag verzekeren van het kampioenschap in de Tweede Amateurklasse B (VFV). Met nog drie wedstrijden te gaan heeft de ploeg uit Maasmechelen een voorsprong van zeven punten op naaste belager Sporting Hasselt. Als Patro zaterdag in eigen huis wint van Turnhout, zijn de paarswitten zeker van de titel en keren zij na afwezigheid van één jaar terug in de hoogste amateurliga.

De titelstrijd was dit seizoen geruime tijd een nek-aan-nek-race tussen Patro Eisden en Sporting Hasselt. Het zag er lange tijd naar uit dat pas op de allerlaatste speeldag, met de clash Patro Eisden-Sporting Hasselt op het menu, de definitieve beslissing zou vallen.

Nek-aan-nek-race

Zover zal het waarschijnlijk niet komen. We mogen er toch van uit gaan dat Patro de riante voorsprong niet meer uit handen geeft. De Eisdenaren maakten het zichzelf de laatste weken nochtans nog erg moeilijk door gelijk te spelen tegen Spouwen Mopertingen en Duffel (twee keer 1-1). Omdat concurrent Hasselt nóg meer steken liet vallen door te verliezen bij Capellen (2-0) en in eigen huis tegen Berchem Sport (1-3) bleef het puntverlies van Patro zonder gevolgen.

https://www.instagram.com/p/Bv7ZzY6n3LN/

Patro profiteerde afgelopen weekend optimaal van de misstap van Hasselt tegen Berchem door er in Merksem bij City Pirates met de volle buit vandoor te gaan. De mijnwerkersclub heeft nu alles weer in eigen hand. Wint het tegen KV Turnhout, dan kan de kampioensvlag worden gehesen. Pas als er punten worden verspeeld, is de uitslag van Sint Niklaas-Sporting Hasselt van belang. Bij een nederlaag of gelijkspel van Patro en een zege van Hasselt krijgt Patro volgende week in Hoogstraten een herkansing. Sporting neemt het dan in de Hasseltse derby op tegen RC Hades.

Kroon op het werk

Een kampioenschap zou de kroon op het werk zijn van de nieuwe eigenaar Salar Azimi en coach Stijn Stijnen. Het is immers nog maar een paar maanden geleden dat niemand nog een cent gaf voor het voortbestaan van de club. Azimi en Stijnen loodsten de club na de overname van één van de zwartste bladzijden uit de clubhistorie met nieuw elan terug naar de top. Patro heeft inmiddels  23 wedstrijden op rij niet verloren. Een achterstand van vijftien punten op de lijstaanvoerder werd weggepoetst en omgebouwd tot een voorsprong van zeven punten. Een waar huzarenstukje. De laatste nederlaag van de ploeg uit Maasmechelen dateert alweer van 22 september 2018. Indien de patronaatsploeg het kampioenschap zaterdag zeker stelt, is dat meer dan verdiend.

Andere afdelingen

Ook in de Tweede Amateurklasse A (VFV) kan zaterdag al de beslissing om de titel vallen.  Koploper Winkel Sport zette naaste belager Mandel United vorige week op zes punten achterstand. De club uit Sint-Eloois-Winkel won van Olsa Brakel (2-1), terwijl Mandel verrassend met 2-1 ten onder ging tegen Gullegem. Winkel Sport kan zondagmiddag thuis kampioen worden tegen RC Gent Zeehaven.

In de Waalse Tweede Klasse (ACFF) is het pleit al weken geleden beslecht. UR La Louvière Centre domineerde daar de competitie en vierde een aantal weken terug al de titel. De ploeg staat inmiddels achttien punten voor op nummer twee Racing Hamoir.