Om voetbal te beleven zoals het vroeger was, moeten toeschouwers vaak niet meer bij de grote clubs zijn. Het rauwe en pure aan de sport zit vaak verdoken in het amateurvoetbal. Ook daar worden steeds meer en meer groeperingen en sfeergroepen opgericht. Een voorbeeld hiervan kan gevonden worden bij Zwarte Leeuw, de plaatselijke voetbalclub in Rijkevorsel. In het nostalgische Louis Van Roeystadion kunnen de Black Lions Ultras teruggevonden worden. Wij spraken met de oprichter van de Black Lions Ultras.

‘Het begon allemaal in 2014’, aldus de oprichter. ‘We zijn begonnen met 5 mensen, jongeren tussen de veertien en twintig jaar oud. Het is allemaal begonnen toen we besloten een simpele spandoek te maken.

De sfeergroep van Zwarte Leeuw groeit gestaag. ‘Ondertussen zijn we met een dertigtal écht vaste leden die elke thuiswedstrijd aanwezig zijn. Bij uitwedstrijden zijn we gemiddeld met zo’n 10 supporters. We groeien dus geleidelijk aan.’

De oorzaak dat ze niet snel groter worden ligt volgens de oprichter bij de andere supportersclubs in Rijkevorsel. Zowel Anderlecht als Antwerp heeft een supportersclub in het dorp. Dit houdt het volk weg van Zwarte Leeuw en het amateurvoetbal in het algemeen.

‘Een groot voordeel is wel de vriendschap die we gesmeed hebben met FC Dordrecht, een hoop jongens die meer dan oké zijn. Ze komen niet om te rellen naar het voetbal, wel voor het voetbal zelf en de sfeer die errond hangt. Ook wij gaan regelmatig op bezoek bij onze kameraden uit Nederland.’

Wie vrienden heeft, heeft ongetwijfeld ook vijanden. De grote rivaal van Zwarte Leeuw heeft de naam Hoogstraten VV. De twee teams speelden vorig jaar nog in dezelfde reeks, zowel op als naast het veld was het steeds een pittige derby.

Over de toekomst van Zwarte Leeuw zelf is het sfeercollectief duidelijk. Ze vinden dat hun club op zijn minst vast in Tweede Amateur thuishoort. Graag willen ze zich spiegelen aan clubs met geschiedenis en een achterban. Zelf denken ze dan aan clubs als FC Luik, Eendracht Aalst en La Louvière.

‘Al zijn we ten eerste al blij dat we nog leven en kunnen bestaan als club. Zwarte Leeuw heeft namelijk zwaar geleden onder het Bosman-arrest. Nu wil de club geen stappen meer overslaan. Hopelijk kunnen we uitgroeien naar een stabiele club in de hogere regionen. Dit met een honderdtal mensen  in het sfeervak. Hier dromen wij als sfeergroep alvast van.’

De Black Lions Ultras plannen alvast nieuwe acties voor het komende seizoen. Wie een kijkje wil komen nemen, is alvast welkom in het Louis Van Roeystadion in Rijkevorsel. Ook kan je hen volgen op Instagram onder de naam black_lions_ultras.